Egy helyen a TikTok idei legsikeresebb témái, influencerei, trendjei, zenéi és effektjei – egymilliárd felhasználó szerint.

2023.12.07. – Időben kezdte a visszatekintést a TikTok: már a 2023-as év utolsó hónapjának legelején összeszedte, hogy ebben az évben hogyan formálta a közösség a platformot, illetve milyen trendeket, embereket, filtereket, hangokat, effekteket és zenéket kapott fel a közönség. Mivel a TikTok mostanra bőven egymilliárd felhasználó felett jár, érdemes megnézni, idén mitől őrült meg a világ közösségi médiát használó népe. Nézzük!

A ForYou Kedvencek alá olyan feedeket sorolt be a TikTok, amelyek humor, képzés, beauty, kreativitás és sport tartalmakat osztottak meg, és értek el sikereket.

  1. @seanthesheepman: a #FarmTok témában alkotó juhász és kutyáinak (Kate, Storm, Echo and Monty) sztorija.
  2. @kirbyquimado: könnyű és kreatív megoldások arra, hogy milyen finom rágcsák készülhetnek kenyérből.
  3. @jazephua: állati variációk a Capybara Songra!
  4. @unknowndazza: Frodrick, a Béka, aki saját kis 3D nyomtatott házat kapott.
  5. @gabryellurlan: bizakodva nézünk elébe a napnak, amikor reggel hatkor veszekedő madarak hangjára ébredünk.

A The Playlist kategóriában aktuális vagy visszatérő slágerek felhasználásával készült videó gyűjteményeket rangsorolt a TikTok, ami szerint az alábbi, globálisan kedvelt csatornáknak köszönhetjük „a 2023-as év soundtrackjét”. A mash-upoktól kezdve a mémeken át a felgyorsított dalokig, a felhasználók idén is sok kedvenc slágerrel fejezték ki saját egyéniségüket. Íme, egymilliárd user körében ezek az év legnépszerűbb TikTok-dalai.

  1. „Cupid – Twin Ver – Sped Up Version” – FIFTY FIFTY: több, mint húszmillió tartalom készült a felhasználásával, szóval tuti, hogy a FIFTY FIFTY K-pop banda  „Cupid – Twin Ver” című dala aratott a legjobban a TikTokon ebben az évben.
  2. „If We Ever Broke Up” – Mae Stephens: nagy áttörést elérő pophimnusz, amit 15 millióan dolgoztak fel a maguk módján.
  3. „Collide (more sped up)” – Justine Skye: eredetileg 2014-es dal, de a felgyorsított változata óriásit ment 2023-ban: 13 millió videóban szerepelt az év során.
  4. „What It Is – Solo Version” – Doechii: a Trillville-féle „Some Cut” TikTok-sláger újragondolásával Doechii utat tört a mainstream felé – a „What It Is” még a Billboard Hot 100 chartra is felkerült.
  5. „มองนานๆ” – FLI:P: a T-Pop sztár FLI:P zenéje az egyik legnépszerűbb dal lett a TikTokon. Segítünk: a thai cím angolul annyit tesz, „Look For A Long Time”, szóval ezt érdemes bepötyögni, ha külön is rákeresnél.
  6. „La Bebe (Remix)” – Yng Lvcas & Peso Pluma: a TikToknak óriási szerepe volt abban, hogy a mexikói Peso Pluma 2023 egyik legfelkapottabb előadója lett. „La Bebe (Remix)” című együttműködése Yng Lvcas-szal milliók kedvence lett világszerte.
  7. „LALA” – Myke Towers: a Puerto Rico-i Myke Towers, „LALA”-ja a legjobb 50-et is megjárta a Billboard Hot 100-on, amit nagyban köszönhet a TikToknak.
  8. „girls like me don’t cry (sped up)” – thuy: a vietnámi-amerikai thuy eleve a TikTokon lett sikeres, de ennek a dalnak a felgyorsított verziója még nagyobbat ment, főleg Do it Yourself és sminkes videók alatt.
  9. „TQG” – KAROL G & Shakira: mivel az előadók toplistáján (lsd. lentebb) is szereplő énekesnővel kooperáló dal, a TQG kb. törvényszerű siker lett 2023-ban.
  10. „Makeba” – Jain: a francia Jain specialitása az, hogy régi dalokba lehel új életet – idén a „Makeba” repítette a csúcs közelébe.

A Breakthrough Stars elég egyértelmű kategória. A közösségi platform saját bevallása szerint a TikTok olyan hely, ahol minden nap sztárok születnek. Azt írják, „idén alkotók garmadája szórakoztatott és inspirált minket; továbbra is ők alkotják platformunk lüktető szívét”. Ezek azok a tartalomkészítők, hírességek és művészek, akik 2023-ban a legnagyobb sikert aratták a világon.

