Nem, valójában nem a Grand Thef Auto VI minden idők legdurvább vagy legnagyobb videojátékos szivárgása, bár a top3-ra azért oda tudott érni.

Mindenki agyon van lepőde épp a Grand Theft Auto VI-ot ért szivárogtatáson, amely során 90 nagyon korai játékmenet felvétel került ki a Rockstar Games és a Take Two eddigi legnagyobb projektjéről. Ezekben a videókban persze jóval többet tudunk meg a játékról, mint az elmúlt évek során összesen a pletykákból és a hivatalos infókból, mégis nevetségesen keveset.

Konkrétan a szettingen és a főhősökön túl semmi érdemleges nem derült ki a játékról, sőt, mivel csak egy alfa alfájának alfájáról van szó, az évek múlva esedékes megjelenéséig millió és egy százalék az esély arra, hogy minden, amit a videókon látunk teljesen más lesz majd. Mindennek ellenére sokan már most temetik a GTA VI-ot, és vele a Rockstart, ami valljuk be, csak az elmúlt néhány hónap során látott már ennél sokkal rosszabb dolgokat is.

Meg igazából mi, játékosok is, hiszen az elmúlt 20 év során megannyi játék szivárgott ki a hivatalos leleplezése vagy a megjelenése előtt, és volt olyan is – nem egy, amelyik még a torrentoldalakat is megjárta. Mégis túlélték a dolgot, a játékok pedig sikeresek lettek, ami azt jelenti, hogy valójában a szivárogtató a pillanatnyi önkielégülésen semmit nem ért el a dologgal. Szóval meg lehet nyugodni, a GTA VI brutális, soha nem látott siker lesz.

És hogy miért vagyok olyan bátor és jelentem ki ezt ekkora magabiztossággal? Nos, az alábbi példákkal válaszolok erre.

8. Assassin’s Creed Unity

Nem tudni pontosan, hogy mikor kezdődött, de egy ideje már hagyomány, hogy a soron következő Assassin’s Creed idő előtt kiszivárog valahogyan. Az AC: Unity azonban mind közül talán a legemlékezetesebb, és már csak azért is, mert ez már kizárólag az újabb generációs konzolokra, az Xbox One-ra és a PS4-re készült.

A szivárgás a Unity esetében annyira különös volt, hogy sokan el sem hitték a játék bejelentéséig. Egy teljesen random emberke ugyanis egy repülőút során az Assassin’s Creed: Liberation című, kifejezetten PS Vitára készült résszel múlatta az idejét, amikor a mellette ülő személy megszólította őt. A rejtélyes ember arra volt kíváncsi, hogy mennyire tetszik neki a játék, és mivel a választ rá pozitív volt, azzal folytatta, hogy ha ez bejön neki, akkor a következő résztől eldobja majd az agyát.

De itt még nem volt vége a dolognak. A feltehetőleg Ubisoft munkatárs ugyanis konkrétan mindent elmondott az útitársának, majd az egészet egy játékmenet felvétel bemutatással koronázta meg. Kiderült többek között

  • a rész címe,
  • a hős neve,
  • nagyjából a szetting és a helyszín
  • a grafika is körvonalazódott (bár az alfát-bétát láthatta)

egyszóval minden, amit általában az első leleplező előzetesekben szoktak vázolni. Ezt persze mindenki fenntartásokkal kezelte, NeoGafon is rendesen ízekre szedték szerencsés szerencsétlent, aki a repülőút után le merte írni a valóban kissé hihetetlen sztorit. Nem sokkal később azonban már jóval többen kezdtek hinni neki, amikor a Kotaku megszerzett pár képet az említett korai játékmenet felvételből.

A játékot végül egészen sokan megvették, mégis óriási bukás lett, amit kizárólag a minőségének köszönhet. A játék körül hatalmasra duzzadt a hype, és tulajdonképpen úgy járt, mint hat ével később a Cyberpunk 2077. Azóta egyébként már kijavították a hibáit, és az egyik legjobb Assassin’s Creddé lett.

7. Halo 4

A 343 fejlesztői simán nevezhetnek a világ legabszurdabb szivárogtatásának versenyére, amit jó eséllyel meg is nyernének. A Halo 4 ugyanis úgy lepleződött le idő előtt, hogy valaki egy istállóból levideózta, ahogyan egy VHS-kazettáról nézik a játék többjátékos módjáról készült felvételt.

Nem vicc, valaki fogta magát, VHS-kazira vette a nagyon korai játékmenetet, fogta a kazettát, elment vele egy istállóba, majd az erről készült felvételt is levideózta, amit feltöltött az internetre. A sajtó és a rajongók egyszerűen nem nagyon tudták eldönteni, hogy ez tényleg valódi-e, vagy csak egy trollkodás az egész, mindenesetre sokat nem kellett várni a válaszra.

A Microsoft ugyan elegáns volt, mégis megerősítette, hogy a felvétel igazi, és valóban a Halo 4-ről készült. Ez azonban még csak egy nagyon korai build, ami egyáltalán nem tükrözi a játék akkori, és a megjelenéskori állapotát. Ez persze óriási blama volt, de kellemetlen is, hiszen ez volt az első Halo-etap, amit már nem a Bungie készített.

