Az Intel úgy gondolta, hogy olyan reklámkampányt indít, amiben egyenesen azt mondja, hogy az AMD „kígyóolajat” árul. Hogy mi?!

2023.12.05. – Talán a hétköznapokban keveseknek tűnik fel, de bizony háború van. Jelenleg, amikor az AI technológia egyre nagyobb teret nyer, és szépen közeledünk az AI PC-k felé, a legnagyobb kérdés az, hogy melyik technológiai vállalat lesz a befutó gyártó ezen a téren. A két legnagyobb harcos ebben persze az Intel és az AMD, kettejük harca pedig gigászi. Nos, az AMD-t most úgy tűnik, párbajra hívta az Intel, miután új kampányba kezdett a pirosak ellen. Az Intel ugyanis most azt állítja, hogy

az AMD „kígyóolajat” árul.

Hogy mi?

Ahogy arról többek között a Dexerto is beszámolt, az Intel nemrég saját oldalán tett közzé egy olyan képet, melyen egy férfi látható egy üveg kígyóolajjal. A kép mellett az áll: „Bízz bennem. Hosszú története van annak, hogy féligazságokat árulnak a gyanútlan ügyfeleknek”.

De miért?

Az agresszív új marketingkampány része az Intel által „Core Truths”-nak nevezett valami. Utóbbi olyan, mint egy információs brosúra, amiből a vásárlók megismerhetik a legújabb CPU-technológiákat. Az Intel kifejezetten felhívja a figyelmet az AMD Ryzen CPU-kra is, amik régebbi architektúrákat használnak, miközben úgy tesznek, mintha nem tennék. (Spoiler alert: igen, ezt csinálják.)

De hogy jön ide a kígyóolaj?

Az eredeti kígyóolaj kínai vízi kígyókból származott, és Kínában használták ízületi gyulladás, bursitis és más ízületi fájdalmak kezelésére. Elég népszerű lett nyugaton is. Ha elég idős vagy, emlékezhetsz az amerikai cowboy-filmekre, amikor egy férfi orvosnak nevezi magát, és bejön egy városba egy „elixíres” kocsival. Majd prédikálni kezd a gyógyszerei előnyeiről. Sok esetben persze nem működött a gyógyszer, így idővel kígyóolaj-értékesítőnek nevezték az olyan orvosokat, akik nem rendelkeztek orvosi képesítéssel vagy hitelesítéssel, és kamu folyadékokat árultak. Szóval ha az AMD-t is kígyóolaj árusnak nevezik, az elég nagy sértés.

Az Intel kampány célja egyébként az is, hogy az AMD-t megbízhatatlannak nevezze, és tájékoztassa a vásárlókat az AMD processzorcsalád zavaros elnevezéseiről. Amikor a vállalat bevezette a Zen 4-et és a Ryzen 7000-es sorozatot, több elnevezés is született. Ahogy az Intel jogosan rámutat, az AMD jelenleg a 2019-es Zen 2 architektúrát árulja a legújabb chipjeiben. A képen megjelölt fő bűnös a Ryzen 5 7520U.

Az Intelnek amúgy igaza van abban, hogy az elnevezés néha elfedi a valódi információt. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy az Intel jelenleg a 14. generációs procikat árul Raptor Lake Refresh néven. Ezekről is kiderült, hogy nem kifejezetten „új generációsak”, ha összehasonlítjuk őket a 13. generációs chipekkel, amikre épülnek.

Ez a „kígyóolaj” marketing talán azért van, mert az AMD hamarosan piacra dobja új Ryzen 8000 „Hawk Point” APU-it laptopok számára. Az AMD a Ryzen processzorokkal uralja a CPU-piacot, az EPYC processzorcsaláddal pedig a szerver- és HPC-üzletágat. Talán az Intel fél attól, hogy elveszíti a harcot, így ezt az utat választja?

Szóval a lényeg, hogy az Intel olyan tényekről ír, miszerint az AMD CPU elnevezései olyan a zavarosak, hogy elfedik a valóságot. Így aztán kígyóolaj árusok, nem lehet bennük megbízni. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a zavaros elnevezési séma mindkét oldalon érvényes. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit lép majd erre az AMD.

Ezt láttad már?

Az Apple megint különcködne – Saját 6G modemet akar az iPhone-okba

×