Kétségtelenül az utóbbi évek legstílusosabb FPS-éhez lehet szerencsénk a Mouse személyében, ami az 1930-as évek rajzfilmes stílusát ötvözi a BioShockkal.

Bódi Dániel

2023.12.12. – Még valamikor év elején bukkant fel a legnagyobb semmiből (mint ahogyan szoktak az új játékok) a hihetetlenül egyedi, 1930-as évek rajzfilmjeit idéző, de a BioShock játékmenetére épülő FPS, a Mouse, amiből bár épp csak egy működő prototípus létezett, azonnal elrabolta a tucat FPS-ek tengerében kissé megcsömörlött játékosok szívét.

Meggyőződésem, hogy a játékot az internetkultikus Disney-BioShock mashup rajz ihlette, amit körülbelül 10 évvel ezelőtt készített az azóta is animátor-dizájnerként dolgozó Elizabeth Gottlieb. Ez a rajz annyira hatalmasat meg annak idején, amitől szeretem azt hinni, hogy nem én voltam az egyetlen, aki kinyomtatta és a budapesti albérletének falára aggatta. Annak idején magam is eljátszottam a gondolattal, milyen jó is volna ilyen formában bejárni Rapture víz alatti termeit, esetleg két vállra fektetni egy Big Daddy-t, ha már ott vagyok.

Bár részemről az ima kimaradt, de (szeretem ezt hinni na, hogy) sokunk álmát a független Fumi Games válthatja hamarosan valóra a Mouse-szal. A játék a Disney hőskorában divatos 1930-as rajzfilmes, az úgynevezett ‘rubber hose’ animációs stílust ötvözi a run&gun FPS műfajával, de bőven kijut némi a BioShockból is. A történet szerint egy marcona képű detektív egeret alakítunk, akinek célja leszámolni az utcai haramiákkal, piti bűnözőkkel, a városi maffiával, na meg korrupt politikusokkal, amihez nem átallott a legkülönfélébb eszközökhöz nyúlni – a dobtáras Tommy Gun mellett például még az ujjaiból is képes kiosztani néhány halált.

Ha holnap megjelenne, az is késő volna, de muszáj még egy kicsit türelemmel lennünk, ha nem egy olyan ganyét szeretnénk elindítani, mint amilyen a The Day Before is lett. A Fumi csapata ugyanis egy friss alakulat, ez lesz az első alkotásuk, azt viszont meg kell hagyni nekik, hogy meglehetősen átláthatóan dolgoznak, hiszen a legújabb, épp a minap közzétett bemutatójuk is egy korai prototípus. De már most egészen különlegesen fest!

Várható megjelenés 2025-ben, ha pedig szerencsénk lesz, addig beáll mögéjük valamelyik nagyobb konzolgyártó is, hogy ne csak PC-n lehessen játszani vele. Steamen kivánságlistára ér tenni!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ez a 15 videojáték volt 2023 leglátványosabb grafikai csúcsterméke

×