Egy kriptobánya üzemeltetése félelmetesen sok energiát felemészt. Valószínűleg ezért fizettetik a csalók a közintézményekkel a számlát…

2023.11.23. – Amikor szóba kerül a kriptobányászat és a bíróság, az internetező ember egyből illegális tevékenységre gondol. S mindezt teszi úgy, hogy előbbivel valaki lebukik, utóbbi pedig ítéletet hoz. Ám szokták mondani, hogy ha valamit igazán el akarsz valaki elöl rejteni, akkor azt az illető orra előtt kell tenni. Elvégre ki számítana arra, hogy nyíltan átverik, nemde? A közelmúltban pontosan ez történt, méghozzá egy lengyel bíróság épületében. Kiderült ugyanis, hogy valaki kriptobányát telepített az épület padlózata alá. A kriptofarm a bíróság áramhálózatából nyert magának energiát, így lényegében lopott áram generált kriptovalutát a bánya tulajdonosának.

Meglepő telephely

Egy ilyen energiazabáló kriptobánya akár havi több százezer forintos számlát tud generálni, így érthető, hogy feltűnt a bíróságnak, valami nincsen rendben. A komoly gépparkot teljesen titokban rejtették a padlózat alá, sőt a vizsgálatok során kiderült, hogy még a szellőzőrendszerbe is telepítettek eszközöket. A becslések szerint már jóideje működhetett a kriptobánya, viszont azért nem tűnt fel eddig, mert saját internethálózaton dolgozott. A bíróság csak az áramot szolgáltatta, így a felületes vizsgálatok során nem gondoltak arra, hogy valaki hasonlót kellene kutatni. Már a teljes elektromoshálózat karbantartása és cseréje is téma lett, mire rábukkantak a bányára.

Egy átlagos kriptobánya Japánban

A lengyel hatóságok jelenleg is nyomoznak az ügyben, hivatalosan még nem vádoltak meg senkit, de állítólag már van gyanúsított. Érdekes módon a bánya felfedezését követően a bíróság hirtelen felmondta a szerződését az épület informatikai karbantartásáért felelős vállalattal. Sőt, ez a vállalt ezután több olyan alkalmazottat is elbocsátott, akik korábban az épület szóban forgó részén dolgoztak. Ez pedig erősen arra utal, hogy a rendőrség valahol ebben a körben szimatol tovább, a gyanúsítottat is itt kell elsőként keresni.

A mostani rövid időn belül a második eset, amikor egy közintézménybe telepített illegális kriptobánya lebukik. Pár hónappal korábban az Egyesült Államokban egy iskola alagsorában találtak egy hasonló berendezést, ami ott 11 számítógépből állt, és legalább 8 hónapja üzemelt már, mire észrevették működését. – írja a PC Fórum.

Ezt olvastad már?

Végre egy új AAA-s játék, ami nem egy millió forintos PC-t követel magának

×