Az embernek nincs könnyű dolga, ha olcsón akarja megúszni a gépszerelést. Van olyan szint, amit mindenképp érdemes megütni az alaplapok esetében is.

2023.11.24. – Az oldal hasábjain és a nemzetközi sajtóban sokszor szerepelnek hardverrel kapcsolatos hírek. Az esetek nagy részében azonban ezek valamilyen rekordöntéshez vagy nagyobb bejelentéshez kapcsolódnak. Értelemszerűen azokban a bejegyzésekben szereplő hardverek a felső(bb) kategóriából kerülnek ki, az árcédula is ehhez igazodik. Éppen ezért hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy a felhasználók sok esetben inkább az olcsóbb termékekből válogatnak. Sokszor egy-egy belépő kategóriás termékkel sokkal költséghatékonyabban meg tudjuk oldani egy gép építését, komolyabb teljesítményromlás mellett. Manapság egyre drágább a beugró az alaplapok, processzorok, videokártyák világába, ám ez ellen nem igen tudunk mit tenni.

Felmerülhet a kérdés: mit is tekintünk belépő kategóriának? Ez a kifejezés a mi olvasatunkban nem a lehető legolcsóbb terméket jelenti. Természetesen igyekszünk minél kedvezőbb árú, alsó kategóriás komponenssel szolgálni, de több szempontot is figyelembe kell venni ezek kiválasztásánál. Könnyen lehet, hogy extra pár ezer forint ráfizetésével első ránézésre hasonló kategóriájú alaplapot, processzort vagy épp videokártyát kapunk, miközben ez nem így van. Figyelni kell arra is, hogy ne azon a minimális összegen múljon a gép stabilitása, a későbbi bővíthetősége, esetleg az elérhető lehetőségek tárháza. Könnyedén előfordulhat, hogy a most extrának tűnő felár akár két-három évvel is meghosszabbíthatja a gépünk életciklusát. Így már nem is olyan sok az a 3-6 ezer forint, igaz?

AMD B550 Tuf Alaplap

AMD B550 Tuf Alaplap

Az alaplapok esetében ez különösen fontos lehet, hiszen a gépünk gerincét adják. Ha valamely alkatrészen nem érdemes spórolnunk, akkor bizony ez az alaplap lesz. Könnyen lehet, hogy több processzor és VGA is megjárja a gépünket, miközben az alaplaphoz hozzá sem kell nyúlnunk. Szintén ez a komponens vezérli a ház funkcióinak nagy részét, valamint ez határozza meg, hogy milyen hálózati sebességünk lehet, mennyi USB eszközt köthetünk a gépre. Szintén az alaplap foglalata limitál minket a CPU cseréjében, ahogy bizony a RAM modulok számát és támogatott sebességét is a laphoz kell igazítani. Azt azonban ne feledjük, hogy a belépő szintű alaplapokhoz nem 200 ezer forintos, 32 magos szörnyeteget választ az ember, még a későbbiekben sem. Jogosan róhatjuk fel az olcsó(bb) alaplapoknál, hogy a high-end processzorokat nem hajtják ki, ám a valóságban ezek sosem fordulnak meg ezekben a gépekben. Nincs könnyű dolgunk tehát a megfelelő belépő szintű alaplap kiválasztásában, kezdjünk is neki.

AMD alaplapok

AMD oldalról azt kell eldöntenünk első sorban, hogy az új AM5 vagy „régi” AM4 foglalat mellett tegyük-e le a voksunkat. Az AM5 DDR5 exkluzivitása azonban hamar eldönti a dolgot, hiszen azok még erőteljesen felárasak a DDR4-hez képest, mely 20-30 ezer forinttal is megdobja egy-egy gép árát. Ráadásul 4 magos és olcsó AM5 processzor sem létezik, a 7500F is drágán nyitott. Maradt tehát az AM4 foglalat, a belépő kategóriában egyértelműen le kell mondanunk a Zen 4 – AM5 processzorokról.

A megfelelő chipset kiválasztása sem könnyű. Az AMD A betűvel jelöli a belépő kategóriát, B-vel a középkategóriát és X jelzéssel a drágább alaplapokat. Az A520, B550 és X570 chipsetek mellett még elvétve találhatunk A320 vagy épp B450 alaplapokat, közel azonos árakon. Adhatná magát tehát, hogy az A520/A320 kategóriából válogassunk, hiszen ez az igazi belépő kategória. A gyártók azonban máshogy gondolták.

