Az alábbi cikkben hét olyan nem hétköznapi okoskütyüt szedtünk össze, melyekről nagy valószínűséggel még sosem hallottál.

2022. 11. 25. – Amióta Steve Jobs bemutatta a világ első okostelefonját, azóta szinte mindent a SMART, azaz az okos jelzővel próbálnak meg eladni. Már minden okos, ami elektronikus és egynél több funkciója van, közülük viszont csak nagyon kevésnek van tényleges gyakorlati haszna, az ember már-már túlzó kényelmének kiszolgálásán túl. Az alábbi cikkben hét olyan nem hétköznapi okoskütyüt mutatunk be, melyekről nagy valószínűséggel még sosem hallottál – nyilván nem véletlenül.

1. OKOSPERSELY

A Porkfolio (érted? ééérted?) okospersely bár egy ideje már létezik, mégis alig tudnak róla egynéhánynál többen. Pedig amekkora hülyeségnek tűnik egy összetörhetetlen okos malacpersely ötlete, valójában tényleg akkora is.

A pénzbedobós malacperselyek amióta léteznek, azóta népszerűek, hiszen általuk lehet a gyerekeket a leghatékonyabban a felelős gyűjtögetésre okítani. Na nem az olyanokkal, amiknek van egy kis peckük arra az esetre, ha az ember szeretné kiszedni az elsüllyesztett százasokat, hanem inkább azokkal, melyek szó szerint a testi épségük árán védelmezik a szajrét.

Hát hova lehetne ennél jobbat kitalálni? Nos, a Wink által fejlesztett Porkfolio, azaz az okos malacpersely az egész gyűjtést próbálja átterelni a digitális térbe. Persze nem a készpénzt utalja át bankszámlára, hanem a hozzá tartozó alkalmazással mutatja, hogy pontosan mekkora érték lapul a perselyben. Ezt pedig a gyereknek nem kell külön felvezetnie, elég csak bedobni a pénzt, a persely pedig automatikusan felismeri, hogy mekkora tételről van szó, ami aztán azonnal megjelenik az applikációban.

De nem csak ezt tudja: a Porkfolio ugyanis segít a gyerekeknek a takarékosságban előre kitűzhető célokkal, melyek eléréséhez különböző terveket is javasolhat. Emellett beépített mozgásérzékelője is van, vagyis még arról is értesítést tud küldeni, ha valaki épp megpróbálja elrabolni, vagy kifosztani a malacszéfet.

2. OKOSÉBRESZTŐSZŐNYEG

Először rikkancsokra, majd ébresztőórára, most pedig általában mobiltelefonra kel reggel az ember. Az előbbinek az volt a baja, hogy rövid jelzések után odébbált, nem foglalkozva azokkal, akik nem hallották őt, míg az elektronikai kütyüknek óriási problémája, hogy túlságosan könnyen kikapcsolhatók.

A vekkert lecsapjuk, a mobilt szundi módban használjuk, így az emberek csak nagyon kis része képes az első pittyegésre szinte újjászületve kipattanni az ágy kényelméből. A többség inkább hozzám hasonlóan az életéért küzd még a hatodik szundiba nyomás után is, vagyis az első ébresztési kísérlet és a valódi kelés között akár órák is eltelhetnek. De akkor mi lehet a megoldás?

Nos, magamból kiindulva egészen nem jó taktika a korán fekvés, mivel reggel ugyanolyan határozottsággal nyomok rá a szundi gombra. Nos, a Ruggie ébresztős szőnyegével ugyanezeket már lehetetlen lenne megcsinálni. Ahhoz ugyanis, hogy az ébresztő 90-120 decibeles jelzései abbamaradjanak, szó szerint ki kell kelni az ágyból, és fájdalmasan rá kell állni. A visszafekvés pedig lehetetlen, ugyanis csak akkor nem folytatja a hangos kínzást, ha 3-30 másodpercig rajta maradunk.

A tortúrát némileg ellensúlyozandó különböző motivációs üzeneteket is beállíthatunk rajta, így ha kell egy kis lelkesítő, hogy akkor éppen miért éri meg felkelni, akkor ehhez is szolgálhat némi munícióval.

3. OKOSMATRAC

Ha pedig a reggeli kelésről van szó (mármint nem arról, ami az arcunkra nő éjszaka), jelentősen megkönnyítheti a műveletet a jó, pihentető, minőségi alvás. Ehhez azonban nem elegendő önmagában az időben fekvés, hiszen sokaknak 8 óra sem elég rá, míg mások 5-6 óra után is úgy kipattan a szeme, mintha egy évezredet szundítottak volna.

A legfontosabb (a vacsora után) tehát a megfelelő körülmény, aminek legfontosabb eleme a matrac. Ha az nem jó, akkor semmi sem. Egy jó matrac viszont egy vagyonba is belekerülhet, hát még ha okos is. Mert bizony van olyan, amiért nagyjából egy autó árát is elkérhetik. A GhostBed okosmatraca például kb. 3 millió forintba kóstál, amiért az ember már autót vesz magának.

