Az Nvidia és az AMD kártyái is egyre nagyobbra nőttek az elmúlt időszakban. Úgy tűnik, hogy azért még vannak, akik a másik tábor rajongóinak kedveskednek.

2023.12.05. – Az Nvidia 2022 szeptemberében leplezte le az első kártyáit. Az RTX 4090 és RTX 4080 volt az első a sorban, majd később a többi modell is megérkezett. 2024 sem telik unalmasan az Nvidia rajongók számára. A január elején esedékes CES eseményen több videokártyát is bemutathat cég. Papíron az RTX 4070 Super, 4070 Ti Super és 4080 Super színesíti a felhozatalt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy néhány külsős gyártó ne kísérletezhetne a korábbi modellek átdolgozásával, újragondolásával.

Galax Nvidia RTX 4060 Ti

Galax Nvidia RTX 4060 Ti

Ha láttunk modern, akár Nvidia, akár AMD videokártyákat, egy valami biztosan feltűnhetett. Óriási méretűvé nőtték ki magukat az egységek, sokszor az alsó-középkategóriában is ez a helyzet már. A VGA támasztók manapság elengedhetetlen szereplői a konfigoknak, hiszen a több kilós szörnyetegek több szinten is megszenvedhetik a hiányukat. Az is igaz azonban, hogy a 4060 vagy 4060 Ti egységekre tervezett hűtők egy jóval többet fogyasztó modellt is kordában tartanának. A gyártók nagy eséllyel nem akarták a teljes gyártósort újratervezni, így sok esetben például a házon belüli 4070 egységek hűtőit kapták meg ezek a kártyák.

A Galax az eddigi legkisebb Nvidia RTX 40 modellel jelentkezett

Vannak azonban olyan számítógépek, gépházak, ahol a kialakítás egyszerűen megkívánja, hogy minél vékonyabb, könnyebb kártya kerüljön. Az eddigi repertoár nem tartalmazott olyan, RTX 40-es kártyát, mely mindössze egy slotot emésztett volna fel. Vagy korábbi generációkból kellett válogatni vagy pedig az Intel/AMD háza táján kellett vadászgatni. A Galax ezen változtatott a napokban.

Galax Nvidia RTX 4060 Ti

Galax Nvidia RTX 4060 Ti

A Galax RTX 4060 TI modellje mindössze 20 mm vastagsággal rendelkezik, azaz tényleg teljesíti az egy slotos kialakítás feltételeit. Ennek ellenére sem a kimeneteken, sem pedig a kártya teljesítményén nem esett csorba. Továbbra is 3 DisplayPort kimenetet, 1 HDMI kimenetet találunk az egységen, a tápellátásért pedig a régimódi 6+2 PCIe csatlakozó felel. A fogyasztás is maradt a barátságos 165 watt környékén, melyre valóban elegendő lehet az aprócska hűtés. Öröm látni, hogy a gyártók ebbe az irányba is kísérleteznek, nem csak a 3 kilós bestiák esnek le a gyártósorról. Az árról és az elérhetőségről egyelőre nincsenek információk.

Forrás: Videocardz

Felejtsd el az SSD-t és a pendrive-ot, a jövő adathordozója a DNS

×