Az embernek nincs könnyű dolga, ha olcsón akarja megúszni az új PC építését. Van az a szint, ami alá videokártyák esetén sem érdemes adni.

2023.12.07. – Az oldal hasábjain és a nemzetközi sajtóban sokszor szerepelnek hardverrel kapcsolatos hírek. Az esetek nagy részében azonban ezek valamilyen rekordöntéshez vagy nagyobb bejelentéshez kapcsolódnak. Értelemszerűen azokban a bejegyzésekben szereplő hardverek a felső(bb) kategóriából kerülnek ki, az árcédula is ehhez igazodik. Éppen ezért hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy a felhasználók sok esetben inkább az olcsóbb termékekből válogatnak. Sokszor egy-egy belépő kategóriás termékkel sokkal költséghatékonyabban meg tudjuk oldani egy gép építését, komolyabb teljesítményromlás nélkül. Manapság egyre drágább a beugró az alaplapok, processzorok, videokártyák világába, ám ez ellen nem igen tudunk mit tenni.

Felmerülhet a kérdés: mit is tekintünk belépő kategóriának? Ez a kifejezés a mi olvasatunkban nem a lehető legolcsóbb terméket jelenti. Természetesen igyekszünk minél kedvezőbb árú, alsó kategóriás komponenssel szolgálni, de több szempontot is figyelembe kell venni ezek kiválasztásánál. Könnyen lehet, hogy extra pár ezer forint ráfizetésével első ránézésre hasonló kategóriájú alaplapot, processzort vagy épp videokártyát kapunk, miközben ez nem így van. Figyelni kell arra is, hogy ne azon a minimális összegen múljon a gép stabilitása, a későbbi bővíthetősége, esetleg az elérhető lehetőségek tárháza. Könnyedén előfordulhat, hogy a most extrának tűnő felár akár két-három évvel is meghosszabbíthatja a gépünk életciklusát. Így már nem is olyan sok az a 3-6 ezer forint, igaz?

A belépő szint

Az alaplapok és a processzorok kiválasztása után ezúttal a videokártyákra esett a sor. Szintén kihagyhatatlan elemei a számítógépnek, hiszen a 3D alkalmazások, beleértve a játékok teljesítményéért is felel. Sok esetben ez lehet a legkritikusabb pont a PC-ben, mely leginkább meghatározza a különböző címek alatt mért FPS értékeket. Ezen kívül a monitorok, különféle megjelenítők is a videokártyán keresztül adnak képet, akár dedikált, akár integrált egységekről beszélünk. VGA-k terén a belépő kategória 2023-ban a 1080p AAA játékok kompromisszumos és a kompetitív játékok gond nélküli futtatását jelenti. 1440p és 4K itt még szóba sem jöhet, az már egy másik ár- és teljesítményszegmens. 

Szerencsére 2023-ban már akár három nagy cég termékei közül is válogathatunk. Az AMD, Intel és Nvidia azonban annyira eltérő felépítéssel, megoldásokkal dolgozni, hogy csupán a specifikációk alapján nehéz őket összehasonlítani. Az egyetlen érték, ami minden esetben mérvadó lehet, az a VRAM, a videomemória mennyisége. Ám ez sincs szinte semmilyen összhangban a kártya teljesítményével, egy 6 GB-os VGA bármikor legyőzhet egy 16 GB-os egységet, ha a nyers ereje több FPS-t képes kicsikarni a játékokból. Itt is érdemes az összképet, de még inkább a különféle méréseket alapul venni. Az elérhetőségeket is vizsgálva hamar leolvashattuk, hogy rengeteg, korábbi jó választás eltűnt a piacról. Ezért a jelenlegi és az előző generációs eszközök jöhettek csak szóba a bejegyzés kapcsán, hiszen mit sem ér egy jó, de régebbi kártya, ha a valóságban nem lehet már kapni hazánkban.

AMD videokártya

AMD oldaláról eléggé egyértelmű a kérdés, hiszen a 7000-es széria nem képviselteti magát az alsóbb kategóriában, a régebbi generációkat pedig már nem igazán kapni. Az előző generáció leggyengébb üdvöskéje, azonban továbbra is ott figyel a boltok polcain.