6. Fallout 4

Persze lehetett tudni mindig is, hogy a Fallout egy népszerű játéksorozat, a harmadik, majd a New Vegas című etap viszont tényleg átütő, és addig elképzelhetetlen sikereket hozott. A negyedik részre így még többen áhítoztak, mint előtte bármelyik Falloutra, aminek a készültét a lehető legnagobb titokban tartotta a Bethesda.

Egészen addig a napig, amíg a híres bennfentes újságíró, az akkor még a Kotakunál dolgozó Jason Schreier hozzá nem jutott néhány belsős dokumentumhoz (szkript, párbeszédek, szetting), ami a készülő, szuper-várományos játékból származik – amiről eddig nyilván senki semmit sem tudott. Azóta sem tudni, hogy ezek hogyan kerültek az újságíróhoz, ő mindenesetre tette a „dolgát” és jóval a Bethesda előtt leleplezte a Fallout 4-et.

Mivel a Bethesda akkori legnagyobb volumenű projektjéről volt szó, a kiadó feketelistára tette a Kotakut és Schreiert, akik ezután az akciójuk után nem léphettek kapcsolatba a vállalattal, a fejlesztőkkel, nem kaptak semmilyen infót a játékaikról, és egyetlen Bethesda-játékhoz sem kaptak idő előtti, a kritikusoknak szánt hozzáférést.

Milyen érdekes, hogy ugyanez a Schreier most sajnálkozik a Rockstaron, és nyíltan elítéli azt a hackert, aki a napokban kiszivárogtatott nagyjából 90 felvételt a GTA VI korai buildjéből.

5. Gears of War 3

Az Epic Games a Fortnite előtt leginkább az Unreal-játék és játékmotor, illetve az Xbox-exkluzív Gears of War-sorozatól volt ismeretes, aminek harmadik részét óriási várakozás övezte. Tudtuk ugyanis, hogy a GoW 3 lesz az utolsó nagy GoW az Xbox 360-as generációra (utána volt még egy közepesen bőrlehúzós előzmény, a Judgement), ami minden eddiginél brutálisabb harcokat, monumentálisabb jeleneteket ígért, de akkor még azt hittük, hogy ezzel pont kerül a 2005 óta húzódó nagy csetepaté végére.

Tény, hogy az Epic Games-nek tényleg ez volt az utolsó Gears of Warja, ami ha nem is lett a legjobb, méltó módon folytatta, majd látszólag zárta le a tesztoszteronnal alaposan átitatott cselekményt. Jó is, hogy így emlékszünk rá, ugyanis a megjelenésre elég nagy árnyékot vetett a hónapokkal korábban kiszivárgott verziója, ami a torrentoldalakon kezdett terjedni.

Szerencsére csak a legelvetemültebbek fanyalodtak rá, ugyanis egy befejezetlen verziója volt a Gears of War 3-nak. Az Epic is ránézett a cuccra, és nagyon gyorsan reagált is rá, hogy az bizony még csak közelében sincs a megjelenésre készülő Gearsnek. Hogy pontosan miként kerülhetett ki a játék korai buildje, azt nem tudni, sokan úgy vélik, hogy a korábbi E3 alkalmával lophatták el a fejlesztők eszközeiről.

4. Crysis 2

Az idejekorán torrentoldalakon terjedő korai verziókról a Crytek is tudna mit mesélni, aminek az egyik legsikeresebb programját, a konzolokra is készülő Crysis 2-t sikerült ellopnia valakinek. Ez az illető pedig ahogyan kell, nyomban fel is dobta a többieknek.

A játszható cucc egyébként a Crysis 2 zárt bétája volt, vagyis épp csak valameddig lehet eljátszani vele, és a játszható pályák sem épp a legtökéletesebb formájukban. Az EA közleményben fejezte ki csalódottságát, de óriási szerencséjük, hogy a befejezetlen build annyira jó volt, hogy inkább ösztönözte a vásárlásra a játékosokat – legalábbis eléggé jó visszajelzéseket küldtek azok, akik lekalózkodták a megjelenés előtti verziót.

Sőt, akik így tettek posztokat írtak a többi torrentezőnek, hogy NE szedjék le a játékot, mert tényleg nagyon szórakoztató, és a TorrentFreak akkori cikke szerint bizony elég sokan hallgattak is rájuk.

3. Grand Theft Auto VI

Bizony, nem mehetünk el a jelenlegi giga-szivárgás mellett sem, amit ugyan én is minden idők legnagyobb szivárogtatásának neveztem, pár napos gondolkozás után viszont inkább csak a harmadik helyre tenném. No nem azért, mert semmiség, hanem azért, mert az első kettő sokkal jelentősebb volt ennél.

