8 játék, amiről azt mondtuk: "ennél szebb már SOSE lesz" - aztán mégis

2023. 02. 09. – A játékipar az elmúlt 30 évben drámai fejlődésen ment át, amit leginkább a látványon figyelhetünk meg. A játékok grafikája igen nagy utat tett meg, hisz az egyszerű pálcikáktól egészen a fotorealisztikus valóságszimulációig jutottunk, az út során pedig számtalanszor érezhettük azt, hogy ennél tovább már nem lehet fejlődni. Aztán mindig kiderült, hogy mégis lehet. Ezekből az „ennél szebb már SOSE lesz” játékokból mutatjuk be  a 8 legkiemelkedőbbet.

0
 

2023. 02. 09. – A játékipar az elmúlt 30 évben drámai fejlődésen ment át, amit leginkább a látványon figyelhetünk meg. A játékok grafikája igen nagy utat tett meg, hisz az egyszerű pálcikáktól egészen a fotorealisztikus valóságszimulációig jutottunk, az út során pedig számtalanszor érezhettük azt, hogy ennél tovább már nem lehet fejlődni. Aztán mindig kiderült, hogy mégis lehet. Ezekből az „ennél szebb már SOSE lesz” játékokból mutatjuk be  a 8 legkiemelkedőbbet.

Star Wars: Battlefront – 2015

A DICE-féle rebootolt Battlefront sivárságát az idő sem szépítette meg. Kár érte, pedig az EA égisze alatt ténykedő fejlesztőknél talán csak az Activisionnél akadnak hasonlóan nagy tapasztalattal rendelkező szakik, akiknek a kisujjában van a többjátékos móka. De! Legalább szép volt!

Mit szép?! Gyönyörű! A 2015-ös Battlefront ugyan már több mint 7. esztendős, de ha ma jelenne meg ugyanilyen grafikával, akkor is fantasztikusan festene. Emlékszem, a megjelenés után csak pislogott mindenki a képernyőjére, és még olyan portálok is leborultak a látvány előtt, melyek egyébként nem foglalkoznak videojátékokkal.

Mindezért nem mellesleg a Frostbite 3 felelt, ami az Xbox One-PS4 konzol- és az azzal azonos PC-s generáció egyik legerősebb játékmotorja volt. Azért a múlt idő, mert a Battlefield 2042-vel lecserélték az újabb verzióra, amit rajta kívül eddig a Need for Speed Unbound és a Dead Space remake használt. A Battlefront reboot a csúcsra járatta a Frostbite 3-at, méghozzá olyannyira, hogy a DICE azóta sem nagyon tudta igazán felülmúlnia magát.

Battlefield 3 – 2011

Ha pedig DICE és a Frostbite motor, akkor egyértelműen a Battlefield 3 a csúcs. Amikor először élesben is bemutatták az Xbox 360-ra, PS3-ra és PC-re szánt játékot, egyszerűen senki sem hitt a szemének. Nem csak a játékosok, hanem a komplett játékipar is teljesen ledöbbent, a legtöbben nem akartuk elhinni, hogy mindez tényleg így fut, és valóban így néz ki.

Kerestük, hol a trükk, ami nem létezett. A Battlefield 3 a gyakorlatban is úgy nézett ki, ahogyan az előzetesekben láthattuk. De ami még ennél is megdöbbentőbb volt, hogy mindehhez a BF-sorozatra akkorra már jellemző részlegesen, de kellő mértékben rombolható környezet is párosult. Szinte bármit lerombolhattunk, átlőhettünk, felrobbanthattunk, amit láttunk.

A legfélelmetesebben kinéző küldetésen a mai napig tátom a szám (nagy mágia volt), amikor egy anyahajón parkoló vadászgéppel kellett előbb felszállni, majd sorra eliminálni az ellenséges pilótákat. Egyszerűen hihetetlen volt az egész. 2011-ben abszolút meg voltunk győződve róla, hogy itt a vége, a játékfejlesztés elérte a csúcsát, ennél jobb és szebb játék aligha lesz már az életben.

