A videojátékok csordultig vannak érdekességekkel, elejtett utalásokkal, vagy elrejtett pályákkal, melyeket csak a legelhivatottabb játékosok lelhetnek meg.

2022. 09. 22. – A játéktörténelem legelső easter eggje annyira izgalmas történet, hogy csodálkozom, amiért nem került még be valamelyik Netflix-dokusorozatba. A legendás játékfejlesztő, Warren Robinett az 1970-es évek végén elrejtett apró utalása eredetileg egy bosszúsztori, így ő sem nagyon gondolt bele abba, hogy a magánakciójának a későbbiekben milyen nagy hatása lesz, és miként teszi még érdekesebbé és szórakoztatóbbá a videojátékokat.

Az easter eggek azonban sokszor már nem merülnek ki az elrejtett apró utalásokban vagy kisebb poénokban, hanem akár mellékszálakat/mellékküldetéseket, vagy komplett pályákat is kitehetnek. Alább ez utóbbiból szedtünk össze nem kevesebbet, mint kilencet, melyeket csak a legelhivatottabb játékosok találtak meg.

1. Rugue Squadron 2: Rogue Leader

Bár a Rogue Squadron-sorozat nem volt kimondottan hosszú életű, de a Start Wars és a könnyedebb űrszimulátor játékok számára azóta is sok esetben hivatkozási alapként szolgál. Remek és látványos űrharcok, hamisítatlan Star Wars-hangulat, és egy csomó elrejtett utalás a filmekre.

No de, volt egy olyan, ami kifejezetten emlékezetesre sikerült, bár lehet, hogy sokan nem is akadtak rá. A Rogue Squadron második részében ugyanis volt két elrejtett pálya, amiben nem a lázadókkal, hanem a Birodalom oldalán kell űrhajóba pattannunk. A két titkos küldetést Triump of the Empire névre keresztelték, és ha ügyesek voltunk, akkor megváltoztathattuk bennük a hivatalos cselekményt.

Az első pályán Darth Vader TIE Advenced gépének volánja mögül szedhetjük ízekre a mocskos lázadókat, akik az első Halálcsillag ellen próbálkoznak keservesen, a második pályán pedig – ismét Darthként – a lázadók titkos yavini bázisát kell szétbombáznunk, ezzel is felszámolva a maradék ellenállást.

2. Borderlands 2

A Borderlands második része meghozta a sorozat átütő sikerét, amit részben a zseniális poénjainak, a kiszólogatásainak és popkulturális utalásainak és elrejtett titkainak is köszönhet. Ez utóbbihoz tartozik egy egészen meglepő alaposan elrejtett pálya, ami konkrétan a Minecraftot csempészi bele a looter-shooter lövöldébe.

A Caustic Caverns nevű mérgező hulladéklerakó területén találni néhány sínpárt, amiken bányászkocsik parkolnak. Ezek mögött egy sor nagyon furcsán, de mégis ismerősen festő alacsony felbontású barna blokk található, amiket simán be lehet verni. Ha ezzel megvagyunk, egy érdekes barlangjáratba jutunk, ahol hirtelen egészen ismerős „arcok” jelennek meg, de inkább támadnak. Ha pedig legyőztük őket, akkor nem árt körül nézni némi Minecraft-lootért.

3. Super Mario Bros. 3

Volt, aki tudta, és volt, aki meg nem akarta elhinni, hogy a harmadik Mario-kalandban van egy elrejtett érmével teli hajó, amit csak trükközéssel lehet kvázi megidézni. Nos, a hajó tényleg létezik, és valóban egész érdekesen lehet feljutni rá, de nem lehetetlen.

Ahhoz, hogy elérd a kincses hajót, négy meghatározott szint egyikén kell lenned – elméletileg már az első pályán össze lehet hozni. A pályán viszont úgy kell gyűjtögetnünk az érméket, hogy azok számjegye megegyező legyen, azaz 11, 22, 33, 44 stb., majd a végére érve a pontszámmérő tízes számjegye is meg kell egyezzen az érkékkel. Vagyis, ha 11 érménk van, akkor 10-re, ha 22, akkor 20-ra kell végződjön, és így tovább, ha pedig ez is pipa, akkor úgy kell beugranunk az utolsó kockába, hogy az időmérő páros számra mutasson.

Ezután megjelenik a kincses hajó a pályán. Itt elég sok érmét gyűjthetünk össze, plusz egy extra életet is. Ez utóbbira azért lesz szükség, mert a kijutáshoz le kell győznünk két bumerángos tagot is, ha viszont sikerül, akkor egy plusz ajándékkal gazdagodunk.

4. Dying Light

A Borderlandhez hasonlóan a Dying Light is egy teljesen másik, totálisan más műfajból származó játékra utalgat a titkos pályájával, amin minimum minden gamer megereszt egy mosolyt. Ehhez szerencsére nem is nagyon kell trükközni, csupán el kell menni a térkép egy szegletébe, és meg kell találnunk egy bizonyos kéményt, aminek a tetején egy ismerős zöld cső fogad minket.

Ebbe a csőbe pedig bele lehet préselni magunkat, mire hirtelen a Super Mario Bros. ikonikus első pályáján találjuk magunkat, méghozzá FPS-nézetben. Itt viszont érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis értékes dolgokat is rejt.

