Manapság már természetesnek vesszük az okostelefonok vagy a hatalmas tévék létezését. 2007-ben azonban még luxus karácsonyi ajándékokként szerepeltek ezek.

RP

2023.12.05. – Szeretet ünnepe ide vagy oda, a legtöbb ember kedveskedik a családjának valamilyen ajándékkal. Manapság is talán a technológiával kapcsolatos tárgyak a legkelendőbbek, de régen sem volt ez másképp. Az elmúlt évtizedben brutálisan beesett néhány, korábban még luxuscikknek tekinthető termék ára. Egykor kiváltság volt egy lapos képernyős TV beszerzése, manapság pedig már 20-30 ezer forint környékén is jó minőségű panellel felszerelt FullHD monitort kaphatunk.

Aztán ide vehetjük még a különböző gamer komponenseket, számítógépeket is. A tabletek és okostelefonok sem számítanak manapság drága terméknek, a középkategóriában is fürge, gyors készülékek közül válogathatunk. Jogosan merülhet fel az emberben a kérdés, hogy vajon 15 éve is ez volt a helyzet? Mik voltak az akkor menő karácsonyi ajándékok? Szerencsére vannak olyanok, akik nem dobják ki az egykori újságokat, így átfogó képet kaphatunk arról, hogy milyen ajándékokkal csábították a vásárlókat az áruházak.

Ezek voltak 2007 legmenőbb karácsonyi ajándékai Magyarországon

Ahogy látható, az MP3 és MP4 lejátszók még aranykorukat élték, a Spotify és Apple Music még sehol sem volt. Manapság 144 Hz képfrissítéssel, 1080p felbontással és IPS panellel felszerelt monitort is kaphatunk 50 ezer környékén, akkoriban azonban még csak lassú, sokat fogyasztó és jó esetben 1280×1024 felbontású asztalnehezékekkel kellett beérnünk. Szintén említésre méltó lehet a számítógépek árazása, 2023-ban ugyanekkora összegért jóval használhatóbb masinákat kapni, tehát az ár-érték arányuk is jobb lett.

A szokásos játékkonzolok sem maradhatta ki a felhozatalból, akkor bizony még az Xbox 360 és PlayStation 3 hódított a boltok polcain. Szintén érdemes lehet megfigyelni, hogy mennyi, különálló termék (digitális fényképezőgép, MP3 lejátszó) létezett akkoriban, melyet manapság egyetlen okostelefon is kiválthat a zsebben, ráadásul jóval jobb minőségben. A háztartási eszközökben már akkor sem volt hiány, a család minden tagja elégedetten távozhatott egy-egy kiadós vásárlás után. Manapság azonban ez is egyre jobban az online térbe helyeződik, legyen szó apró kütyükről vagy 80 inch-es tévékről. Te melyik ajándékot választottad volna 2007-ben?

Forrás: @regidok

Ha még régebbre utaznál az időben:

Pont 29 éve jelent meg az eredeti PlayStation – Az első reklámokat imádni fogod

×