Igen, ez a Frostbite 2 volt, ezután jött még csak a java…

Crysis – 2007

A Crytek játékait nem a történetük, a mélysége vagy a remekül megírt karaktereiért szeretjük, aki pedig mást mond, az teljesen nyilvánvalóan hazudik. Már csak azért is, mert a német központú vállalatnak a fő profilja a kezdetektől a látvány volt, minden más teljesen másodlagos volt. Először az NVIDIA-nak készítettek techdemókat, hogy prezentálhassák a legújabb kártyáik erejét, erre figyelt fel előbb a Ubisoft, majd nem sokkal később az EA.

Mindketten a korábban bemutatott demókat szerették volna egy nagyobb projektté duzzasztani: a franciák az X-Isle: Dinosaur Island című nyíltabb világú Turok-szerű címre csaptak le, az EA viszont érdekesebbnek találta az Engalus cyberpunkos demót.

A Crytek előbb a dínós játéknak állt neki, ebből lett aztán a Far Cry, ami 2004 leggyönyörűbb játéka lett, ami csak azért nincs ezen a listán, mert egyrészt van helyette Crysis, másrészt pedig pont egy generációváltás hajnalán jelent meg. A trópusi szigeten játszódó FPS így nagyon komoly kihívókat kapott. Nem sokkal később a Crytek átsorolt az EA-be, ahová vitték magukkal a CryEngine-t is, a saját fejlesztésű játékmotorjukat, ami a Far Cry-t is hajtotta.

A Crysis végül 2007-ben jelent meg, és teljesen letarolta a játékipart. Mármint technológiailag, nagy kereskedelmi siker nem lett belőle. Ennek viszont valószínűleg az volt az oka, hogy nem igazán volt PC, amin elfutott volna – ebből aztán korszakos mémek is születtek, illetve a gépek erejének is egy meghatározójává vált, így a gyengécske konzolokra, ahol szélesebb közönséget is elérhetett volna nem jelent meg. De nem is tudott volna.

A Crysis ettől függetlenül évekkel megelőzte a korát. Olyan játékmechanikákat és látványt mutatott, ami 2007-ben teljesen elképzelhetetlennek tűnt. Meg voltunk róla győződve, hogy ez a csúcs, és a CryEngine lesz a jövő. Nos, nem így lett.

Colin McRae Rally 2.0 – 2000

Az autós játékok mindig szebbek voltak, mint bármi más a piacon, ilyen volt a legendás raliversenyző, Colin McRae nevével fémjelzett versenyjáték második etapja is. A máig tartó, azóta Dirtre átkeresztelt sorozat 1998-ban indult, de az első rész se nem volt szép, se nem volt kifejezetten jó, de legalábbis voltak nála sokkalta jobb címek is a zsánerében.

A Colin McRae Rally 2.0-val viszont félelmetesen magasra tették a Codemastersnél a lécet – lábjegyzetként megjegyzem, hogy szerintem azóta sem értek ekkora magasságokba. A játék egyszerűen fantasztikus volt, soha egyetlen versenyjáték nem volt ennyire élethű. Nem csak a grafika volt lehengerlő, hanem az autók törésmodellje, a fizika, vagy a valósághű irányítás, míg a hab a tortán az olyan effektek voltak, mint a por, a hó, az eső, illetve az ezekből származó részletes koszolódás.

23 évvel ezelőtt joggal gondolhattuk, hogy nem lesz ennél hova tovább, ennél jobb, tökéletesebb, szimulátorosabb, úgy valósághűbb versenyjátékot akkoriban nem láttunk még.

Quake III – 1999

Amit az id Software a ’90-es években leművelt, azt nehezen lehetne jellemezni néhány szóban. John Carmackék egyszerűen nem ismertek határokat, állatok, a játékvilág bestiái, szörnyetegei voltak. Minden egyes fejlesztésük technológiai mérföldkő volt, melyekkel alapjaiban rázták meg a videojáték-ipart, nyilván a Quake harmadik eljövetele is pont ilyen volt.

Felsorolni is nehéz lenne, hogy a Q3 alatt duruzsoló  id Tech 3 motor mennyi újdonságot hozott, amely előtte nemhogy a műfajában, de a játékfejlesztésben sem létezett. A program zsenialitását jól bizonyítja, hogy sok évvel később is számtalan játék használta még – az ultrasikeres Call of Duty kódjai között még a 2010-es években is találtak id Tech 3 maradványokat.