Persze a GTA VI esetét sem szabad elmismásolni, hiszen tényleg komoly dologról van szó, hiszen nagyon sok lényeges infó kiderült belőle, aminek eredetileg csak az első előzetesből kellett volna – ki tudja mikor. Most már viszont tudjuk, hogy két főhősünk lesz – egy férfi és egy nő, tényleg egy Bonnie és Clyde szorit kaphatunk, valóban Vice City és környéke lesz a helyszín, de az is kiderült, hogy a modernebb időkben fog játszódni.

Megijedni persze egyáltalán nem kell, hiszen a korábbi példákból jól tudhatjuk, hogy egy ilyesfajta szivárogtatás valójában semmilyen módon nem befolyásolja a játék sikerét. Erre talán az első két eset a legékesebb bizonyíték.

Nagy a baj: A GTA 6 forráskódját is ellopták – ezzel zsarolhatják a Rockstart

2. The Last of Us Part II

A The Last of Us a PS3-éra legvégén érkezett, ami tulajdonképpen feltette a koronát nemcsak a konzol és a generáció, hanem a Sony fejére is. Joel és Ellie megrázó kalandját méltán említhetjük a legeslegnagyobbak között, így várható volt, hogy a második fejezetet hatalmas várakozás fogja övezni.

Ez nyilván így is lett, a The Last of Us folytatása ez évtized egyik, ha nem a legvártabb videojátéka lett, egészen addig, amíg valaki fel nem rakta Youtube-ra a korai buildből származó játékmenet felvételt. Hogy az anyag pontosan hogyan jutott a szivárogtatóhoz, azt még pletyka szinten sem tudni, ahogyan azt sem, hogy ki volt a tettes, mindenesetre elég nagy tüzet rakott ezzel.

A kikerült játékmenet ugyanis nemcsak a játékmenetet vagy a grafikát mutatta be, hanem a The Last of Us legfontosabb részéről, a történetről és a legnagyobb fordulatról rántotta le a leplet. 2020-ban minden erről szólt, és akkor úgy tűnt, hogy a kár helyreállíthatatlan – pont mint most a GTA VI esetében is.

A rajongók egy hangos kisebbsége nagyon fel volt háborodva a látottakon, még nagy követőbázissal rendelkező magyar tartalomgyártók is beleálltak a dologba – élen az Otherworlddel Zoly tolmácsolásában, akik kontextus nélküli félinformációk alapján egészen sarkalatos véleményt böfögtek bele az internetbe.

A Last of Us Part II aztán jött, látott, és legalább akkora sikert ért el, mint az első része. A szivárogtatás tulajdonképpen semmilyen hatással nem volt sem a játék kritikai fogadtatására, sem pedig az eladásokra, és a videojáték-fejlesztés- és ipar egyik legnagyobb ékkövévé vált.

1. Half Life 2

A Half Life 2 esete talán a videojáték-történelem leghírhedtebbike, ami miatt a Valve majd egy évvel elodázta a játék megjelenését. Utólag okos az ember és mondja, hogy milyen jól tették, az igazság azonban az, hogy sosem tudjuk meg, hogy mi lett volna akkor, ha ez az egész meg sem történik, és az eredeti Half Life 2 jelenik meg.

De történt, ami történt; 2003 szeptemberében a Half Life 2 történelmi megjelenésre készült. Mindenki ettől a játéktól várta a forradalmat, a videojátékok nagy átalakulását, a következő érát. Nem is alaptalanul, hiszen a Valve többször is prezentálta a játékát, melyek sokán CD Projekt Red lelkesedéssel ígérték a játékipar következő prófétáját.

Szóval pár hónappal vagyunk már csak a megjelenéstől 2003 szeptemberében, csúszásról pedig szó sincs, amikor is egy német hacker, Axel Gembe valahogyan bejut a Valve belső hálózatába, ahonnan úgy, ahogy van, teljes egészében lelopja a játék bétáját. A gond csak az, hogy a HL2 Beta pontosan az a verzió volt, ahol a fejlesztők éppen tartottak a játékkal, ami köszönőviszonyban sem volt azzal, amit a vállalat korábban nagy büszkén mutogatott.

A Valve ezután úgy döntött, hogy tovább dolgozik a játékon, és következő év, tehát 2004 novemberére halasztja a Half Life 2 megjelenését. A legendákkal ellentétben nem kellett teljesen az alapjaitól újrakezdeni a fejlesztést, de drasztikus változtatásokra volt szükség, de csodák csodájára a csapat valahogyan – lehet a nagy nyomásra, de – sikerrel vette az akadályt.

A Half Life 2 nemhogy megjelent, de még jobb játék is lett, mint amit ígértek. Egyszerűen elképesztő volt, amit összehoztak, így végső soron Axel tulajdonképpen jót tett a kiszivárogtatással. Ezzel persze hosszasan tudna vitatkozni Gabe Newell, akinek 250 millió dollárjába került a malőr, de talán már Axel is másként tenne, akit 2004-ben egy titkos akció során letartóztattak, majd négy év próbaidőre ítéltek.

Ez is olvasd el:

Az elmúlt évek 26 legjobb magyar játéka, amit mindenkinek ismernie KELL

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×