5. Prince of Persia: The Sands of Time

A 2003-as Prince of Persia: The Sands of Time hihetetlenül mesteri módon támasztotta fel a sírjából a legendás sorozatot, sőt, tette azt még kultikusabb alapművé. Kevesen tudják viszont, hogy a Ubisoft fejlesztői elrejtettek egy szívhez szóló főhajtást is az eredeti előtt, amit egyáltalán nem volt olyan egyszerű megtalálni.

Ehhez ugyanis rögtön a játék legelején, a nyitó képsorok közepette, azaz amikor a Herceg még az erkélyen álldogál és vár a játékos gombnyomására, be kell ütnünk egy titkos kódot. Ha ezzel megvagyunk, akkor beugrik egy töltőképernyő, majd pár pillanattal később a kult-klasszikus 1989-es Prince of Persia legelső pályáján találjuk magunkat. A pálya végére érve egy külön meglepetés is fogadja a játékost: egy titkos penge, egy láda sör, illetve egy kép a fejlesztőkről.

6. Wolfenstein: The New Order és New Colossus

A megújult Wolfenstein-sorozat azért szeret visszautalgatni a régmúltra, pontosabban az 1992-es Wolfenstein 3D-re, amit sokan az FPS-ek kiindulópontjának tartanak. A Wolfenstein: The New Order azonban tovább ment az egyszerű utalásoknál, és egy az egyben berakta a klasszikust a modern verzióba.

A The New Orderben ehhez nem kell mást tennünk, mint a főhadiszálláson felmenni a „padlásra”, majd a kis sarokban heverő matracon aludni egy jót. Amint Blazkowicz álomra hajtja a fejét, szinte azonnal átkerülünk a Wolf3D-be, az eredeti hangeffektekkel együtt. Kár, hogy itt csak az első pályát nyomhatjuk végig.

 

A második részben, a New Colossusban már könnyebb dolgunk van, ugyanis csak a főhadiszállásként fünkcionáló hajó legfelső szintjén lévő bárba kell bekukkantanunk, ahol egy sarokban egy Wolfstone 3D nevű árkádgépet kapunk. Ezzel pedig játszani is tudunk, ami viszont oltári nagy királyság, hogy a teljes Wolfenstein 3D belekerült – igaz, egy kicsit az alternatív történelemhez, úgy a náci igényekhez igazítva.

7. Doom (2016)

Nyilván az id Software másik nagy klasszikusa sem maradhat ki, ami a Wolfenstein után 2016-ban kapta meg az egészen kiválóra sikeredett rebootját. Mivel a Wolfensteinben is már jól sültek el a klasszikus pályák, a Bethesda égisze alatt munkálkodó fejlesztők végül úgy döntöttek, hogy itt is beépítik valahogy a régi pályaelemeket.

Így történt, hogy a 2016-os Doom szinte hemzseg a titkos részekkel, amiket ugyan nem olyan egyszerű megtalálni (legalábbis egy átlagos játékos nem biztos, hogy beléjük botlik), de ha megvannak, akkor bizony nagy az öröm és boldogság.

8. Diablo 2

Megkockáztatom, hogy a Diablo 2 titkos pályája talán minden idők leghíresebb rejtett pályája, amit korában elképesztően sok internetes legendákat szült. A játék megjelenésekor ugyanis az internet még csak egy alakulóban lévő valami volt, így ezek az infók, mint hogy van egy eldugott szint egy játékban is csak szájról-szájra terjedt. Ez pedig hatványozottan igaz volt az első Diablo debütálálsakor, amiről elkezdték terjeszteni, hogy van egy titkos pályája, amin állig felfegyverzett tehenek rontanak a játékosra.

Ez persze egyáltalán nem volt igaz, a Diablóban valójában nem volt semmi ilyesmi. Csakhogy a Blizzard fejlesztőinek annyira megtetszett ez az urban legend (jujj, erről kellene egy külön cikk… na majd!), hogy a Hellfire kiegészítőbe, majd a második részbe tényleg beletették. Az érdekes az volt, hogy az első részben annyian akarták előidézni a szürreális pályát nyilván teljesen sikertelenül, hogy a folytatásokban már meg sem próbálták, így eltartott egy darabig, míg rájöttek a trükkre.

Aztán valakinek sikerült, majd futótűzként terjedt el ismét a Diablo mészáros tehenei. A titkos szinten egyébként még boss is akad Cow King személyében, bár nem volt egyszerű eljutni hozzá. A tehenes pályához ugyanis nemcsak ki kellett játszani a játékot, de meg kell szerezni Wirt lábát, vissza kell menni az 1. felvonáshoz ugyanazon a nehézségi szinten, elmenni a Rogue táborba, kombinálni kell a lábat egy Town Poral Tome-mal, majd belépni a megjelenő piros portálon.

9. Freedom Fighters

Ez személyes kedvenccel zárnám a listát, a PS2-es korszak egyik legalulértékeltebb, legelfeledettebb, de egyik legjobb és számomra is kedves játékával, a Freedom Fighters-zel.

A titkos pálya is inkább egy bónusz, mintsem egy valódi titok, ugyanakkor szinte biztosan alig találta meg bárki is. Ahhoz ugyanis, hogy eljussunk a Liberty Islandon, a Szabadság-szobor lábánál zajlő küldetéshez az „Against All Odds” nehézségi szinten kell végig verekednünk magunkat a történeten, ami azért elég embert próbáló mutatvány.

Na és te ismersz ehhez hasonló titkos pályákat-szinteket?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ez volt minden idők 8 legdurvább videojátékos szivárgása

×