Sokszor elhangzik a „régen minden jobb vót'” mondatocska, azonban közel sem biztos, hogy valóban úgy is van.

2022. 09. 20. – Szinte minden egyes beszélgetésben hallhatjuk manapság a „régen minden jobb volt” kifejezést. A gamer és technológiai termékeknél különösen szeretik ezt hangoztatni néhányan, hiszen az akkori árak meglehetősen csalókának hathatnak már mai szemmel. A nosztalgiafaktor sajnos könnyedén elfeledteti velünk, hogy az akkori árcédula teljesen más hányadát kérte például egy 1980-as vagy épp 2000-es fizetésnek. Az infláció a technológiai termékeket sem kímélte az évek során.

A konzoloknál különösen érdekes lehet megvizsgálni ezt, hiszen míg egy PC ezer alkatrészből és komponensből épülhet fel, addig a konzolok már teljesen kész és a működőképes állapotban gurulnak le a gyártószalagról. Több generációról is beszélhetünk a konzolokkal kapcsolatban, ám az első évtizedet több összeomlás is kísérte. Az első, igazán átütő sikert hozó termék az Atari 2600 volt, míg a harmadik generációtól kezdődően több ikonikus konzolt is kitermelt az iparág.

Tényleg jobb volt régen? Ennyibe kerülnének manapság az elmúlt 45 év konzoljai!

A fenti táblázatban pillanatok alatt leolvashatjuk, hogy bizony manapság az Atari 2600-ért két PlayStation 5-nyi összeget kérne el a gyártó. Ezzel pedig meg is dőlt a fenti kijelentést, régen sem dobálták az emberek után csak úgy a konzolokokat, ám akad néhány érdekes szereplő a fenti táblázatból, erre külön is érdemes lehet kitérni.

A legolcsóbb – Gamecube

A Nintendo GameCube a Nintendo hatodik generációs otthoni videójáték-konzolja. A konzol a szintén népszerű Nintendo 64 utódjaként jelent meg 2001-ben japánban és Észak-Amerikában, majd 2002-ben Európában is. Különlegessége, hogy ez volt az első Nintendo konzol, mely optikai adattárolót használt a korábban megszokott kazettás kialakítás helyett. A régi árcédula ma 330 dollárt ér,

így körülbelül 117 ezer forintot kellene kicsengetnünk a kasszánál manapság.

A legdrágább – NeoGeo AES

A NeoGeo-t 1990 áprilisában jelentette be az SNK japán cég. Különlegessége, hogy az otthoni változat (AES) mellett Arcade (MVS) változatot is kapott a konzol. Teljesen közös játékkönyvtárral rendelkezett a két eszköz. Az Arcade változat érkezett meg először a piacra, melyeket hotelek, éttermek vagy épp bárok számára kínált kölcsönzésre az SNK.

Ekkor azonban többen jelezték, hogy otthon is szívesen élveznék a gép adta előnyöket, így piacra léphetett az AES verzió. Már akkoriban is körülbelül 700 dollárt kellett otthagynunk a kasszánál, manapság ez 1456 dollárt jelentene, ami

a jelenlegi árfolyam mellett közel 519 ezer forintot takar.

Miért volt drágább a PS3, mint a többi PlayStation?

Ha PlayStation rajongóként nézzük a grafikont, hamar feltűnhet, hogy a PS3 kivételével a legtöbb PlayStation konzol 500-600 dollár között mozog jelenlegi árfolyamra „konvertálva” is. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért nem követi a többi változat árazását a 2006-ban debütált játékgép.

A saját fejlesztésű chip rendesen megdobta a PS3 árát….

Szerencsére erre viszonylag hiteles választ kaptunk 2016-ban, az egyik volt Sony dolgozónak köszönhetően. Az óriáscég alapvetően egy PlayStation 2.5-öt szeretett volna kiadni, ám az Xbox 360 megjelenése mindent megváltoztatott. A Sony és IBM által házon belül fejlesztett Cell processzor komoly hatással volt az árcédulára, nem egy kész megoldást választottak, mint ahogy azt manapság teszi az Xbox Series X/S és PS5 az AMD egységekkel.

Nehéz volt fejleszteni a konzolra és kimondottan drága is volt legyártani. A cégen belül is érezték, hogy ez nem túl felhasználóbarát árral jár, ám még így is pénzt veszítettek minden egyes eladott PlayStation 3-on. Manapság ez 730 dolláros árcédulát jelentene, mely a mostani árfolyamon bizony a 260 ezer forintot karcolgatná. Így már nem is olyan drága az a PlayStation 5, nem igaz?

Neked melyik a kedvenc konzolod a fenti listából?

Egy Netflix előfizetés árát is megspórolhatod, ha így állítod be a konzolodat

 

×