Ki gondolta volna, hogy a már 29 éve annak, hogy megjelent az eredeti Sony PlayStation, ami valami fantasztikusat adott a világnak.

2023.12.03. – Igen, a cikk írásának pillanatában december 3-a van, a Sony PlayStation pedig ma ünnepli eredeti megjelenésének 29. évfordulóját. Az eredeti Sony PlayStation 1 még 1994. december 3-án jelent meg Japánban, amihez persze több reklám is készült.

A Sony PlayStation konzolnak azonban hosszú története van, amiről már korábban is írtunk. A konzol eredetileg a Sony és a Nintendo közös gyermeke lett volna, végül a partnerség viszontagságos események után meghiúsult. Ma már tudjuk, hogy ezzel azért nem járt olyan rosszul a Sony, hiszen a videojáték-világ egyik legjobban fogyó és legjobban értékelt otthoni videojáték-konzolsorozatát mutatták be. Az elmúlt 29 évben a Sony teljesen átalakította, megreformálta, amit a videojátékokról tudunk, sőt mindig igyekeznek magasabbra tenni a lécet. Ami a konzolokat, a játékokat illeti, bizonyára mindenkinek vannak kedvencei.

Boldog születésnapot PlayStation!

29 év – Első reklámok

Az biztos, hogy a PlayStation egy igen maghatározó otthoni játékkonzol a világon, azt azonban talán kevesen tudják, hogy hogyan próbálták akkoriban bemutatni. Ahogy az Japánban megszokott, a gyártók mindig fura reklámokat készítenek a termékekhez. Ez ebben az esetben sem volt másképp. Ma már talán mindenki tudja, mi az a PlayStation, ám akkoriban egy teljesen új gépet kellett az embereknek bemutatni, ami szinte először vezette be széles körben a CD-meghajtós játékokat a piacon.

Reklám #1 – A megjelenés előtt:

Reklám #2 – Még mindig a dátum

Itt a bezárt boltokat ütögetik a szereplők, ami azért is érdekes, mert pont Japánban jellemző, hogy a játékkonzolok megjelenése előtt már napokkal korábban a boltok előtt táboroznak a rajongók. A jó helyeket pedig le kell foglalni, hogy jusson az áhított termékből.

Reklám #3 – Dátum máshogy

Itt már kicsit más a figyelemfelhívás eszköze, de gondolom érthető.

Reklám #4 – Megjelenés

Miután a konzol megjelent, már kaptak a japánok ízelítőt a játékokból is, sőt az is kiderült, hogy mennyibe kerül a konzol. Akkoriban 39,800 jenért vesztegették, ami mai árfolyamon számolva 98 ezer forint. Szóval akkoriban sem volt olcsó mulatság PlayStation venni. Egyébként arról, hogy mennyit értek akkoriban a konzolok, arról is írtunk már összefoglalót.

Valahogy így indult 29 évvel ezelőtt a PlayStation története, ami megszámlálhatatlanul sok játékot adott a világnak. Még a Wikipedia is több oldalon keresztül sorolja a konzolra megjelent címeket. Kiemelni is nagyon nehéz közülük, pedig ezt még az Eiffel 65 egy dalban is megpróbálta.

Emlékek

Ami engem illet, az első PlayStation-ös élményeimet egy osztálytársamnál szereztem, 1999 környékén. Miután megmutatta a Resident Evilt, a Tekkent, meg néhány Dragon Ball játékot, eltökélt célom volt szerezni egyet. Annyit nyaggattam a szüleimet, míg végül szeretek egyet. Onnantól nem volt megállás, minden PlayStation konzolt be kellett szerezni. Neked mik az első emlékeid az eredeti PlayStationnel?

Ezt láttad?

Ezzel 25 zseniális játékkal bárki könnyedén megtanulhat programozni

 

×