Egyre több handheld készülék jelenik meg a piacon. A beépített GPU ereje hamar elfogyhat, eddig azonban méregdrágák voltak a külső videokártyák.

2023.11.25. – Nem titok, hogy manapság egyre több hordozható kütyü kerül piacra. Az igazi áttörést a Steam Deck hozta el, ám a Valve fejlesztése előtt, már javában fejlesztett az Ayaneo is. Aztán később több, nagyobb gyártó is becsatlakozott. Ide sorolhatjuk az ASUS Rog Ally-t vagy épp a Lenovo Legion Go-t. A felépítésük hasonló, az utóbbi kettőben ráadásul ugyanaz az AMD lapka kapott helyet. A Z1 Extreme valóban erős konstrukció, ám könnyedén elfogyhat a GPU ereje, főleg, ha valaki nagyobb képernyőn játszana.

Hosszú évek óta találkozhatunk az eGPU kifejezéssel is. Ezek olyan, külső videokártyák, melyeket különböző csatolók segítségével például laptopokhoz csatlakoztathatnak a játékosok. Az ASUS a ROG Ally-hoz is készített egy ilyet, ám a ROG XG Mobile csak 4090-nel felszerelve kapható, méregdrágán. Jogosan merülhetett fel tehát az igény egy olyan hordozható videokártyára, amely univerzálisan csatlakoztatható több eszközhöz, ám közben nem kell egy komplett PC árát otthagyni érte. Jó esetben pedig a hordozhatóságon sem esik csorba.

Zsebre vágható videokártyával jelentkezett a OneXGPU

A OneXPlayer csapata a korábban felsorolt igényeket szerette volna kielégíteni. Jól látható a fenti képen is, hogy a méreteit tekintve kifejezetten barátságos, egy nagyobb nadrág zsebében is elférhet a OneXGPU. Egy táskában azonban biztosan, a legtöbb hordozható kütyünél kisebb dimenziókkal operál. A mérnököknek olyan GPU-val kellett felszerelnie az egységet, mely kellően erősebb a Z1 Extreme APU-jánál, de sikerül 200 ezer forint környéki áron tartani az árát.

Még beépített M.2 csatlakozót is kapott a hordozható videokártya

Még beépített M.2 csatlakozót is kapott a hordozható videokártya

A választás éppen ezért a Radeon RX 7600 XT-re esett, mely az AMD legújabb, RDNA 3 technológiájára épít. VRAM-ból sem lesz hiány, 8 GB-ot kapnak a vásárlók. Igen, ez nem egy high-end GPU, ám közel háromszoros teljesítményt sajtolhatnak majd ki belőle a szerencsések a Z1 Extreme GPU-jához képest. Ez 30-40 FPS esetében könnyű duplázást jelent, mellyel a 60 FPS-es határ is átugorható. Alapvetően OCulink csatlakozó támogatása szükséges a használatához, de USB (4) csatlakozással is operál, sőt, ha kell akkor egy M.2 PCIe slot segítségével is hajtható az eszköz. Utóbbihoz már a ház, burkolat átalakítása is szükséges lehet, nem túl felhasználóbarát megoldás. Kíváncsian várjuk az első méréseket és a pontos kompatibilitási listát.

Forrás: Videocardz

Ez aztán a tempó – A NASA sebességrekordot döntött a Mars felszínén

×