A sorban nem mindegyik város valódi, és van amelyik hiába az, ma is annyira lepusztult, mintha egy posztapokaliptikus játék helyszíne lenne.

Az, hogy az utóbbi évek videojátékai már annyira élethűen képesek leutánozni valódi helyszíneket, mintha tényleg ott lennénk, nem újdonság. Vannak azonban olyan kiemelkedő munkák, amik mellett nem lehet elmenni – főleg akkor, ha felismerhető városkép dereng fel a szemünk előtt, csak éppen elsivatagosodott / háború tarolta le / atomot dobtak rá / nyomornegyeddé vált / vírus pusztította ki / stb.

Vannak persze vidámabb kivételek: a japán fővárost gyakorlatilag lemásolták a Persona 5-höz, de annyira hiperstilizált módon, hogy bár az igazit idézi, nem tudunk nem arra gondolni, hogy ez inkább egy letisztult jövőkép, amit úgy ért el a fajunk, hogy megjött az esze, mielőtt túl késő lett volna.

Na persze!

Aztán ott van a Pókember New York-ja, ami szintén nem egy végzetes, hanem egy viszonylag egészséges, élhető képet mutat a közeljövőről. A játékban látható Manhattan nagyon emlékeztet az eredetire, viszont sokkal kevesebb az ember és a kocsi, így az egésznek van egy pozitív futurisztikus hangulata a valósághoz képest. Nem egészen így alakult Boston jövője a Fallout 4-ben, hiszen nem hogy az ember, talán még egy svábbogár is nehezen élne túl ilyen rideg környezetben.

Kihagyhatatlan volt a videojáték piac után a tévéképernyőket is letaroló The Last of Us, ahonnan két istentelenül jól megkomponált, kipusztult várost is beemeltünk a listára. Mindkettő része a sztorinak, hiszen Ellie és Joel útja átvezet rajtuk – de ha nem mondanák ki hol járnak, a nevezetességek alapján akkor is fel lehetne ismerni a tájat, amit az ember eltűnésével viszonylag gyors tempóban visszahódít a természet. Hasonló a helyzet a The Division 2-vel: az amerikai demokrácia bölcsője annyira jellegzetes a csodás grafikával legyártott játékban, hogy semmivel sem lehet összetéveszteni. Kiderül továbbá, hogy Dubai csak belüről nézve ékszerdoboz, mert a Spec Ops: The Line horizontján pont úgy néz ki, mint messziről a valóságban, de elég egy pusztító homokvihar és…

Illusztráció a Spec Ops-ból.

Nem bírtuk ki, hogy ne vegyünk fel a listára még kettő, napjaink valóságában is posztapokaliptikusnak látszó helyszínt, például a hipermodern Hong Kong gettóját, vagy a Call of Duty-hoz hűen lemásolt, ukrán Pripjatyot, ami az atomkatasztrófa napjáig a csernobili erőműben dolgozók lakóövezete volt. Plusz egy pontként fiktív ipari város is került a galériába, a Dishonored Dunwall-ja, hiszen annyira jól mossa össze a történelmi Londont és Edinburgh-ot, hogy képtelenek voltunk kihagyni a sorból.

Most mondd azt, hogy így megcsinálni valamit nem művészet!

Tokió – Persona 5

Boston – Fallout 4

Seattle – The Last of Us

Pittsburgh – The Last of Us

Washington – The Division 2

New York – Marvel’s Spider-Man

Dubai – Spec Ops: The Line

Hong Kong – Sleeping Dogs

Pripjaty – Call of Duty 4: Modern Warfare

+1: Dunwall – Dishonored

A világvégében mindig is volt valami lenyűgözően érdekes báj:

A 10 legjobb posztapokaliptikus játék evör – A pusztulás is lehet szép!

 

×