A már 50 ezer forintért is hazavihető RX 6400-as kártya 4 GB memóriája elsőre nem igazán szívderítő, de ennél a kártyánál már amúgy is inkább a low és medium beállításokat kell használni. Szintén nem túl biztató a 4 db PCIe 4.0 sávos kialakítás, ám éppen erre hívtuk már fel a figyelmet a processzor és alaplapos bejegyzésben is. A megfelelő egységek kiválasztása miatt ez nem okoz majd gondot, az utolsó FPS-eket is kisajtolhatjuk a kártyából, nem kell a PCIe 3.0 15-30%-kal lassabb sebessége miatt aggódnunk. A kártya specifikációi a következő:

  • GPU: Navi 24
  • Architektúra: RDNA 2
  • VRAM: 4 GB GDDR6
  • Interfész: PCIe 4.0 x4
  • TDP: 53 Watt
  • Csatlakozók száma: 1 HDMI 2.1, 1 DP 1.4a

A kártya teljesítményét az Intel A380 és GTX 1650 közé tehetjük. Ezzel már el is árultuk, hogy ez a hármas fogja uralni ezt a bejegyzést.

Átlag FPS értékek magas beállításokon mellett - 38 FPS - AMD RX 6400

Átlag FPS értékek magas beállításokon mellett – 38 FPS

A legmagasabb beállításokon a fenti FPS értékeket olvashatjuk le a teszteken, ebből jól leszűrhető, hogy alacsonyabb beállításokon a 60 FPS-es cél sem álom, amelyet bizonyítottak is:

Alacsony beállításokon már a 60 FPS is sima - AMD RX 6400

Alacsonyabb beállításokon azonban  már a 60 FPS is sima

A következő ugrás az RX 6500 lehetne, de általánosságban kijelenthető, hogy az RX 6600 lehet ár-értékben a legjobb választásunk. Ám akkor már egyre közelebb érünk a 100 ezer forintost határhoz, az pedig bizony egy másik kategória.

Nvidia videokártya

Az Nvidia kártyát már fentebb sikerült is elspoilerezni. A versenyben indulhatott volna akár a GTX 1060 is, ám az elérhetősége egyenlő a nullával kishazánkban. Ott lehetne még az GTX 1630 is, ám az egyértelmű kudarc a gyártó részéről több szinten is, sok szót nem is érdemel. Harmatgyenge teljesítmény, még a 1050 Ti szintjét sem érte el. Éppen ezért a GTX 1650 lehet az első, belépő szintű opciónk.

Az alábbi specifikációkra érdemes készülnünk:

  • GPU: TU117
  • Architektúra: Turing
  • VRAM: 4 GB GDDR6
  • Interfész: PCIe 3.0 x16
  • TDP: 53 Watt
  • Csatlakozók száma: 1 HDMI 2.0, 1 DP 1.4a, 1 DVI
Átlag FPS - GTX 1650 vs. RX 6400

Átlag FPS – GTX 1650 vs. RX 6400

FPS-t tekintve pariban van az RX 6400 teljesítményével. A PCIe sávoktól itt nem kell félnünk, hiszen a 3.0-ás szabványt alkalmazza még a kártya, mind a 16 sávot kihasználva. Ha azonban az árakat is összehasonlítjuk, akkor bizony hamar rájöhetünk, hogy 10-20 ezer forint felárat is elkér az Nvidia a többiekhez képest. Ezúttal még a Ray-Tracingre sem lehet fogni, hiszen a GTX 1650 nem rendelkezik dedikált RT magokkal. A szoftveres környezet, mint például a Reflex vagy a Shadowplay azonban sokak számára megérheti ezt a költséget. A következő ugrás egy jó áron elcsípett GTX 1660 Ti lehet, de egy RTX 2060-nal vagy RTX 3060-nal még jobban járhatunk, ám ismét komoly árcédula ugrásokkal érdemes kalkulálni.

Intel videokártya

A 2023-as évben az Intel is képviselteti magát a piacon. Nem túl sok kártyával, így nem volt nehéz választani a portfólióból. Egyértelműen a szintén 50 ezer forint alatt megkaparintható A380 mellett érdemes letenni a voksot, ha belépő szintű Intel kártyára fáj a fogunk. A kezdeti időszakban rengeteg driverrel kapcsolatos hibával rendelkeztek az egységek, ám ezeket folyamatosan javítottak és javítja a cég a mai napig. Régebbi címek esetén szenvedheti meg ezt igazán a kártya, új játékok esetében nem kell ilyentől félni.

