A Goolge még tovább csiszolja a Chrome memóriatakarékos funkcióit, amivel még átláthatóbbá válik, hogy melyik oldal épp mennyi memóriát hasít magának.

2023.12.04. – Hiába a Google programja, a Chrome a világ legnépszerűbb netböngészője, a felhasználók előszeretettel cikizik a memóriaéhsége miatt. A keresőcég persze már régóta azon igyekszik, hogy elejét vegye a gúny tárgyának és az évek során egy csomó olyan hasznos újítást eszközöltek, melyek segíthetnek a program egyensúlyban tartásában – néha több, néha kevesebb sikerrel.

Most azonban egy új frissítés hozta azt az újdonságot, amivel sokkal átláthatóbbá válik a Chrome működése, na meg a memóriahasználata. Mostantól, ha a Chrome asztali böngészőjében a megnyitott weblapokra húzzuk az egeret, akkor a miniatürizált nézetük alatt rögtön feltünteti azok memóriahasználatát is. Ebben szinte mindent beleszámolnak, a háttérfolyamatokat is, sőt, a Chrome még azt is megmutatja, hogy ha egy lap bizonyos ideig inaktív volt, a Memóriakímélő funkció szüneteltette-e a lapot. Ezzel az új funkcióval pedig nem csak azonnal megtudhatjuk, melyik oldal a legfalánkabb, de egyetlen mozdulattal elejét is tudjuk venni a kisgömböcködésének is.

Az új funkció elméletileg már a legtöbb felhasználóhoz megérkezett, feltéve, ha a Google Chrome 119-es vagy újabb verzióját nyomkodják a Windows PC-jükön vagy a Macjükön.

Az idén bevezetett Memóriatakarékos mód egyébként úgy működik, hogy a bizonyos ideig nem használt lapok memórahasználatán spórol – azaz ideiglenesen mindent kipucol, amit az inaktív lapok használnának, így a többi oldal és funkció hatékonyabban tud futni. Az inaktív lapok persze nem záródnak be, de amikor újból megnyitnánk őket, akkor újratöltődnek. Ilyen memóriakímélő mód már más (több chromium-alapú) böngészőkben a Chrome előtt is léteztek, melyek hasonlóképp spórolnak a memórián, így voltaképp időszerű volt a Google-től, hogy maga is beépítse a saját, éppen a memóriahasználata miatt sokat kritizált programjába.

De ott van még az Energiatakarékos mód is, ami szintén sokat tud csillapítani a Chrome memóriaéhségén. Amikor ez a funkció aktív, a program jócskán lekorlátozza a böngészőben megnyitott videók képkockasebességét, a háttértevékenységeket, a vizuális hatásokat – mint a görgetési animációkat, amivel nem csak a memóriahasználaton, hanem a laptopok, hordozható gépek üzemidején is sokat javít.

Ezt is érdemes elolvasnod:

7 totál elborult okoskütyü, amiről még sohasem hallottál

×