Újabb kutatást végeztek a dízefüst kártákony hatásai kapcsán. Az eredmény elszomorító és remélhetőleg figyelemfelkeltő lesz sokak számára.

2023.11.29. – Manapság sűrűn hallhatunk a károsanyag-kibocsátás kártékony hatásairól. A klímaszakértők például minden nap igyekeznek a tudtára adni az embereknek, hogy a jelenlegi életstílusunk nem megfelelő, változásra van szükség. Ami viszont pozitív, hogy egyre több megújuló energiaforrásra támaszkodunk. A napelem-rendszerek már nem ritkák, ahogy szépen lassan elszaporodnak az elektromos autók is. Hogy utóbbiak teljesen ökobarátok lennének? Dehogy, azonban sokkal jobb a helyzet, mintha minden gépben dízelmotor pöfögne.

Mit okoz a füst?

Ezt bizonyította a Kelet-finnországi Egyetem kutatóinak új tanulmánya is. Kiderítették ugyanis, hogy a szóban forgó dízelfüst, komoly mértékben roncsolja az orrüregben található szaglóhámot. Ez az első vizsgálat, mely a különféle dízel üzemanyagok, valamint az autók által kibocsátott káros anyagokat vizsgálta emberektől nyert szaglóhámsejt-modelleken.

Vizsgálataik során a szakemberek a káros anyagok génexpresszióra gyakorolt hatása mellett azt is górcső alá vették, hogy milyen különbségek vannak a megújuló dízel üzemanyagok és a hagyományos, fosszilis változatok kártékony hatásai között. – írja a hvg.hu. Sőt, emellett megfigyelték a részecskeszűrőn keresztül érkező gázok hatásait is.

dízelfüst

Az eredmény pedig elkeserítő. A vizsgálat kimutatta, hogy a káros anyagok több létfontosságú rendszerünkben is zavart okoznak. Egyebek mellett a gyulladásos válaszreakciókhoz, valamint több, a szagláshoz köthető génexpresszióban is jelentős változásokat figyeltek meg a kutatók. Az is kiderült, hogy a megújuló dízelüzemanyagnak kevesebb káros hatása volt, és az utókezelő technológiák is hatékonynak tűnnek – mutat rá a Science of The Total Environment megjelent tanulmány.

Korábban már végeztek hasonló kutatásokat, akkor az ultrafinom (100 nanométernél kisebb) részecskék agyra gyakorolt káros hatását vizsgálták. Már akkor is kiütközött, hogy a szaglópályának egyáltalán nem tesznek jót a káros gázok, viszont most már kontextusba is lehet helyezni az eredményt. Az új tanulmány hasznos lehet a káros hatások mérséklésére és megelőzésére irányuló stratégiák felállításában.

Így tehát, ha eddig ördögtőlvalónak tartottad az elektromos autókat, rollereket, robogókat, vagy bicikliket, érdemes újraértékelni a dolgokat. Hiszen ezek a ketyerék nem feltétlenül teljesítménybeli javulást okoznak, hanem élhetőbbé teszik a Földet hosszútávon.

Ezt olvastad már?

Hatalmas mennyiségű filmmel és sorozattal búcsúzik 2023-tól a Netflix

×