A Microsoft rendszerei már évtizedek óta rendelkeznek Kék Halál képernyővel. December első napjaitól már a Linux felhasználók is megtapasztalhatják.

2023.12.09. – Lehet szeretni vagy utálni a Microsoft operációs rendszerét, a „Kék Halál” mára ikonikus és rettegett fogalommá nőtte ki magát. Angolul BSOD néven találkozhatunk vele, mely a Blue Screen of Death rövidítése. Ez a jelenség a Microsoft Windows operációs rendszerekben megjelenő kék hátterű képernyőre utal, amely akkor bukkan fel, amikor a rendszer nem tud helyreállni egy rendszerhibából. Már a Windows 1.0 első béta változatában is megtalálhatták a felhasználók, azóta pedig a hibajelenségek kihagyhatatlan hírvivői. A Windows 8 óta pedig egy szomorú szmájli is rákerült a képernyőre.

A Microsoft egy ideig próbálta lecserélni a színt feketére, ám a felhasználói visszajelzések alapján visszatértek a bevált, kék árnyalatokhoz. Rengeteg probléma okozhatja ezeket a képernyőket. Inkompatibilis DLL állományok, a cégek által rosszul vagy hibásan megírt driverek. Ezen kívül a hardveres kompatibilitásokkal kapcsolatos hibákat és az esetleges sérült hardvereket is ide vehetjük. A tuningosok szintén sokszor találkozhatnak a Windows kék képernyőjével, hiszen az instabil RAM, CPU vagy VGA órajelek, beállítások is Kék Halált okozhatnak.

December elejétől már Linuxon is találkozhatunk a Windows-ból vett Kék Halál képernyővel

A Linux Kék Halál képernyőjéért a „Systemd” komponenst okolhatjuk. A frissen, december első napjaiban debütált systemd-bsod szolgáltatás a rendszer betöltésekor fellépő, végzetesnek bizonyuló hibák esetén egy Windows-ra hajazó képernyőt dob fel a monitorra. Nem kérdés, hogy tudatos lenyúlásról beszélhetünk, hiszen a „BSOD” név is erre utal a rendszerszolgáltatás nevében. A Windows változathoz hasonlóan a linuxos verzió is arra törekszik, hogy olyan információkat közöljön, melyek segíthetnek a végzetes hiba kijavítására.

Kék Halál

A Windows legújabb verzióihoz hasonlóan az információkat nem csak szöveges formátumban, de QR kódban is megjeleníti. Ennek köszönhetően gyorsabban és gördülékenyebben indulhat útjára a hibakeresés. A linuxos Kék Halál még kísérleti fázisban van december első napjaiban, könnyen lehet, hogy további átalakításokat is kap még. A népszerű Linux disztribúciókban, mint például az Ubuntu vagy a Debian azonban már 2024-ben megjelenhet végleges formájában. Nem ez az első ötlet, amit átvett a Linux a Microsoft rendszerétől, 2023 nyarán a Fast Boot megoldását igyekezték lemásolni.

Forrás: PCFórum

A legjobb belépő szintű videokártyák – Ezek alá nem érdemes adni

×