Ha lehet hinni a szivárgásoknak, akkor a Window 12 megjelenése nem csak közelebb van, mint gondoltuk, de igen komoly újításokat hoz.

2023.12.03. – Ami azt illeti, régóta lehet hallani már pletykákat a „Windows 11 24H2”-ről, vagyis arról a Microsoft operációs rendszerről, amit mindenki csak Windows 12-nek nevez. Már az év elején is érkeztek hírek, hogy a rendszer villámgyors frissítést ígér, kevesebb előre telepített alkalmazást, sőt komolyan kihasználja a mesterséges intelligencia előnyeit.

Ha esetleg nem követted volna a Windows 12 szivárgásait és pletykáit, a next-gen operációs rendszer megjelenése állítólag valamikor 2024-ben várható, ha hinni lehet a korábbi híreknek. Ahogy azonban arról a NeoWin beszámol, ezek a pletykák helytállóak lehetnek, sőt. A tajvani Commercial Times (CTEE) értesülései szerint a Microsoft már 2024 júniusában kiadja az új Windows (12) rendszert, AI-alapú PC-k széles választékával és kínálatával. Ez nagyon közel van a Computex 2024 rendezvényhez.

Windows 12

A tajvani lap szerint a Quanta elnöke, Lin Baili és az Acer elnök-vezérigazgatója, Chen Junsheng a közelmúltban egy Tajvani Orvostechnikai Kiállításon tett erre utalásokat. Az Acer gondolom mindenkinek ismerős, mivel a világ legtöbb részén meglehetősen népszerű PC-gyártó, a Quanta Computer viszont főleg Tajvanon ismert, pedig sok elektronikai hardver mellett PC-ket, például notebookokat is gyárt.

Teljesen logikusnak tűnik, hogy az új Windows híre Tajvanról származik, mivel ez a délkelet-ázsiai régió tele van olyan helyekkel, ahol számítógép-alkatrészek és PC-hardverek gyártását és összeszerelését végzik. A Quanta és az Acer mellett az év elején az Intel egyik magas rangú vezetője azt mondta, hogy 2024-ben várható egy „Windows-frissítés”, bár nem mondta ki egyértelműen, hogy ez a Windows 12 lenne.

AI PC-k

Az viszont biztos, hogy az új Windows megjelenése alapvetően új PC-s korszakot hoz el a felhasználók számára. A számítógépek ugyanis onnantól elvileg AI-alapon működnek majd, számtalan mesterséges intelligencia által vezérelt funkcióval. Ennek van is értelme, hiszen a Microsoft az utóbbi időben megduplázta az olyan AI-funkciókat, mint a Copilot. Mindez természetesen azzal jár majd, hogy az AI-rendszerekhez szükséges hardverekre is szükségünk lesz. Az új Windows gépigénye tehát jelentősen megnőhet majd.

Ez már csak azért is igaz, mert a jelenlegi PC-k túlnyomó többségéből mind hiányzik az AI-technológiák támogatásához szükséges hardver. Nincs már messze a 2024 június, alig 7 hónap. Vajon fel vagyunk készülve arra, hogy új PC-t építsünk és teret engedjünk az AI-rendszereknek a gépünkön?

Ezt láttad?

6 dolog, amit mindenképp látni szeretnénk a Grand Theft Auto VI-ban

×