Még meg sem jelent, de máris alkatrészeire bontották az új, karcsúbb és könnyebb PlayStation 5-öt, aminek megjelenésével elbúcsúzunk a 2020-as modellektől.

2023.11.05. – Már csak néhány napra vagyunk az új, sokak által „tévesen” Slimnek nevezett felfrissített PlayStation 5 modell megjelenésétől, amely teljes mértékben leváltja a 2020. novemberében bemutatott alapgépeket. Ennek elsődleges oka, hogy az új gép gyártási költsége jelentősen kevesebb anyagi vonzattal jár, köszönhetően elsősorban a le- és felcsatolható lemezolvasónak, ami miatt kettő helyett már csak egyetlen alapgépet kell összeszerelni, az olvasó pedig már nem mint kötelező alkatrész, hanem opcionális kiegészítőként kerül bedobozolásra és a boltok polcaira.

De ezzel a játékosok is sokat nyernek. Egyrészt nem kell komplett gépet cserélni, ha már nem tartanak igényt a porosodó dobozos játékaikra, hisz azokat már a lemezolvasóval együtt adhatják el, míg fordított helyzetben csupán a külön is kapható – és egyszerűen felpattintható – kütyüt kell beszerezni a konzolhoz. Mindeközben kisebb és könnyebb, ergo átgondoltabb, finomhangoltabb lett az új masina, vele pedig a PS5-generáció.

Kétségtelen, hogy ezek nagyon jól hangzanak, de a korábbi PlayStationös tapasztalataink alapján sokan reméltünk némi teljesítménybeli változást is, ami ezúttal teljes mértékben elmarad. De ezt már jó előre tudhattuk, így az első szétszerelős videók közben (Linus Tech Tips és Dave2D) sem nagyon táthatjuk nagyokra a szánkat, mikor kiderül, hogy a borítás alatt bizony közel ugyanaz a hardver lapul, mint évekkel ezelőtt. Persze, a kialakítás a karcsúbb gépház miatt picit változott – főleg a hűtés-hőelvezetés tekintetében, illetve 180 gigácskával sikerült megnövelni a beépített tárhely méretét is, de ezen túl szinte minden pontosan olyan, mint a korábbi alapgépekben.

Itt egy kicsit kevesebb, ott egy picit több


A PlayStation 5 kinézete már a bejelentésekor remek vitaindító volt: szerintem például rém csúnya, és hajlandó is vagyok erről hosszas vitákat folytatni bárkivel. De azt azért nem gondoltam volna, hogy a rondaságversenyben a „slim” képes lesz überelni elődjét, de tévedtem: az új gép még a 2020-asoknál is torzonborzabb. Persze, ez abszolút szubjektív, el tudom fogadni, ha valakinek bejön, de az is biztos, hogy erre már sokkal kevesebben fogják áhítattal azt mondani, hogy „szerintem nagyon szép”.

Az új PS5 borítását négyfelé szabdalták: vannak az alsó, matt fehér panelek – ezek közül az egyik a lemezolvasót vagy annak helyét takarja, illetve vannak a felső gallérocskák, melyeket valamiért olyan üveges, tükröződő felülettel láttak el, mint az első PS4-eket és PS3-akat. Ez azért is érdekes, mert a Sony jellemzően az első szériás modelleket szokta így megkülönböztetni, a felfrissített gépek jellemzően matt borítást kaptak – amik sokkal jobban is néznek ki a polcon, és kevésbé is gyűjtik az ujjlenyomatokat. Öröm az ürömben, hogy a paneleket sokkal könnyebben le lehet operálni a középső fekete géptestről, amely kicsit szögletesebb, középen pedig nyomottabb lett, illetve a belső oldalairól eltűntek a rácsok, így kvázi direkt belátni a „ruha alá”, ami nem különösebben nyújt szebb látványt.

A változatlanság előnye, hogy a korábban használatos tárhely-bővítmények továbbra is használhatók, az összes régi géppel is kompatibilis SSD-t egyszerűen beszerelhetjük az új gépbe.

A legtöbben negatívumként említik, szerintem viszont egy büszke piros pont a Sony-nak, amiért elhagyta a talapzatot. A konzol valójában állítva anélkül is tökéletesen stabil, a régi gépeknél igazából csak fektetve vettük igazán hasznát – ezt a problémát azonban remekül, és környezetbarát módon oldotta meg az új vas. Egyszerűen csak oldalra kell fektetni, majd a két külső fehér borítás közé berakni két apró műanyaglábat, és meg is volnánk. Semmi fölösleges cécó, csavarozás meg pattintgatás, csak kitámasztjuk és mehet is a játék.

Ezzel a Sony a műanyagtermelését is lecsökkentette, amivel nyilván spórol, de közben legalább a környezet is jobban jár. Az már egy másik vicc csattanója, hogy a korábban az alapgépek mellé csomagolt talpat már külön kiegészítőként árulják, darabonként 11.500 forintért (+ világbajnok magyar adó). És igazából ennyit is tud az új konzol, amit hiába szedtek szét a szerencsés videósok, óriási felfedezéseket, revelációkat nem tehettek.

Az új PS5 november 15-én kerülhet az amerikai boltok polcaira, míg Európába az azt követő napokban-hetekben érkezhet meg – két kiszerelésben – a régi konzolokkal megegyező árakon.

Ez pedig Linus szétkapós videója:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Melyik a jobb? – Az új, vagy a régi PlayStation 5-öt érdemes választani?

×