A fejlesztők néha egészen remek dolgokat rejtenek a játékaikba, nem ritkán például olyan alternatív befejezéseket, melyekre még csak nem is gondolnánk.

2023. 02. 10.  – A fejlesztők igen gyakran rejtenek a játékaikba titkos, nehezen feloldható befejezéseket, melyeket meglelve a játékos valami igazán vicceset és különlegeset láthat. Most ezekből az alternatív végkifejletekből gyűjtöttünk össze 7 egészen érdekeset, melyeket eddig csak nagyon kevesen találtak meg.

1. God of War

A 2018-as God of War minden szempontból egy zseniális program volt. Kratos és Atreus északi, skandináv mitológiába kalauzoló istengyilkos kalandja új életet lehelt a sorozatba és egyben indította azt újra, ami nagyon hamar a PS4-generáció egyik legsikeresebb alkotása lett.

A játék nagyot újított például abban, hogy vágás nélkül, tulajdonképpen egyetlen kamerát használt, ami olyan érzést keltett, mintha mi magunk is ott lennénk a hőseinkkel. Egy másik érdekesség, hogy a történet végeztével (nem titok, hogy Kratos feleségének, Laufey hamvainak szétszórásával) maga a játék nem ér véget. Persze ez egy nyílt világú játék esetében annyira nem meglepő, de a ’18-as GoW azért csak ímmel-ámmal nevezhető annak.

A lényeg, hogy miután tettük a dolgunk a hegyen eldönthetjük, hogy megcsináljuk-e a még ránk váró, hátramaradt feladatokat, vagy mint aki jól végezte dolgát kilépünk a főmenübe és megyünk Isten hírével. Vaaagy akár azt is csinálhatjuk, amit Atreusék is javasolnak: hazamehetünk megpihenni végre.

Ha így teszünk, és visszatérünk Kratos viskójába, akkor a háború hamubasült istene lepihenni indul, a kép elsötétül, itt a vége. Vagyis lenne, ha nem utaznánk előre az időben, amikor hasonlóan riad fel álmából, ahogyan a Ragnarök is kezdődik: Thor nagy csinnadratta közepette megérkezik.

Ekkor nagyon keveset láthattunk a mennydörgés istenéből, aki csak néhány pillanatra bukkant fel, a pörölyét viszont jobban szemügyre vehettük. Idáig viszont csak nagyon kevesen jutottak, a többség ugyanis már a hegytetőn állva kilépett a PS4 dashboardjára. Így sokan erre a jelenetre, amely tulajdonképpen felvezette a Ragnarököt, a YouTube-on csodálkoztak rá.

2. Heavy Rain

A Heavy Rain a valaha készült egyik legsötétebb videojáték, ami után könnyen lehet, hogy az érzékenyebb lelkűek nem fognak túl jól aludni – már ha fognak egyáltalán. Mivel egy Quantic Dream narratív központú alkotásról van szó, sokat nem is pötyögnék a történetről, amiről dióhéjban annyit kell csak tudni, hogy egy brutális, Origami-gyilkosnak nevezett sorozatgyilkos után kell több karakterrel, úgy több szálon nyomoznunk.

Az egyik főszereplője Ethan, akinek a kisfiát Shaunt is elragadta a gyilkos, ha pedig nem sikerül vele felgöngyölíteni a dolgokat, akkor bizony nagyon nagy bajba is kerülhet. A lehetséges hét befejezése között viszont akad olyan is, amelyiket csak nagyon kevesen láthatták (szerencsére), és mivel nagyon bénának kell lenni ahhoz, hogy bárki is ezt kapja jutalmul, bátorkodom elmesélni.

Szóval, ha Ethannel nagyon mellényúlunk (értsd úgy, hogy szinte minden QTE-t elrontunk), és nem sikerül megtalálni Ethant sem, akkor a rendőrség – a furcsa viselkedése miatt – utána kezd el nyomozni. A nyomozók pedig elég hamar le is vonják a konklúziót, miszerint ő lehet az Origami-gyilkos, ezért amint tudják börtönbe is dugják. Ethan természetesen ártatlan, aki a történtek alatt teljesen megroppanva felakasztja magát a cellájában.

3. Far Cry 4

A Far Cry negyedik, a Himalája csúcsiba repítő fejezete honosította meg az “aft” befejezést, vagyis azokat a korai végkifejleteket, melyek eléréséhez a játékosnak konkrétan egyetlen gombot sem kell lenyomnia. Igen, ez azt jelenti, hogy mindössze néhány perc (talán 1) alatt a végére érhetünk.

A történet egyébként nagyon hasonló, mint a God of War-é: az anyánk megkért, hogy szórjuk szét a hamvait a Himalája egy csúcsán, de a dolgog egy Pegan Min nevű őrült diktátor miatt nem lesz olyan nagyon egyszerű. Vagy mégis? Mint ahogyan az összes Far Cry-játékban, Pegannel rögtön a sztori elején összeismerkedünk, aki egy rövid, de annál velősebb beszélgetés után arra kér, hogy várjuk meg őt, csak elintéz néhány halaszthatatlan ügyet, aztán mehetünk együtt végső nyugalomra helyezni a megboldogult anyukát.

