A játékipar emblematikus figurájáról, Hideo Kojimáról készült dokumentumfilmet hamarosan mi is megnézhetjük, méghozzá a Disney+-on.

Bódi Dániel

2023.12.11. – Hideo Kojima munkásságának megítélése általában aszerint változik, hogy éppen honnan, milyen perspektívából és milyen nézőpontok alapján vizsgáljuk. Van, aki szerint korunk egyik legnagyobb meg nem értett zsenije, míg mások egyáltalán nem tartják többre bármelyik másik stúdió vezetőjénél. Akármelyik táborba is tartozzunk, azt mindenképp el kell ismernünk, hogy az alkotásaival Kojima sosem a mainstream közönségre lő, játékai intelligensek, művésziek és különösen egyediek, melyeket bárhonnan, 1000 és egy hasonló produkció közül is azonnal felismernénk.

Kojima értékére a Konami talán akkor döbbent rá, miután valamilyen máig nem ismert nézeteltérés miatt kipenderítették és a következő, már nélküle, de az ő receptje szerint sütött Metal Gear-játék (Survive) közel sem lett olyan jó, mint amit a széria rajongói hosszú évek alatt megszoktak. Kojima persze nem sokáig szomorkodott: leporolta magát, megalapította a saját stúdióját, a Kojima Productionst, összepacsizott a Sony-val – így született a Death Stranding, nem sokkal később már a Google embereivel is asztalhoz ült egy Stadia-exkluzív révén – amit a felhő alapú platform bukása után a Microsoft karolt fel (és „leplezték le” a 2023-as The Game Awards-on).

Végső soron tehát minden jóra fordult, Kojoma sora még jobban is megy, mint amikor a Konaminál dolgozott.

Bár Kojima kalandjának még közel sincsen vége, az út minden bizonnyal viszontagságos és merész kezdetéből már most dokumentumfilm készült, ami nem csak a Kojima-hívők számára lehet egy érdekes néznivaló. A Glen Milner rendezte Hideo Kojima: Connecting Worlds című doksit eredetileg már idén, a Tribeca Filmfesztiválon mutatták be, a nagyközönség számára azonban 2024 tavaszán lesz elérhető, méghozzá a Disney+ kínálatából.

És mint mondtam, nem csak a rajongóknak lesz érdemes elindítani. A nagyjából 1 órás filmben ugyanis nem kizárólag Kojima alkotói folyamataiba, kvázi elméjébe nyerünk betekintést, hanem a stúdió kezdeti időszakát, úgy a játékfejlesztés állomásait és nehézségeit is megismerhetjük. A fejlesztő(k) mellett pedig olyan ismertebb nevek is feltűnnek majd, mint Guillermo del Toro, Nicholas Winding Refn, Grimes, George Miller, Norman Reedus, Yoann Lemoine (alias Woodkid) és Chvrches.

Pontos premierdátumot még nem ismerünk sajnos, de remélhetőleg 2024. elején erről is lehull a lepel.

Ezt is érdemes elolvasnod:

6 színésznő, aki tökéletes Abby lenne a The Last of Us 2. évadában

×