Biztos veled is előfordult már, hogy égett szagot éreztél a számítógépből vagy különösen a videokártya felől. Le lehet égetni a kártyát videojátékokkal?

2023.11.27. – Szeretnénk előre leszögezni, hogy amennyiben a számítógépből vagy a videokártya körül égett szagot tapasztalsz, az sosem ártalmatlan vagy természetes dolog. Feltétlenül meg kell találni a forrását, hogy megbizonyosodj arról, hogy ez nem jelent veszélyt rád vagy éppen a házra nézve. Ha te is éreztél már valamilyen égett szagot, jó ha tudod, hogy ennek milyen okai lehetnek, hogyan lehet őket elkerülni, sőt arra is kitérünk, hogy egy videojátékkal le lehet-e égetni a videokártyát. Egyenes kérdésekre egyenes válaszokat adunk.

Égett szag a videokártya felől, és annak megoldása.

Égett szag eredete

Ha úgy érzed, hogy égett szag jön a számítógépéből, először is fontos, hogy megpróbáld azonosítani az okát. A probléma ugyanis származhat a videokártyából, de a számítógép más eszközeiből is. Végül, még ha a szag a videokártyából is jön, meg kell határozni a pontos eredetét.

Megjegyzés: Ha most vettél videokártyát, és annak enyhe forró műanyagszaga van, az normális. Az új alkatrészek mindegyike rendelkezik ilyen szaggal, ami az első néhány használat során, a felmelegedés után eltűnik.

Először is tudd, hogy ha a videokártyád égő szaga furcsa mellékhatásokkal jár együtt, például elsötétül a képernyő, megváltozik a játék közben a minőség, kevés az fps, valamilyen hibát tapasztalsz, stb., valószínűleg a kártyád a hibás. Ha a számítógép nem kapcsol be vagy magától kikapcsol, a probléma minden bizonnyal a tápegységben, az alaplapban vagy a processzorban keresendő.

Ha nem észlelsz semmilyen konkrét meghibásodást, akkor a számítógépház felnyitásával kell kezdeni, természetesen áramtalanítva. Próbáld meg kiszagolni, honnan jön a szag. Megérintheted a hardvereket, hogy lásd, melyik az, amelyik extrém módon forrósodik. Ezután ellenőrizd, hogy látsz-e valamilyen fizikai sérülést a kártyán! Ezt könnyebb úgy, hogy ki is veszed a gébből. Nézd meg, hogy vannak-e rajta sötét foltok, olvadás stb.! A foltokat néha nehéz észrevenni, így nézd át jól az áramköröket! Ha foltokat látsz, valószínűleg a kártya leégett, aminek oka általában a túlmelegedés, ami egy hibás alkatrészhez, például a táphoz köthető. Nekem többször is legégett már tápom, ami leégette az alaplapot is.

Fontos: a kártya szétszerelése miatt elveszik a garancia. Ha a kártyád 2 évnél fiatalabb, fordulj a szervizhez! 

A legjobb módszer általában mindig az, hogy kipróbálod a kártyát egy másik számítógépben. Ha ott is előfordul a hiba, akkor egyértelműen hibás a kártya. Ha nem, akkor máshol kell keresni a problémát.

Mitől lehet az égett szag?

Kosz

Az égett szagot több dolog eredményezheti. Például a rengeteg szennyeződés, a kosz, a por, vagy akár bogarak is. Ha a gépházad nem gyakran van tisztítva, akkor a sok kosz bizony a hőtől elkezdhet égni rajta. Ez különösen játékok közben esélyes. Ebben az esetben nem komoly a probléma, némi tisztítással megoldható a dolog, sőt néha magától elmúlik, ha kicsi a szennyeződés. Ha azonban nagyon sok a kosz rajta, akkor azzal tönkre is mehet a videokártya. Erre nem árt figyelni.

Ventilátor

Ha sokat használod a videokártyát, megnő az energiafogyasztás, és jobban melegszik. A hő leadásáról ilyenkor a videokártya ventilátora gondoskodnak. Ha ez tele van porral, nem szellőzik rendesen, vagy ha a ventilátor elromlott vagy rosszul van behelyezve, akkor itt a túlmelegedés miatt égett műanyag szagot érezhetsz. Ha erről van szó, akkor érdemes valamilyen szoftvert letölteni, ami megmutatja, mennyire melegszik a kártya. Érdemes lehet kitisztítani vagy cserélni a ventilátort.