Miután a játék gonosza elsétált, nyilván nekünk is lépnünk kell, és tulajdonképpen ezzel a szökéssel veszi kezdetét a hegyi kaland. Viszont, akár tényleg meg is várhatjuk Pegant, aki ahogyan ígérte visszatér, majd ketten egy szentélybe vihetjük a hamvakat. The End, felgördül a stáblista.

Hasonló egyébként a Far Cry 5-be is került, aminek az elején ha nem tartóztatjuk le a szektás papot, akkor simán csak kisétálunk a templomból.

4. Chrono Trigger

A Chrono Triggert gyakran szokás minden idők egyik legjobb JRPG-jeként emlegetni, ami annak fényében, hogy mekkora fejlesztő koponyák találták ki, talán nem is olyan meglepő. Az 1995-ös SNES-es, a szerepjátékokat megrengető programot a Final Fantasy ötletgazdája, Hironobu Sakaguchi, a Dragon Quest-sorozat alkotója, Yuji Horii, valamint a Dragon Ball és a Dragon Ball Z atyja, Akira Toriyama közösen készítette.

A Chrono Trigger zsenijét nagyon sokáig tartana felsorolni, úgyhogy egyet mondok: 13 lehetséges befejezés. Igen, 1995-ben. Van azonban egy, amit csak nagyon kevesen fedeztek fel (nyilván, mert jól el volt dugva), pedig talán ez az egyik legviccesebb. Ebben egy olyan titkos területre kerülünk, ahol magukkal a fejlesztőkkel beszélgethetünk, akik közben folyamatosan fenyegetik a játékos, hogy bedobják egy boss-harc közepébe, vagy törlik a mentéseket.

5. Inside

A Playdead a zseniális Limbóval nagyjából lefektette a sötét stílusi alapjait, melyet az Inside-dal még tovább tudtak fokozni. A sötét, brutális és sok helyütt groteszk történet mindenkinek mást mesélt, de mindenképp és minimum társadalomkritikus gondolatokat ébreszt.

A játék vége semmiképp sem vidám, hiszen kis hősünk, akivel megannyi borzalmat sikeresen túléltünk beolvadt a nagy és gusztustalan embermasszába. Viszont van egy másik befejezés is, amiben mindez nem történik meg, igaz, az sem lesz vidámabb.

Ezt kizárólag úgy lehet elérni, ha a játék során kikapcsoljuk mind a 14 titkos energiagömböt , és figyelmesen meghallgatjuk két különböző rádió hangját. Így elkerülhetjük a szörnyű testhorrort, bár a gyermek így is, úgy is meghal a kukoricaföldön található bunkerben, amely homályában azt az agykontroll-eszközt húzhatjuk ki, amivel mi irányítjuk őt.

6. Silent Hill 2

A Silent Hill 2 minden, csak nem egy vicces játék. Ezt mindenki tudja, vagy meg fogja tudni a hamarosan érkező remake-nek köszönhetően, amibe nagyon remélem, hogy bekerül az évtized (évhuszad) egyik legviccesebb titkos befejezése. Ebben James rájön, hogy az egész egy színjáték, amit Mira, a szupercuki shiba inu irányít egy elrejtett szobából.

Sokat nem is szeretnék hozzáfűzni, az alábbi videó magáért beszél. Külön érdekesség, hogy az első három Silent Hill játéknak volt egy közös alternatív ufós befejezése is, azokon is nagyokat néztek a játékosok, mikor rájöttek hogyan kell feloldani őket. Na, de a Silent Hill 2 Mira ending mindent vitt.

7. Shadow of the Tomb Raider

Ez a befejezés annyira titkos, hogy már a játék telepítésekor trükközni kell, hogy valaki meg tudja nézni. A játék során nem kell semmilyen plusz feladatot csinálni, egyszerűen elég, ha a a fiatal Lara történetének végére érünk, majd türelmesen végignézzük a stáblistát.

A stáblista után ugyanis egy olyan jelenetet láthatunk, amit a fejlesztők szinte rögtön az első napi frissítéssel eltávolítottak belőle. Ebben Lara egy levelet kap Jacqueline Natlától, akit a Tomb Raider-rajongók a franchise legelső játékának gonosztevőjeként ismerhetnek. A fejlesztők ezzel akár arra is utalhattak, hogy bezárult a kör, vagyis a cselekményben eljutottunk az 1996-os részig, ami nyilván nem olyan meglepő, hisz tudtuk, hogy ez kvázi annak az előzménye.

Mivel az Eidos-Montréal és a Square Enix nagyon gyorsan léptek, a legtöbben nem láthatták ezt a befejezést, amit állítólag csak véletlenül hagytak benne. A játékos, aki megtalálta nagyon is lelkendezett, de az öröm hamar lelohadt, mert senki nem hitt neki a Tomb Raider-fórumokon. Szóval feltöltötte YouTube-ra.

Természetesen még egy csomó titkos, alternatív befejezés akad, szóval ha ismersz még párat, akkor azt mindenképp mutasd meg nekünk a kommentekben.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Igazi helyek, romba dőlve – csaló lista a videojátékok legjobb posztapokaliptikus városképeiből

 

×