A memóriák terén is hatalmas a választék, rengeteg RAM várhatja a potenciális vásárlókat. Van azonban egy szint, ami alá nem érdemes mennünk.

RP

2023.12.11. – Az oldal hasábjain és a nemzetközi sajtóban sokszor szerepelnek hardverrel kapcsolatos hírek. Az esetek nagy részében azonban ezek valamilyen rekordöntéshez vagy nagyobb bejelentéshez kapcsolódnak. Értelemszerűen azokban a bejegyzésekben szereplő hardverek a felső(bb) kategóriából kerülnek ki, az árcédula is ehhez igazodik. Éppen ezért hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy a felhasználók sok esetben inkább az olcsóbb termékekből válogatnak. Sokszor egy-egy belépő kategóriás termékkel sokkal költséghatékonyabban meg tudjuk oldani egy gép építését, komolyabb teljesítményromlás nélkül. Manapság egyre drágább a beugró az alaplapok, processzorok, videokártyák világába, ám ez ellen nem igen tudunk mit tenni. Komponensek, RAM, SSD terén azonban kicsit jobb lehet a helyzet.

Felmerülhet a kérdés: mit is tekintünk belépő kategóriának? Ez a kifejezés a mi olvasatunkban nem a lehető legolcsóbb terméket jelenti. Természetesen igyekszünk minél kedvezőbb árú, alsó kategóriás komponenssel szolgálni, de több szempontot is figyelembe kell venni ezek kiválasztásánál. Könnyen lehet, hogy extra pár ezer forint ráfizetésével első ránézésre hasonló kategóriájú alaplapot, processzort vagy épp videokártyát kapunk, miközben ez nem így van. Figyelni kell arra is, hogy ne azon a minimális összegen múljon a gép stabilitása, a későbbi bővíthetősége, esetleg az elérhető lehetőségek tárháza. Könnyedén előfordulhat, hogy a most extrának tűnő felár akár két-három évvel is meghosszabbíthatja a gépünk életciklusát. Így már nem is olyan sok az a 3-6 ezer forint, igaz?

Belépő szint memóriáknál – DDR4 vagy 5?

A memóriák egy fokkal egyszerűbb jószágok, mint a processzorok, a videokártyák vagy az alaplapok, ám itt is rengeteg tulajdonságot olvashatunk le a gyártók és kereskedők weboldalain. A méret mellett találkozhatunk időzítésekkel, alidőzítésekkel. Ahogy bizony az sem mindegy, hogy 2×8 GB vagy 4×4 GB kiszerelésben választjuk őket. Ennek ellenére jóval egyszerűbb dolgunk lesz a megfelelő modulok kiválasztásánál. Legyen szó akár AMD, akár Intel oldalról szerencsére nem kell túlgondolni a memóriákat. A belépő kategória egyértelműen a DDR4-et foglalja magában, a DDR5 memóriákkal egyelőre foglalkoznunk sem kell. Ráadásul ezek még nem is tartogatnak olyan nagy előnyt a magasabb szinteken sem.

Mennyi RAM kell a gépbe?

A legfontosabb dolog, amit el kell döntenünk, az manapság a belépő mennyiség. A memóriaárak brutálisan estek az elmúlt időszakban, melynek köszönhetően nem is nagyon kell gondolkodnunk. Manapság az abszolút minimumnak a 16 GB-ot érdemes megcélozni, árban nem sokkal kevesebb a 8 GB, miközben a használhatóság terén utóbbival már lehetnek problémák, egyszerűen nem elég a 8 GB 2023-ban. A 16 GB azonban elegendő a mai játékoknak, miközben bizonyos mértékű multitaskingot is bőven ki tud szolgálni. Nyugodtan beszélgethetünk Discordon vagy épp hallgathatunk zenét játszadozás közben. Az abszolút arany középút valahol 24 GB környékén lehet manapság, ám az ilyen non-bináris memóriákkal leginkább DDR5-nél találkozhatunk csak. A 32 GB pedig már túl nagy ugrást jelentene árban, az már nem a belépő kategória.

A DDR4 és 16 GB tehát adott, amire még mindenképp oda kell figyelnünk, az a Dual Channel. A gépépítés során azt szokták javasolni, hogy egy nagy memóriamodul helyett inkább 2, fele akkora modul kerüljön az alaplapunkba. Nem véletlenül, hiszen ekkor a két darab 64 bites csatolófelületet a processzorunk egy darab, 128 bites csatornaként kezeli, így a sávszélesség is megduplázódik. Papíron ez kétszer olyan gyors rendszert eredményezhetne, de ez egyrészt elméleti sávszélesség, másrészt nem 100% hatásfokkal futnak a gépeink. A valóságban az átlag 35% körül alakul, bizonyos címekben pedig még ennél is több lehet. A 4 sticket ismét érdemes lehet kerülni, sok esetben instabilabb gépet is eredményezhet, sok belépő alaplapon pedig amúgy is csak 2 slot áll a rendelkezésünkre. Ezek alapján a belépő szint manapság a DDR4, 16 GB, lehetőleg 2×8 GB-os kitben. Az órajel/sebesség szintén alap specifikáció, ezt az esetek többségében MHz értékkel jelölik a gyártók a közérthetőség jegyében, még ha nem is mindig teljesen helyes. Minél nagyobb, papíron annál fürgébb a memória. Ezen kívül még a memóriakésleltetés (CL – Cas Latency) értékét érdemes figyelni, minél kisebb, annál jobb, de a javaslatokban ezt az értéket sem hagyjuk ki.

