Nem írtuk alá az egyezményt, ami biztonságosabbá tenné az AI felhasználását. Pedig, ha Trabantból ülünk át a sportkocsiba, falnak szaladhatunk vele.

2023.11.28. – Az Egyesült Királyság Nemzeti Kibervédelmi Központja (NCSC), és az USA kiberbiztonsági ügynöksége állított össze egy mesterséges intelligencia felhasználást szabályozó irányelvgyűjteményt, hogy legalább elindítsa az aláíró országokat a biztonságos AI felé vezető úton. A kérdéssel egyre több európai ország foglalkozik, és a dokumentumot elfogadó államok között ott van egy csomó kereskedelmi és gazdasági partnerünk. Mi viszont nem.

Illusztráció: Freepik

„Az AI fenomenális ütemben fejlődik, így a kormányok és az ipar összehangolt nemzetközi fellépésére van szükség ahhoz, hogy lépést tartsunk vele. Ezek az iránymutatások jelentős lépést jelentenek az AI-val kapcsolatos kockázatcsökkentési stratégiák valóban globális, közös értelmezésének kialakítása felé, hogy a biztonság ne a fejlesztés utószava legyen, hanem egy egész folyamat alapkövetelménye” – foglalta össze a lényeget Lindy Cameron, az NCSC vezetője.

Igazságtalan? Visszaveti a felhasználói AI-élményt? Biztos, hogy baj?

Ezek a kérdések okkal merülhetnek fel benned, hogy aztán jól megvitassátok a vasárnapi ebédnél, vagy baráti társaságban. Tuti, hogy van két tábor: az egyik szerint nem szabad korlátozásokkal gátat szabni a fejlődésnek és a modern eszközök használatának, a másik meg azzal érvel, hogy a mesterséges intelligencia túl veszélyes, be kéne tiltani. A megoldás persze középúton található. Gondolj bele: veszélyes találmánynak tartották az áramot is, de csak bevezették az otthonokba – megfelelő műszaki előírások mellett. Szintén veszélyes lenne az autók tényleges végsebessége, ha egy ponton nem szabályoznák le. A 2-3 ezer wattos porszívó anno mindent felszedett, de energiatakarékossági okokból ma már nem találsz 1000-1300 wattnál erősebbet. És így tovább.

A műszaki cikkeid MINDEGYIKE szabályok és törvények által megzabolázott eszköz. Miért pont az AI lenne kivétel?

Főleg úgy, hogy mind közül a legnagyobb jelentőségű fejlesztés. Nem egy új oldal a modern ember történetében, hanem egy egész kötet. Hordozza ugyanis azt a potenciált, hogy az eddig ismert életmódunk, gazdaságunk, létezésünk egészét átformálja, ráadásul nagyon gyorsan. Gyorsabban, mint ahogy ahhoz alkalmazkodni tudnánk. Nem véletlen, hogy a legerősebb sportautók némelyikét is csak úgy adják oda a tulajdonosoknak, ha teljesítettek egy vezetői gyorstalpalót. Ha nem tanulnák meg, hogyan kell vezetni az utcai autójuk után egy Bugattit, felcsavarodnának vele az első fára. Ennyire egyszerű. Éppen ezt kell elkerülni az AI szabályozásával.

Erről szólna az egyezmény, ha kérnénk belőle

A most megjelent dokumentum lényegében azzal foglalkozik, hogy milyen módon lehetne megakadályozni az AI-val elkövetett kibertámadásokat, és hogyan lehetne érvényesíteni bizonyos etikai szabályokat, például a szerzői, sőt, emberi jogok védelmében. Kissé érthetetlen, de a nemzetközi egyezmény aláírói közül hiányzik hazánk. Pedig a legnagyobb gazdasági partnerünknek számító Németország, az atomenergia miatt újabban forrón ölelő Franciaország és az elvileg kebelbarát Lengyelország is szignózta, nem beszélve a hozzánk közeli Csehországról és az IT-atyaúristen Észtországról. Az egyezmény egyébként annyit és csak annyit várna el, hogy az AI megfelelő biztonsági intézkedések mellett kerüljön használatba. Ezt csak érdemes lenne legalább fontolóra venni.

Mert az AI már ma is okoz mocskosul égető problémákat:

Gratulálunk: beindult a meztelen AI fotós zaklatás az iskolákban

×