Tisztítás

Ha valóban valamilyen szennyeződés okozhatja a szagokat, akkor bizony meg kell tisztítani. Vedd ki a kártyát a PC-ből és egy puha, izopropil-alkohollal átitatott ronggyal tisztítsd meg, vagy vegyél egy flakon sűrített levegőt! Ehhez rengeteg videó is készült már.

 

Foglalat

Ha semmilyen hibát nem találtál, egyes esetekben az égett szag származhat a csatlakozókból is, például tápkábelekből vagy a PCI foglalatból. Ilyenkor teszteld a kártyát egy másik gépben, foglalatban, hogy kizárd a hibát! Ha a kártya működik másik gépben, akkor a tápkábelt kell csak kicserélni.

Ha a fenti módszerek közül egyik sem segít, akkor a videokártyád vaslószínűleg leégett, a szagot valóban valamelyik alkatrésze okozza, amit ki kell cserélni.

Gyakori kérdések

Okozhat hibát a kártyában egy videojáték?

Nem, hacsak nem megfelelő a hűtés a kártyában. Az összes hardvert úgy tervezték, hogy mindig MAXIMÁLIS (100%-os) terhelés mellett is bírja a folyamatos használatot. Tartsd a GPU és a CPU hőmérsékletét 80 fok alatt, és akkor minden rendben lesz.

Le lehet égetni egy grafikus kártyát?

Alapvetően az egyetlen esély a hardver károsodására a normál használat során, ha vagy egy alkatrész meghibásodik, vagy egy rosszindulatú szotfver miatt keletkezik a hiba.

Mi okozza a videokártyák leégését?

Ha nincs telepítve a megfelelő illesztőprogram, a videokártyák gyorsan leéghetnek, és a hűtőrendszerük gyorsabban meghibásodhatnak. Ezért érdemes mindig frissíteni az illesztőprogramokat.

Ha sokszor kifagy a játék, az károsíthatja a GPU-t?

Nem, nem igazán. Sokszor egy játék összeomlása egy játékbeli hiba miatt történik. Ha egy GPU hiba miatt omlik össze a játék, az összeomlással pont magát menti. Szóval minden rendben van.

Lehet egy szétégett videokártyával játszani?

Itt a válasz:

 

Mi tesz fizikai kárt egy GPU-ban?

Néhány dolog károsíthatja a kártyát: a túlhajtás, az alulhűtés vagy a rossz tápegység.

Honnan tudhatom, hogy a GPU-m leégett-e?

A fő jelek, hogy a játék összeomlik, nem megfelelő a játékteljesítmény, vagy valamilyen rendellenes zajt hallasz felőle. Na és persze a már említett szagok.

Meg lehet javítani a leégett GPU-t?

Igen, ha elérhetők hozzá a megfelelő eszközök. A kártya nyomtatott áramköri lapjára szerelt alkatrészek, például kondenzátorok, induktorok, feszültség- és teljesítményszabályozók kicserélhetők. A tényleges GPU és GDDR modulok is cserélhetők.

A játékok károsíthatják az alaplapot?

Nem. Túlmelegedhetnek, de ilyenkor a számítógépek egyszerűen kikapcsolják magukat, mielőtt a hő túl nagy lenne. A PC-játékok nagyon megterhelők a számítógép vagy a laptop számára. Ennek eredményeképpen a processzor és a GPU sok hőt termel.

A magas FPS árt a GPU-nak?

Nem feltétlenül rossz neki, de a GPU-t a kelleténél többet dolgoztatja.

Mekkora a GPU élettartama?

Örömmel tudatjuk, hogy a legtöbb esetben a GPU-k akár 5-8 évig is működőképesek maradhatnak minden gond nélkül, ha vigyázol rájuk.

Hogyan néz ki a GPU túlmelegedése?

Vannak vizuális jelek a képernyőn, például villódzás, torz textúrákat vagy véletlenszerűen megjelenő anomáliák. Ha ezeket az anomáliákat játékok futtatása közben tapasztalod, az a videokártya túlmelegedésére utalhat.

Ezt láttad már?

Élőszereplős Naruto-mozi készülhet, ráadásul nem is olyan sokára

×