Minden kezdet nehéz, de nem törvényszerűen kell annak lennie. Ezzel a 25 remek oktatójátékkal például játszva tanulhat meg bárki programozni.

2022. 06. 09.  – Ahogyan fejlődik a technológia, úgy lesz egyre nagyobb szükség a hozzáértő programozókra. A kódolás képességével persze nem csak úgy születik az ember, de a programozás szerencsére azon készségek közé tartozik, amit tulajdonképpen bárki, aki egy kicsit is nyitott rá bármikor képes lehet elsajátítani.

Ennek pedig egyáltalán nincsen korhatára: legyen szó egy 10 éves kisiskolásról, egy 30 éves családanyáról, vagy egy pályaváltást fontolgató 40-esről, sosincs késő megismerkedni a programnyelvekkel. De bármilyen életkorban is vágnánk bele, mindig a legalapvetőbb dolgokkal érdemes kezdeni, és mindenképpen olyan formában, amit az ember a legkönnyebben képes befogadni. Pláne akkor, ha életében nem találkozott még a C++, a Python, a Java, esetleg az SQL kifejezésekkel.

A tanulásnak rendkívül sok formája lehet és egyén szabja, hogy éppen melyik válik be. A leguniverzálisabbnak talán a játékok útján történő tanulási folyamatot lehetne megnevezni, hiszen ilyen formában a legkisebbektől a legöregebbekig tényleg szinte bárki elsajátíthatja a mélyebb tudáshoz szükséges programozási alapismereteket.

Programozást okító játékokból pedig bőven van elég, hogy válogatni lehessen, mi viszont elsősorban olyanokat hoztunk, melyek a leguniverzálisabbak. Ha te már járatos vagy valamennyire a kódolásban, akkor érdemes lehet a cikk aljára görgetned, ahol néhány valamivel komplexebb címeket is találhatsz felsorolva.

ColoBot: Gold Edition

A ColoBot már önmagában is egy érdekes játék, hiszen egy idegen bolygón rekedt űrhajóssal kell felfedezni az ismeretlen környezetet. Ez remekül korrelál a koncepcióval, vagyis totális ismeretlenként megismertetni az emberekkel az elsőre ijesztőnek ható programozást. A játék inkább a programozás elvét és a működését hivatott bemutatni egy saját programnyelvvel, a CBOT-tal, ami leginkább a C++ és a Java nyelvekhez hasonlít.

Code Combat

A Code Combat egy kifejezetten szuper böngésző-alapú dungeon crawler, ami alapvetően a Python, a JavaScript és a HTML nyelvekkel való programozásra készít fel, de előfizetés ellenében akár több másik nyelv is elérhető belőle. A játék egészen hatékony módon és viszonylag gyorsan képes megtanítani az alapokra bárkit, és közben még remek szórakozást is nyújt.

Lightbot: Programming Puzzles

A Lightbot leginkább a kisiskolás gyerekek számára egy remek kezdet. A játékban egy cuki kis robottal kell végighaladni és világítani a kék csempéken, amit nyilván programozás útján lehet abszolválni. A kezelés nagyon egyszerű, szinte csak kattintgatni kell a megfelelő parancsok kiosztásához, amelyek útján megtanulhatják az alapvető kódolási formát. A legjobb pedig, hogy a Lightbot Androidon és iOS-en is elérhető.

Human Resources Machine

×