Ha még te sem váltottál Windows 10-ről 11-re, mert attól félsz, hogy az új rendszer kicsit lassabb, akkor itt egy jó kis teszt, hogy mennyire van igazad.

2023.12.04. – Bár igaz, hogy nagyon sokan még mindig félnek a Windows 11 telepítéstől, a játékosok úgy tűnik, egyre jobban meggyőzhetők. Nem is olyan rég a Valve a havi statisztikában közölte, hogy a Steam felhasználók már több mint 40 százaléka Windows 11-et használ. Ez különösen az elmúlt hónapokban növekedett, talán köszönhetően azoknak a híreknek, miszerint a Windows 10 támogatása egyre inkább megszűnik. Sőt: a hírek szerint 2024 júniusában már jön a Windows 12.

Egyértelmű tehát, hogy a játékosok körében talán előre tört a Win 11, de a többség még mindig Win 10-et használ, és kicsit fél áttérni az új rendszerre. Ennek oka leginkább az, hogy a közhiedelem szerint a Win 11 rengeteg hibát tartogat, sőt egyes dolgokban – a sok-sok új funkció miatt – lassabb is lehet.

Windows 10 vs 11

Bár ezzel kapcsolatban már korábban is több teszt született, most frissen is készítettek egyet, jó erős hardverrel. A Neowin egy nagyon alapos tesztet végzett, aminek a célja az volt, hogy kiderüljön, miként is teljesít a két rendszer, amikor igen erős vas áll rendelkezésre. Csak hogy tiszta legyen, ez volt a gépben:

  • Intel Core i9-14900K
  • ASUS ROG STRIX Z790-H GAMING WIFI (BIOS v1402)
  • ASUS ROG STRIX 850W Gold
  • Thermalright Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Air Cooler
  • Carbonaut thermal grizzly 0.2mm
  • 2x 16GB Corsair Dominator Platinum RGB DDR5 6000MT/s in XMP
  • Sabrent 1TB Rocket 4 Plus-G (PCIe 4.0)
  • MSI GeForce RTX 4070 Ti Ventus 3X
  • Samsung Odyssey G9 Neo at 5120 x 1440 @ 240Hz on DisplayPort

Teszt és eredmény

CPU teszt

Ami azt illeti, a teszt igen alapos, és számtalan szempontból állítja kihívás elé az operációs rendszert. Az eredmény azonban talán senkit nem fog meglepni. A Windows 10 és a Windows 11 teljesítménye között elenyésző a különbség, ráadásul az eredmény nagyban függ attól, hogy mit tesztelünk. Egyes funkciókban a Win 10 a jobb, másban a Win 11, a kettő közti teljesítmény vagy gyorsaságkülönbség viszont nem nagy. 1-2 százalékos különbségek mérhetők egy-egy területet vizsgálva.

A teszt egyértelműen rávilágít arra, hogy a Win 10 és a Win 11 között nincs számottevő különbség a teljesítményt tekintve. Így aki mondjuk nagyon félt a váltástól, annak ez jó hír lehet. Már ha a félelem tényleg abból adódik, hogy esetleg a Windows 11 rosszabb teljesítményt mutat.  A Valve statisztikája is egyre inkább azt mutatja, hogy a játékosok is egyre jobban bíznak a Window 11-ben. Előbb utóbb úgyis váltani kell, hiszen a Windows 10 támogatása sem tart örökké.

Ezt láttad már?

Magyarországon is kapható az új PS5, de az ára miatt úgyis a régit veszed

×