Úgy tűnik, hogy egyre közelebb a DDR5 térhódítása. Tavaly még méregdrágák voltak az újabb RAM-ok, idén azonban elmosódott a határ.

2023.12.06. – Az iparági elemzők korábban azt tippelték, hogy a DDR5 memóriamodulok valamikor 2024 második felében vehetik át az uralmat. Az Intel 12., 13. és 14. generációs processzorai még a korábbi DDR4-et is támogatják, ám az AMD AM5 foglalata már csak DDR5 RAM-okkal elégedik meg. Ez már jelentősen javíthat az új generáció elterjedésén, ahogy az is sokat segít, hogy az elmúlt években gyakorlatilag harmadolódott a DDR5 memóriák ára. Míg korábban 100 ezer forint felett is lehetett egy-egy 32 GB-os RAM kit, addigra mostanra már a lélektani 50 ezer alá is beesett az árcédula.

Jogos kérdés lehet azonban, hogy játékok terén mekkora teljesítménytöbblettel járhat a frissebb generáció. Szerencsére az Intel hibrid 12.-14. szériája ennek megvizsgálására tökéletes terepet biztosít, hiszen azonos processzor mellett hasonlítható össze a DDR4 és a DDR5 RAM. A TechSpot munkatársai éppen az elmúlt napokban végeztek az aktuális méréseikkel. Az alany nem volt más, mint az Intel legújabb és legerősebb processzora, az Intel Core i9-14900K. Legutóbb 2 éve eresztették egymásnak ilyen szinten a két DDR generációt, így mindenképp érdemes lehet rápillantani az eredményekre.

A tesztkörnyezet

A fentebb említett Intel Core i9-14900K egy G.Skill Ripjaws V Series 32GB DDR4-4000 CL16 és egy G.Skill Trident Z5 RGB Series 32GB DDR5-7200 CL34 kit mellett bizonyíthatott. A dolog érdekessége, hogy 2023 decemberére már eljutottunk oda, hogy a középkategóriás DDR5-ös memóriák olcsóbbak, mint a legjobb DDR4 memóriák. Többé tehát az az érv sem állja meg a helyét, hogy a DDR4 teteje is kellemesebb árcédulával rendelkezik, mint az új generáció.

Az eredmények – DDR4 vs. DDR5 RAM

A TechSpot munkatársai összesen 21 játék és 3 felbontás alatt izzasztották meg a processzort és a memóriákat. Ezek közül néhányat külön is érdemes lehet kielemezni.

A 21 cím közül a Shadow of the Tomb Raider volt a legérzékenyebb a memóriagenerációk közötti váltásra. 1080p felbontáson bizony 26%-kal több FPS-t tudott kisajtolni magából a játék. Itt is megfigyelhetjük azonban, hogy 1440p és 4K felbontásokon már elillan ez az előny, hiszen egyre jobban terhelődik a VGA, egyre kevésbé a CPU.

A teszt legnagyobb meglepetését a Total War: Warhammer III okozta. Nincs miről beszélni, egyértelműen jobban fekszik az alacsonyabb időzítésű, de DDR4 memória a játéknak. Ez főképp régebbi címeknél fordulhat elő. Világosan leolvasható, hogy ezekben a kevésbé modern játékokban 1080p és 1440p felbontásokon többet hozhat az alacsonyabb CL érték, mint a magasabb órajel és a frissebb generáció.

Az átlagokat megvizsgálva kirajzolódhat, hogy 1080p felbontás mellett 7%-os teljesítménytöbbletre számíthatunk, ha a DDR5 memóriák mellett tesszük le a voksot. Nagyobb felbontások mellett ez már hamar eltűnik, hiszen ahogy fentebb is említettük, a VGA-ra esik a terhelés nagyobb része.

Ami azonban még érdekes lehet, az az 1% FPS értékek. Ezek gyakorlatilag azt mutatják meg, hogy milyen mértékű FPS esésekre készülhetnek a játékosok. Sok esetben ez jobban meghatározza a játékélményt, mint az átlag FPS. Minél jobbak az 1% LOW FPS értékek, annál simább, folyékonyabb élményt kaphatnak a játékosok. Itt bizony már jóval nagyobb előnye lett a DDR5 memóriáknál, 1080p felbontáson kerek 10%-kal bizonyult jobbnak az új generáció ilyen téren.

Verdikt

Sok-sok RAM

Sok-sok RAM

A fenti adatokból egyértelműen leolvasható, hogy a DDR5 bizony jobb választás lehet már, mint a DDR4, ha a komolyabb játék a cél. Az átlag FPS növelése mellett az FPS dropok számát is csökkenti az újabb generáció, miközben az árkülönbség is eltűnik lassan. Mit is szűrhetünk le 2023 decemberében?

  • 1080p (vagy az alatti) felbontáson jön ki a legnagyobb különbség. 1440p és 4K felé érkezve már nem a memória vagy a processzor lesz a limitáló tényező, hanem a videokártya
  • Ha ÚJ és nem belépő szintű gépet építünk, akkor mindenképp a DDR5 alaplapokból és memóriákból érdemes válogatni.
  • Ha DDR4 géppel rendelkezünk, akkor azonban ez a pár % még nem akkora különbség, hogy egyből a csere mellett döntsön az ember. Átlagos specifikációjú memóriáknál pedig még a fentinél is kevesebb az eltérés, 2-3 évig nem kell izgulni a váltáson.

Ezek tudatában már jóval tisztábban gondolkozhatunk a csere vagy váltás kapcsán.

Íme a legkisebb Nvidia RTX 40 videokártya – Elég volt a 3 kilós VGA-kból?

×