Bár ezért cserébe állítólag olyan pihenést nyújt, amit utoljára az anyaméhben érezhetett az ember. Kétezer biometrikus érzékelő, elektromos meghajtású állítható légkamrák, vagyis nemcsak az ágy keménységét lehet állítani, hanem maga a matrac figyeli és profilozza az alvási szokásokat, mint a légzésszámot, a pozíciót, a REM szakaszt, testhőt. Ez alapján dinamikusan állítgathat a tulajdonságain.

4. OKOSWC

Lassan már a WC is okosabb lesz, mint az átlagember. De tényleg! A Kohler Numi 2.0 például már csak nyomokban hasonlít egy klasszikus pottyantósra: állítható üléshőmérséklet, légszárításos bidé funkció, beépített Amazon Alexa – azaz bármit megcsinál neked, amit csak kérsz.

Nem jön a kaki? Kérhetsz lazító muzsikát. Idegesít, hogy valaki nem megfelelően hagyta ott a budit? Szólhatsz neki előre, hogy hamarosan ráülsz, addig pedig olyan állapotúra varázsolja magát, ahogyan te szereted. Bizony, jól érted: különböző felhasználói profilokat is képes eltárolni, így mindenki személyre szabott kakilás-élményt kaphat. Jobb, mint egy pasi/barátnő, mert ez a Numi igény szerint még az ülőkét is le-fel hajtja neked.

5. OKOSKENYÉRPIRÍTÓ

Oké, a pirítós kenyér elkészítése nem egy nagy kunszt. Beteszed a szelet veknit a kenyérpirítóba, lenyomod a kis kart, aztán csak várni kell. Joggal tehetné hát fel a kérdést bárki, hogy mégis mi a jó Istennek kell ebből egy okoskütyü?!

Nem tudom, hogy pontosan hány pirítóskenyér gourmet van a világon, vagy hogy egyáltalán léteznek-e ilyen alakok. Abban viszont bizonyos vagyok, hogy sokan eszik ezt a botegyszerű étket, így tuti van olyan réteg, ami ezt is ki akarja maxolni.

Azt nem mondom, hogy a Revolution InstaGLO R180 kenyérpirító hasznos, azt sem, hogy szükség van rá, de létezik, ez pedig megmásíthatatlan tény. Az okospirító a kis kart és a hőfokot szabályzó tekerőt érintőképernyőre cserélte, amin a gyengébbek kedvéért kinézetre lehet kiválasztani a végeredményt.

Azt is beállíthatjuk, hogy a kenyér friss, fagyasztott, vagy más- esetleg többnapos, ez alapján pedig dinamikusan állíthatja a hőfokot. Ha pedig megtelik a morzsatartó, amit eddig szimplán, egyetlen mozdulattal csak ki kellett húzni, majd a kukába borítani, az InstaGLO külön jelzést ad.

Szóval nem állítom, hogy hasznos, de van.

6. OKOSVILLA

Ha azt hitted, hogy az okoskenyérpirító az egyetlen igazán fölösleges kacat a listán, akkor nagyot tévedtél, mert bizony akad itt okosvilla is. De hogyan, mitől is lehet okos egy egyszerű evőeszköz? – kérded. Nos, nem túl sok mindentől, de legalább hasznosabb, mint a fenti cucc.

A HAPIforkban egyrészt van Bluetooth, ergo csatlakoztatni lehet a mobilhoz, amire aztán elküld minden lényeges infót az étkezési szokásunkról. Mármint amiket képes is gyűjteni, mint például, hogy milyen gyorsan eszel, vagy mennyi villaszúrással termelted be a bécsi szeletet.

Ez ugyebár azért lehet fontos, mert ha gyorsan porszívózod az ebédet, akkor az hatással lesz az emésztésre is. A villa azonban segít tartani a tempót akkor is, ha önkénytelenül feljebb kapcsolnál a fordulatszámon. Villog, küldi az értesítést, mindent megtesz, hogy lassíts, ezáltal megfelelő mederbe terelje az emésztésed.

Ennél mondjuk tudok egy olcsóbb megoldást, úgy hívják tudatos étkezés.

7. OKOSESERNYŐ

És végezetül egy harmadik halál fölösleges ketyere, az okosesernyő. Létezik, esküszöm! A Kisho okosesernyő létjogosultságát több ponton meg lehetne kérdőjelezni, bár a notórius ernyőelhagyóknak egészen biztosan hasznos lehet.

A kütyü ugyanis egy alkalmazás segítségével összeköthető a mobillal, majd a helyadatok alapján azonnal riaszt, ha véletlenül ott fejeltetted volna valahol. Egy másik, akár hasznosnak is mondható funkciója, hogy mobilra küldött értesítésekkel előre figyelmeztet, hogy érdemes-e az adott nap magaddal vinni, avagy sem. Mondjuk ennél költséghatékonyabb az időjárásjelentő appok, vagy az ablak.

És te tudnád mivel bővíteni a listát? 

Ezt is érdemes elolvasnod:

8 játék, amiről azt mondtuk: „ennél szebb már SOSE lesz” – aztán mégis

×