AMD RAM

Szerencsére itt már a gyártók is segítségünkre sietnek. A processzoroknál a Ryzen 5 3600-at jelöltük ki, de az AM4 platform egészére alkalmazható a vörös óriás ajánlása. Az Infinity Fabric nevet viselő komponens határozza meg, hogy mely memóriákkal működik a legoptimálisabban az AMD processzorok. Zen 3 esetében az alábbiakat javasolja az AMD:

  • A legoptimálisabb a DDR4-3733 (Mhz) és CL17-es memóriamodulok lehetnek, ekkor érhetjük el a legjobb, nyers késleltetést
  • Ár-érték arányban azonban a DDR4-3600 CL16-os modulok lehetnek a legjobb választások, nagyon-nagyon minimális teljesítményvesztéssel
AMD RAM

Az AMD processzorokhoz is már 20 ezer forint alatt vadászhatunk memóriákat

Hazánkban az érdekes árazás miatt, azonban jobban megérheti ezúttal a „tökéletesre”, azaz a 3733 MHz-es órajelre és a CL 17-es időzítésre törekednünk, annyira minimális a különbség a két fenti példa között. Remek választás lehet Kingston FURY Beast 16GB 3733 MHz és CL17 jelű memóriája. Ezt már 19-18 ezer forint alatt megkaparinthatjuk, cserébe a papíron legideálisabb memóriát szerezhetjük az AMD processzorunk mellé. Természetesen más márkák felé is nyúlhatunk, rengeteg opciónk van, ám a frekvencia (3733 MHz), a memóriakésleltetés (CL 17 vagy jobb) és a kialakítás (2×8 GB) mindenképpen stimmeljen.

Intel RAM

Jól leolvasható, hogy Intelnél ár-értékben a CL16 - 3200 Mhz RAM nyer

Jól leolvasható, hogy Intelnél ár-értékben a CL16 – 3200 Mhz nyer

Az Intel processzoroknál sem kell túlgondolni a tematikát. Az elmúlt évek mérései alapján a belépő szint Intel esetében a 3200 MHz és a CL16-os időzítés lehet. Ez alá sem frekvenciában, sem időzítésben nem érdemes menni. Ár-érték arányban ez a legjobb választásunk, a drágább modellek túl nagy a felárral rendelkeznek, túl kevés extra FPS-ért cserébe.

Intel RAM

Egy potenciális memória az Intel belépő kategóriájához

A Kingston Fury Beast itt is remek választás lehet, mely már a 15 ezer forintos ár alá is beesett. A többi opciónak itt is csak a képzelet szab majd határt, amire mindenképp figyelni kell az a frekvencia (3200 MHz), a memóriakésleltetés (CL 16 vagy jobb) és a kialakítás (2×8 GB) mindenképpen stimmeljen. Intelnél nincs Infinity Fabric, ám a magasabb órajelű példányok már sokszor drágább alaplapokat kívánnak meg a gyári tuningnak köszönhetően, így tökéletesen elegendő, ha a fentebb taglalt specifikációknál maradnak a belépő szintű felhasználók. A H610 alaplapok ráadásul sok esetben csak 3200 MHz-ig támogatják az XMP profilokat, így nincs értelme feljebb menni.

XMP, DOCP, EOCP, A-XMP

Az XMP, DOCP bekapcsolását sem szabad elfelejteni - A RAM így tudja csak 100%-ban kihajtani a rá írt specifikációkat

Az XMP, DOCP bekapcsolását sem szabad elfelejteni – A RAM így tudja csak 100%-ban kihajtani a rá írt specifikációkat

Szintén fontos lehet kiemelni, hogy a fenti specifikációkat bekapcsolt XMP, A-XMP, DOCP, EOCP (gyártóként is eltérhet a megnevezés) mellett teljesítik a RAM-ok. Aggodalomra semmi ok. A funkció(k) bekapcsolását a BIOS-ban általában egy kattintással el lehet végezni, az alaplapok kézikönyvei ennek pontos folyamatán végigvezetnek, legyen szó Intel vagy AMD platformokról. Eltérő gyártóknál eltérő menüpontban találjuk majd meg, de ahogy fentebb is említettük, a kézikönyvek részletesen is bemutatják a használatukat és a bekapcsolás pontos helyét. Ennek elmulasztásával elesünk az extra teljesítménytől. Ezek gyakorlatilag előre bekészített „tuning” profilok, melyre hitelesítik az adott memóriamodulokat.

Végszó

RAM

Memóriák terén tehát nem kellett túlgondolni a specifikációkat, a benchmarkok és a gyártói ajánlások remekül megtették a dolgukat. Minden esetben KIT (2×8 GB) kialakításról, 16 GB-ról, viszonylag korrekt frekvenciákról és időzítésekről beszélhetünk. Mindkét kit bőven a 20 ezer forintos árcédula alatt tudott maradni, így a belépő szint minden egyes pontját kielégítik. Olcsóak, de már adnak pluszteljesítményt a teljesen alap példányok ellenében, ráadásul nem kell 8 GB-tal sem beérni, így némi multitask is belefér. Kell ennél több?

A sorozat előző része:

A legjobb belépő szintű videokártyák – Ezek alá nem érdemes adni

×