Az alábbi specifikációkkal rendelkezik az Intel A380:

  • GPU: DG2-128
  • Architektúra: Gen 12.7
  • VRAM: 6 GB GDDR6
  • Interfész: PCIe 4.0 x8
  • TDP: 75 Watt
  • Csatlakozók száma: 1x HDMI 2.1, 3x DisplayPort 2.0

Az átlag FPS-ek szinte teljes mértékben megegyeznek a fenti három kártyánál:

Átlag FPS - Nvidia GTX 1650 - Intel A380 - AMD RX 6400

Átlag FPS – Nvidia GTX 1650 – Intel A380 – AMD RX 6400

Ezek után az sem meglepő, hogy a 60 FPS-es határt túl is szárnyalhatjuk alacsonyabb beállításokon:

Alacsony beállításokon az Intel A380 is hamar átlépi a 60 FPS-es álomhatárt

Alacsony beállításokon az Intel A380 is hamar átlépi a 60 FPS-es álomhatárt

Intel oldalon szerencsére eléggé egyértelmű a számozás. Az „A” betűt a 3/5/7 számjegyek követik, melyek az i3-i7 számozáshoz hasonlóan a kártya szintjét határozzák meg. A következő lépcsőfok ebben az esetben az A580 lehetne, ám egy-egy A750 példányt is ki lehet fogni egész jó áron. néha-néha még olcsóbban is, mint a középkategóriás A580-at.

Összegzés

Ezúttal három kártyát is vizsgáltunk, így érdemes lehet levonni a tanulságokat :

  • Belépő kategóriában 1080p felbontásig és low-medium beállításokig érdemes nyújtózkodni modern, AAA címek esetén
  • Az Nvidia GTX 1650, az AMD RX 6400 és Intel ARC A380 nagyjából hasonló teljesítménykategóriát fed le, az átlag FPS értékek is megegyeznek
  • Előfordulhat, hogy valamelyik játékban sokkal jobban viselkedik az adott gyártó kártyája, érdemes lehet specifikus játékteszteket is nézni a vásárlás előtt
  • A kimenetek számát nem vitték túlzásba az AMD és Nvidia mérnökei, Intel oldalon azonban akár négy monitort is a gépre köthetünk
  • Az AMD és az Intel kártyája 50 ezer forint körül beszerezhető, míg az Nvidia kártyája inkább a 70 ezer forintos határt súrolja
  • Az Intel kártyája rendelkezik a legtöbb kimenettel és 2 GB extra VRAM-ot kapott a másik két jelölthöz képest

Jól látható, hogy nincs egyértelmű döntés ezúttal sem. Az Intel 6 GB memóriával érkezik, ám régebbi címekben nem biztos, hogy remekel. Az AMD univerzálisabb és olcsóbb az Nvidia-hoz képest, ám a kompetitív játékosok sokszor preferálják az Nvidia Reflex használatát az esport címekben. Az Nvidia pedig egyértelműen drágább mindkét konkurensnél, a felár bizony már egy memória kit árát is magában foglalhatja. Érdemes tehát mindent mérlegelni az adott kártya kiválasztása előtt, nincs egyértelműen jó döntés, a saját felhasználási mód, a játszott címek, a monitorok száma dönt ebben a kérdésben. 

Használt kártya?

Egyre több bányászkártya érkezik a használtpiacra – Érdemes lecsapni rájuk?

 

A bejegyzések célja a belépő szintű és ÚJ komponensek kiválasztása. A videokártyák esetében azonban elgondolkodtató opció lehet a használt piacon is nézelődni, ha mindent számításba veszünk. Ugyanannyi pénzért jóval több FPS-t sajtolhatunk ki, sok esetben még garanciával rendelkező példányokat is vadászhatunk. 70-90 ezer forint között már hosszú évekre elegendő RTX 3060 vagy épp RX 6600 kártyákat is találhatunk. Ne feledjük, hogy mindig ott lesz a rizikó, az ismeretlen előélet, az esetleges garanciáztatással kapcsolatos problémák tömkelege. Cserébe jóval több FPS-t, jóval több kimenetet és VRAM-ot kaphatunk. Érdemes lehet felmérni a nevesebb oldalak (pl. Hardverapró) kínálatát.

A „sorozat” előző részét erre találod:

A legjobb belépő szintű gamer processzorok – Olcsó, de ütős választások

×