2023-ban olcsón juthatunk hozzá NAND chipeket tartalmazó háttértárakhoz és memóriákhoz. 2024 azonban nem sok jót tartogat RAM és SSD szempontból.

2023.12.11. – 2023 kifejezetten kellemes árakat tartogatott a NAND chipeket tekintve. Ezeket találhatjuk meg az SSD-ken és a RAM-okon is, melyek szerves részét képezik a számítógépeknek. Manapság egy jobb teljesítményű, 16 GB memóriát is megkapunk 15-18 ezer forint környékén. Ahogy bizony az 1 TB-os SSD-k is teljesen elérhető, 20 ezer forint körüli árcédulával rendelkeznek. 2023 nyaráig csökkentek az árak, azóta egy kis megtorpanást olvashatunk le, ám a fenti árak még mindig jónak számítanak. Az iparági elemzők azonban úgy sejtették, hogy 2024 nem lesz ennyire kegyes a PC-sek számára.

A rendelkezésre álló információk alapján a kereslet és a kínálat viszonya 2023 decemberének közepére gyakorlatilag helyreállt. A gyártók az elmúlt hónapokban a kapacitások mesterséges visszafogásával érték ezt el, tudatos döntések vezettek ehhez. Ahogy arra számítani lehetett, ez rövid időn belül átlendülhet hiányba is, főleg a karácsonyi és karácsony utáni akciók beköszöntésével. Az előjelzések alapján pedig a cégek továbbra sem teljes kapacitáson üzemeltetik a gyártósorokat, mely egyenes út az áremelkedés felé. A kérdés már csak az volt, hogy ez milyen mértékű lehet.

Brutális áremelkedésre számíthatnak a RAM és SSD vásárlók

A MyDrivers és a WCCFTech információi alapján az egyik piacvezető, a Phison 40%-os árbevétel növekedésre számít az elkövetkezendő időszakban. A cég az egyik legnagyobb SSD-vezérlő-gyártó, azaz ezt a növekedés bizony a többiekre is ráhúzhatjuk, rengeteg gyártó alkalmazza a Phison megoldásait a komponensein.

Ha ez nem lenne eléggé meggyőző, akkor a WD – Western Digital számai is elég sokat elárulnak. A szintén veteránnak számító cég 55%-os áremelkedést lengetett be, mely leginkább az SSD szegmenst érintheti. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a Samsung és az SK Hynix már hónapokkal ezelőtt 20-30%-os áremelkedést jelzett előre jövő év közepéig. A két vállalat chipjeit megtalálhatjuk RAM-okon, SSD-ken, de még telefonokban is. Érdemes lehet tehát kihasználni a jelenleg még nagyon kellemes SSD és RAM árakat, hiszen átlagban 30-50%-kal is emelkedhet majd ezek árcédulája 2024 első felében a papírforma alapján.

Ha már memóriák:

Belépő szint a RAM-oknál – Ennyi és ilyen gyors memóriák alá ne add

×