Nyilván az évek során érkeztek a Quake III-nál szebb játékok, de fontosabbra, technológiailag nagyobb hatásúra sokáig kellett várni.

Half Life – 1998

A játéktörténelem talán legnagyobb hatású alkotása a Half Life, ami nem csak az FPS műfaját újította meg, de megalapozta a Valve, mint játékipari vállalat jövőjét is. A Half Life olyan történetmesélési formát talált ki, amilyet előtte még sosem láttunk: mindent a játékban, átvezetők nélkül Gordon Freeman szemszögéből élhettünk át és ismerhettünk meg.

Mindehhez egy félig-meddig saját játékmotort használtak, a GoldSrc-t, ami valójában a Quake I, a Quake II és a Valve saját kódjának kombinációja volt (amely nagy részét állítólag Newell írta). A Half Life ennek köszönhetően még nagyon sok éven át nem maradt szégyenben az újabb címekkel szemben, ami azért nagy szó, mert ugyanebben az évben, illetve egyetlen évvel később igen neves kihívókat kapott az Unreal és a Quake III képében.

A Half Life korának egyik, ha nem a leggyönyörűbb játéka, és bár manapság nagyon furcsának tűnhet, de teljesen ledöbbentünk, hogy egy ilyen program megjelent abban az időben, amikor a legtöbben még a PS1-et nyomkodtuk.

Unreal – 1998

Bármilyen hihetetlen is, de az Unreal először tényleg csak egy játékmotornak készült, amit először 1995-ben kezdtek el büszkén mutogatni az ipar nagyjainak. Volt is mire figyelni, ugyanis az Epic koponyái, Tim Sweeney-vel az élen egy egészen újszerű játékmotort készített, ami teljesen megreformálta a textúrázást, a bevilágítást, úgy a fényeket, és az olyan atmoszférateremtő effekteket, mint például a köd.

Amikor az Unreal végül teljes értékű játékként megjelent 1998-ban, az akkora lépést jelentett a játékiparnak, mint amilyen a Doom első része vagy később a Quake I és II voltak. Az Unreal mindenkit azonnal lenyűgözött, hiszen előtte még csak hasonlót sem láthattunk, amellyel maximum csak a QII vehette fel vele a harcot. Bár néhány nagyobb cím, mint a Clive Barker’s Undying vagy a Deus Ex licencelték a motort, a már említett gyors fejlődés miatt sokáig nem tartott a sikere, az egy évvel később érkező Quake III és az id Tech 3 sokkal népszerűbb lett.

Doom – 1993

A legelső videojáték, amire tátott szájjal vágtuk rá, hogy „ennél szebb SOHA sem lesz” az egészen biztosan a Doom volt. John Carmack és John Romero játéka nemcsak műfajteremtő erejű volt (előtte is volt első személyű cucc, de igazán csak a Doom után lett nagy divatja), hanem olyan technológiát mutatott a világnak, amilyet még soha nem láttunk.

A Doom egy elképesztő játék volt, robbanásokkal, szintezett pályákkal, irdatlan mennyiségű kiirtandó rémséggel és olyan látvánnyal, aminél 1993-ban hatalmas képzelőerőre volt szükség jobbal elképzelni. Bár mi akkoriban akár azt is gondolhattuk, hogy ez a csúcs és nincs tovább hova, valójában azonban egy teljesen új korszakot nyitott mind a fejlesztők, úgy a játékosok előtt.

 

Jól láthatjuk tehát, hogy a játékiparban sosincs megállás, mindig van hová fejlődni. Így hiába fantasztikusan néz ki a legújabb God of War, vagy milyen félelmetesen élethű az Unreal Engine 5-ös Mátrix demó, esetleg mennyire lenyűgöző dolgokra képes a ray tracing technológia, az egészen biztos, hogy lesz még ennél is jobb. Előfordulhat, hogy lassabban, mint a listán szereplő játékok és a technológia drámai fejlődésének éveiben, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy formabontó csodák várnak még ránk játékosokra – akár már ebben a generációban.

Na és Te melyik játékra mondtad, vagy mondod pont most azt, hogy ennél szebb már úgysem lesz semmi?

Ezt is olvasd el:

9 kultikus film, ami már sosem kap folytatást – pedig milliók örülnének neki

 

×