  1. @sabrinabahsoon: London Underground stílusú művész.
  2. @chefmaxmariola: már-már varázslás szerű főzés, profi séffel.
  3. @iimeeto: a híres közép-keleti humorista, Mohammed Shami család témájú poéngyára a TikTokon.
  4. @mygoldenpartner: Pluto, az ötéves Border Collie tanulékonysága, kalandjai, barátságai milliók arcára csaltak mosolyt 2023-ban.
  5. @boakeadamsson: Bo Åke egy 82 éves, svéd képzőművész, aki a fia, Carl segítségével lett a TikTok sztárja.

A The Hitmakers alatt azokat a zenészeket, énekeseket, együtteseket rangsorolta a TikTok, akik az idei évben a legnagyobb figyelmet tudták magukra vonni a slágereikkel. Ismerős nevek, ugye?

  1. Kim Loaiza (@kimberly.loaiza)
  2. Selena Gomez (@selenagomez)
  3. BLACKPINK (@bp_tiktok)
  4. BTS (@bts_official_bighit)
  5. Feid (@ferxxo444)
  6. ENHYPEN (@enhypen)
  7. KAROL G (@karolg)
  8. LE SSERAFIM (@le_sserafim)
  9. NewJeans (@newjeans_official)
  10. Shakira (@shakira)

A Loved by Locals szívmelengető kategória: ebben olyan kis- és mikrovállalkozások kapnak plusz figyelmet, amelyek a legpozitívabb hatást gyakorolták a saját, helyi közösségükre.

  1. @pluck_and_plant: a Pluck and Plant egy japán bisztró, ami havi egymillió jen veszteséget termelt, mielőtt regisztrálták a TikTokra. Nem sokkal utána viszont megnégyszereződött a bevétele és gourmet étel kategóriában el is nyerte a TikTok Trend Awards 2023 díjat.
  2. @lazy_butt_club: a San Diego-i Lazy Butt Clubot egy apa-fia duó üzemelteti. Néhány virális videó akkora sikert hozott nekik, hogy azóta merch termékek ezreit értékesítik a TikTok Shopon keresztül.
  3. @newmartina: Carmen Fiorito, alias New Martina a mobiltelefon dekoráló bizniszét futtatta fel a platform segítségével.
  4. @timthelawnmowerman: Tim egy tűzoltó, de hobbiból gerillakertészkedik is, ami nagyon népszerűvé tette a TikTokon. Lehet, hogy már nem kell tüzet oltania, hogy megéljen.
  5. @isma_rugs: Ismael egy mexikói szőnyegkészítő, aki csodás kézimunkáival hívta fel magára egy egész világ figyelmét a TikTokon.

A Learn on TikTok szintén fontos kategória, hiszen olyan tartalomkészítőket vesz sorra, akik valamilyen hasznos / vicces / praktikus / kulturális témában alkottak és aratták le a jól megérdemelt sikert 2023-ban.

  1. @mrbeandamatematica: a brazil Mr. Bean.
  2. @james.bok: kanadai tanácsadás a legjobb görögdinnye kiválasztásához.
  3. @rijksmuseum: Johannes Vermeer’s Tejet öntő nő című festményének magyarázata.
  4. @patriciafedz: spanyol popkulturális, történelmi és irodalmi mash-up.
  5. @jack.designs: hasznos #CleanTok hackek Angliából.

Az Only on TikTok azt a kreativitást ünnepli, amivel a felhasználók a lehető legszínesebben és legváltozatosabban használták önkifejezésre a platform effektjeit, hangjait vagy például filtereit. Érdekességképpen: ezek felhasználásával idén kb. 25.000.000.000 videó készült a felületre. Nem semmi… Ezek voltak a legnépszerűbbek, amelyekkel dolgoztak az alkotók:

  1. Red, green and beige flags
  2. #WesAnderson
  3. Turning the clock forward with the Aged filter
  4. Cartoonifying yourself with the AI Style filter
  5. The Sim Simma Challenge

A TikTok megemlékezett arról is, hogy mennyi örömteli, nevetséges vagy emelkedett pillanatot okoztak olyan social media jelenségek, mint a Milyen gyakran gondolsz a Római Birodalomra?, a McDonald’s Grimace Shake, a girl dinner, a Romantasy és persze a Barbenheimer, amiből nem mellesleg igazi film is készül.

Ez meg itt egy kihagyhatatlan kategória és érdemes is itt hagyni a fináléra: A Kaja. A FoodTok Feed kategóriában az örökké népszerű kulináris téma idei legnézettebb receptjeit és elkészítési módjait rangsorolták. Jó étvágyat:

  1. Cottage Cheese everything
  2. Smash Burger Tacos/Big Mac Tacos
  3. Hwachae
  4. Feta Eggs
  5. Ice cream fruit roll up

És még valami – ha érdekel, hogy nem globálisan, hanem csak az USÁ-ban hogyan alakultak a fenti kategóriák toplistái, itt keresd a teljes összeállítást.

Ebben a cikkben meg azt szedtük össze, mennyit kaszálnak a TikTok legnagyobb sztárjai:

Mennyi?! Egy poszton is vagyonokat keresnek a legjobb TikTokerek – itt a top 10!

×