Nem kell látnia, elég csak hallania az AI-nak, amikor begépeled a jelszavadat és szinte teljes magabiztossággal megfejti.

2023.12.11. – Nagy áttörést értek el a napokban brit kutatók a mesterséges intelligenciát használva, de amit felfedeztek, az ezúttal inkább ijesztő, mint lelkesítő. Mondjuk, legalább találtak egy irgalmatlan nagy problémát, amiről jó tudni, hogy megoldásra vár. A tudósok az AI segítségével akkor is képesek megfejteni egy felhasználó jelszavát, ha nem törnek be a gépébe, vagy valamelyik e-mail fiókjába.

Elég, ha az AI HALLJA, amikor begépeli!

A Cornell Egyetem tanulmánya azt fejtegeti, hogy a mesterséges intelligencia könnyű szerrel kitalálja a jelszót, ha veszi egy asztalon felejtett mobiltelefon mikrofonjának jeleit. Amennyiben a felhasználót sikerül rávenni, hogy a fülelő eszköz közelében begépelje a billentyűzeten a jelszavát, akkor az AI 95 százalékos pontossággal fejti meg azt. Ennél csak egy kicsivel kevésbé magabiztos (93%), ha Zoomon kell lefülelnie a gépelést.

Forrás: LipikStockMedia – Freepik

Minden korábbinál pontosabb AI-eredmény született

A kutatók azt írják, „a mélytanulás legújabb fejlesztései, a mikrofonok állandó jelenléte és a személyes eszközökön keresztüli online szolgáltatások terjedése miatt az akusztikus oldalcsatornás támadások minden eddiginél nagyobb veszélyt jelentenek a billentyűzetekre”. Hozzátették: a munkájuk egy korszerű mélytanulási modell gyakorlati megvalósítását mutatja be a laptop billentyű-leütéseinek osztályozására, egy okostelefonba integrált mikrofon segítségével. Az a pontosság egyébként, amit elértek, minden eddigi AI-kutatásnál pontosabb eredményt hozott, amiben nem nyelvi modellt használtak. A Cornell csapata azt állítja, hogy

a felvázolt támadások a gyakorlatban is megvalósíthatók, kereskedelmi forgalomban kapható berendezések és algoritmusok segítségével.

Bár a tudósok megállapították, hogy az akusztikai jelekből egyelőre csak akkor lehet ennyire pontosan visszafejteni a jelszót, ha a támadó ismeri a billentyűzet, vagy a laptop típusát, úgy vélik, a gyorsan fejlődő AI-nak ez nem sokáig fog akadályt jelenteni. Ugyanez igaz a Shift billentyű alkalmazására, amit még nem tud teljesen kiszűrni. Szóval a közeljövőben biztonságban tudhatod a jelszavaidat az AI-tól, ha használsz nagy betűket – és, ugye, használsz?!

Mert itthon van baj, rendesen:

Nagyon gáz – Ennyire gagyi jelszavakat használnak a magyarok

×