A The Day Before botrányos esete kiválóan rámutat a játékipar ezen vadnyugatiságára, amit épp ideje volna végérvényesen felszámolni.

Bódi Dániel

2023.12.12. – A 2021 óta tartó agónia végére értünk: a The Day Before úgy ment, ahogyan jött. Igaz, sokaknak kellett némi idő a csalódottságból való felocsúdáshoz, de mostanra már mindenkiben kétséget kizáróan realizálódott, hogy az előzeteseiben más játékok működő ötleteivel kacérkodó, azokat magának hazudó, de valójában semmit sem adó program nem egyszerű ámítás csupán, hanem egyenesen egy előre megtervezett rablóakció.

A The Day Before csapata ott se volt, mindössze 4 röpke nap kellett, hogy à Dieu intéssel valahová másfelé kormányozzák a Fntastic néven megbicsaklott karrierjüket, megszűnnek működni, aminek bejelentése nyomán végre a Steam is akcióba lépett: az írmagját is kiradírozzák a scamnek, amit a félhomályban oly sokan sajnos játéknak nézhettek. Hogy van-e Isten, azt majd azután fogjuk tudni megállapítani, mikor már minden károsult visszakapta azt a 15.000 forintját, amit valamiért jobb híján erre a kupac romhalmazra költött, addig viszont csak reménykedhetünk a Steam és a Mytona jólelkűségében.

A visszatérítésre ugyanis csak abban az esetben van lehetőség, ha a játékos két héten belül mindösszesen 2 órát tölt el ezzel a borzadállyal – ez utóbbi kitételnek sajnos sokan nem fognak tudni megfelelni. Mindenesetre reményre adhat okot az a néhány szerencsés, aki a 2 órát meghaladva is visszakapta a pénzét, szóval remény mindenképp van rá. A PC Gamer szerint a károsultak száma elérheti a 200.000 embert is, ami azt jelenti, hogy – a refund-hullám előtt –

a csalók hozzávetőlegesen 3 milliárd forintot kaszáltak a The Day Before-ral.


Különösen nagy probléma, hogy mindezt egy hivatalos játékáruházon, egy valid disztribúciós platformon keresztül tehették meg, és az is különösen aggasztó, hogy még a pénzvisszatérítés is csak a csalást menedzselő „kiadó”, illetve a közvetítőként valamelyest maga is áldozati szerepbe sodródó Steam jóindulatán múlik. Ha ez nem ébreszti rá a Valve döntéshozóit legalább a korai hozzáféréses rendszerük megreformálására, szigorúbbá, számon kérhetőbbé, adott esetben átláthatóbbá tételére, akkor semmi.

A The Day Before esete ugyanis csak egy a sok közül, melyek nem kapnak semekkora reflektorfényt, melyek nem jutnak el a sajtóhoz, így a Steam ingerküszöbét sem lépi különösen át. Megannyi – pénzért árult – félkész, negyedkész játék ilyen-olyan okok folytán sosem kerül ki az early accessből, aminek azok a lelkes, pénzükkel és/vagy idejükkel fizető játékosok isszák meg a levét, akikből fenntarthatja magát a platform, illetve ez a sok szempontból kifogásolható, ámbár a becsületes alkotók számára hasznos játékfejlesztési módszer.

A kivétel is csak a szabályt erősíti: a Baldur’s Gate 3 különösen sok időt töltött a korai hozzáférés sütödéjében, ami egy, a Steam saját számai szerint több mint 8000-re rúgó cím közül, melyek túlnyomó részét a többször bizonyított Lariannal ellentétben olyanok készítenek, akikről korábban talán soha nem is hallottunk. Ezek egy bizonyos hányada persze ingyenes, de nem is azokkal van a probléma.

Csak egy tipp: ha például valaki-bárki pénzt kér egy el nem készült, hivatalosan is korai hozzáférésben részt vevő játékért, akkor bizony legyenek érvényesek rá kötelezően betartandó milestone-ok – pont, mint ahogyan a nagyipari játékfejlesztésben is, és erről a fejlesztők legyenek kötelesek számot adni azoknak, akik bizalmat szavaztak nekik. Amennyiben nem képesek tartani a kitűzött célokat, akkor néhány napig mindenkinek legyen lehetősége kiszállni a közfinanszírozásból. Persze, a pénzek visszafizetése némi problémát ugyan okozhat, lévén azt épp a fejlesztésre kérték, de legalább a fejlesztők feje fölött is fenyegetően ott lebegne egy bárd, így kétszer is átgondolnák azokat az ígéreteket, amiket mézes madzag gyanánt a játékosok elébe vetnek. De ez csak egy, az írása közben jött ötlet, még megannyi lehetséges módja és formája lehet a vásárló játékosok a jelenleginél hatékonyabb – védelmének.

Abban ugyanis biztosak lehetünk, hogy lesznek még olyan csalások, a pénztárca tartalmára utazó kamuk, mint a The Day Before, ha pedig nem számoljuk fel a játékipar ezen szegletén uralkodó vadnyugatot, akkor nem csak a Fntastic banditái alkothatnak új néven új bűnbandát.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ez a 15 videojáték volt 2023 leglátványosabb grafikai csúcsterméke

×