AMD alaplap

 

A használható A520-as alaplapok 25-27 ezer forinttól kezdődnek, ám gyakorlatilag plusz kétezer forintért már B550 alaplapokat is találunk. Ez már az a szint, ahol érdemes lehet azt a pár ezer forintot rászánni az extrákra, nem is érdemes ezen gondolkodni. A bejegyzés pillanatában 29 ezer forint környékén beszerezhető ASRock B550M-HDV került ki a mezőnyből győztesen, az alábbi okok miatt:

  • 30 ezer forint alatti ár
  • DDR4 támogatás, olcsón megússzuk a memóriát
  • PCIe 4.0 támogatás
  • Bármelyik, 65 watt TDP-vel rendelkező AMD processzort kihajtja
  • Rendelkezik M2 slottal, több SATA porttal, de a gigabites hálózati kapcsolat is garantált
  • Nagy eséllyel BIOS frissítés nélkül is támogatja a Ryzen 5000 szériás processzorokat

Sem az A520, sem a B450 chipset nem rendelkezik PCIe Gen 4.0 támogatással, így kiemelten fontos lehet a B550 chipset. Gondolhatnánk, hogy ez miért érdekes pont az alsóbb kategóriában, hiszen még egy RTX 3090 is csak pár százalékkal lassabb a harmadik generációs PCIe-vel felvértezett lapokban. Sokaknak meglepő lehet, hogy a gyártók éppen ebben az alsó szegmensben, például az AMD RX 6400 esetében spórolják ki a PCIe sávokat. Ha nem a szokásos 16 sáv áll a VGA rendelkezésére, hanem csak 8 netán 4, akkor nagyon is számít a PCIe verziója, hiszen annak a néhány sávnak a lehető leggyorsabbnak kell lennie. Így máris érthető, hogy miért olyan fontos a 4.0-ás támogatás, senki sem akar az alapból gyenge kártyák erejéből 15-30%-ot elveszíteni a későbbiekben.

A fenti ASRock B550M-HDV alaplap bármelyik 65 wattos AMD processzort meghajtja, feljebb már lehetnek problémák, ám azok a processzorok már messze nem a belépő, de még csak nem is a középkategóriát erősítik. Első ránézésére hátrány lehet a 2 memória slot a 4 helyett, ám 4 modul már sokszor kiszámíthatatlanul működik, így érdemes lehet két, nagyobb modult választani még a jóval drágább alaplapok esetében is.  Az M jelölés a mATX formátumra utal, ám a nagyobb házak támogatják az ATX és az annál kisebb, mATX méretet is. A kisebb, de még nem ITX házak pedig amúgy is csak az mATX alaplapokat fogadják be.

További alternatívák, kicsit több pénzért (minden esetben PCIe Gen 4.0 slottal):

Intel alternatíva

Az Intel kegyes volt a felhasználókhoz. A 12. generáció bevezette a DDR5 támogatást, ám a DDR4 támogatás is megmaradt. Ennek köszönhetően itt nem kell visszanyúlnunk az előző foglalatokhoz, bátran választhatunk az aktuális alaplap felhozatalból. Külön öröm, hogy a 12., 13. és 14. generációs lapok is az LGA1700 foglalatot használják, így bátran választhatunk 12. generációs alaplapot egy 14. generációs CPU mellé.

Az Intel is hasonló jelölést alkalmaz, mint az AMD, itt már azonban jobban kell figyelni a betűk mögé kerülő számsort. A H610 a belépő kategória, a B660/B760 és H670/H770 a középkategória, míg a Z690 és Z790 jelölésű lapok a csúcskategóriát erősítik. A 12. generációs, legolcsóbb, 4 magos Intel processzorok hozzák a korábbi generáció 6-8 magos processzorok eredményeit játékok alatt, így emiatt sem érdemes a 11. vagy 10. generáció felé nyúlni.

AMD alaplap

A tesztek alapján a 6 magos i5-12400 még szenvedi meg, ha a „legrosszabb” H610-es alaplapba kerül, így maradhatunk ennél a kategóriánál. Régen sokkal rosszabb volt a H kategória megítélése, ám a 12. generáció óta az alsó szegmenst sem kell félteni. A H610 alaplapok 28-29 ezer forint környékén indulnak. Ebben a mezőnyben az MSI PRO H610M-E DDR4 és az ASUS PRIME H610M-K D4 versenyzett egymással. Melyet az ASUS nyert meg, az alábbi specifikációknak köszönhetően:

  • DDR4 támogatás, azaz olcsóbban megúszhatjuk a dolgot
  • Minőségi(bb) VRM alkatrészek, megbirkózik egy i5-12400-as processzorral is
  • XMP támogatás 3200 MHz-ig
  • HDMI port az alaplapon
  • PCIe Gen 4.0 támogatás
  • M2 csatlakozó, elegendő USB port

A H610 chipset esetében ezúttal is le kell mondanunk a tuningról és a 4 memória slotról. A PCIe Gen 4.0 támogatás azonban itt sem elhanyagolható, az AMD-s bekezdésben leírtak Intel oldalon is teljes mértékben igazak. A nagyobb éhségű 8-16 magos processzorokat már garantáltan limitálja az alaplap, ám ne feledjük, hogy azok már a 100 ezer forint feletti kategóriát erősítik, így amúgy sem opció a belépő szintű gépekbe. Az M jelölés a mATX formátumra utal, ám a nagyobb házak támogatják az ATX és kisebb mATX méretet is. A kisebb, de még nem ITX házak pedig amúgy is csak az mATX alaplapokat fogadják be.

További alternatívák:

Jól látható, hogy belépő szintű AMD és Intel alaplapok között nincsen nagy különbség, sem árban, sem pedig tudásban. Remek kérdés azonban, hogy a processzoroknál mi a helyzet, hamarosan erre is választ adunk.

Kriptobánya került elő egy lengyel bíróság padlózata alól

×