Most aztán nagyon érdemes odafigyelni, hogy melyik PS5 konzolt visszük haza, ugyanis közel 70.000 forintunk múlhat rajta.

2023.12.03. – A korábbi konzolgenerációk során is láttunk már olyat, hogy egy újabb modell leváltotta az alapgépet – pláne, ha az eleve tervezési hibásan került a boltokba, mint anno az Xbox 360. De a megjelenéskori eredeti PS3 is kuriózumnak számított már 2013-ban, amikor a PS4-nek adta át a stafétát, aminek alapgépét ugyancsak sokáig kellene keresnünk, ha valamiért épp azt szeretnénk venni.

Ezen a téren a PS5 sem különleges, hisz már modellen belül is sokat változott a 2020-as megjelenése óta – a Sony mérnökei leginkább a hűtéssel és a hőelvezetéssel szerettek kísérletezni, aminek hála egyre könnyebbé vált a konzol. A folyamatos áttervezés aztán három évvel később egy alaposan ráncfelvarrott gépben csúcsosodik, amit adottságai miatt egyelőre mindenki csak PS5 Slimnek becéz. Való igaz, hogy az új masina karcsúbb az elődjénél, ugyanakkor a Sony-nál nem véletlenül nem nyomtatták a dobozra a Slim megnevezést, mivel ezzel szeretnék idejekorán nyugdíjazni az alig 3 éves modelleket.

Az új és a régi PS5

Mármint nem csak szeretnék, fogják is, valószínűleg már át is állították a gyártóegységeket az új gépre, ami belül – a hűtést/hőelvezetést leszámítva – pontosan ugyanaz és ugyanarra a teljesítményre képes játékkonzol, mint amit 2020 novemberében megismertünk. Mindezt pedig azért is kell hangsúlyozni, mert a napokban a magyar viszonteladókhoz is megérkezett az új PS5, aminek árcéduláját látva kétszer is érdemes lesz meggondolni, hogy pontosan mivel a hónunk alatt térünk haza.

Az árérzékeny játékosok például mindenképp a régi modellt válasszák, hiszen mint mondottam: pontosan ugyanazt tudja, mint az új, egyetlen különbség, hogy lecsatolható a lemezolvasója. Szóval, ha tudjuk, hogy lemezekkel is szeretnénk játékokat játszani, akkor simán csak vegyük meg az alapgép lemezolvasóval ellátott variánsát, ha viszont teljesen digitálisak szeretnénk lenni, akkor még többet spórolhatunk az olvasó nélküli (és még jobban is festő) modellel. Bármelyik is a szívünk választottja, mindenképp jobban járunk, mint az új géppel,

amiért a legtöbb üzletben jellemzően 230.000 forintot kérnek.

Egy régebbi (de pont ugyanolyan) PS5 viszont most – ha alaposan körbenézünk – már 170-175.000 forintért vihető, de még a játékokkal megpakolt kiszerelések is olcsóbbak, mint az új vas (a MediaMarktokban is). Egy originál digitális PS5 pedig értelemszerűen még ennél is olcsóbb, amiből a Konzolvilágnál és a PlatinumShopnál már 159.000 forintért találunk magunknak egyet.

De mondok két másik okot is, miért a régi PS5-öt érdemes megvenni:

1.) jelenleg csak ehhez találunk cserélhető egyedi borításokat. Persze, valószínűleg idővel az újhoz is lesznek majd, de ez azt is jelenti, hogy a régi lapkák olcsóbbá válnak, tehát már ezen is sokat megspórolhatunk.
2.) a régi PS5 mellé még adnak egy felszerelhető talapzatot, amit az új gépből valamiért kispórolt a Sony. Én ezt alapvetően nem tartom egy rossz döntésnek, sőt, a műanyagtermelés/szemét miatt még támogatom is a dolgot, felhasználói szempontból viszont mindenképp az jár jól, aki azt a kiszerelést választja, amiben még van egy ilyen kiegészítő. Az új gép talpáért ugyanis 11.500 forintot + világbajnok magyar adót fognak elkérni – szóval amennyiben igényt tartunk egy ilyenre, akkor az új konzol ára hirtelen 241.500 forint lett, ami közel 70.000 forint indokolatlanul sok plusz költség a pontosan ugyanazt nyújtó régi géphez képest.

VISZONT! Nem érdemes sokat mélázni a vásárláson, mert a 2020-as modellek készletei innentől kezdve már csak elfogyni tudnak, mígnem ott találjuk magunkat, hogy újonnan csak az új masinériát vághatjuk a kosárba. Ha tehát szeretnél tényleg sokat spórolni a PS5-ön, akkor még most, míg van a régiből kell bevásárolnod, később ugyanis erre már csak a használt piacon lesz lehetőséged.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Darabjaira szedték az új PS5-öt – kicsi csalódás, kicsi öröm, kisebb gép

×