Sokan már a PCIe Gen 4.0 SSD-k sebességén is megdöbbentek, ám az újabb generációnál komoly hátránnyal is járhat az elképesztő adatáramlás.

2023.11.26. – Nem kérdés, hogy az elmúlt években az SSD-k átvették az uralmat, ha a háttértárakat nézzük. Hatalmas, archív fájlok tárolására természetesen költségarányosan jobbak lehetnek még a merevlemezek, ám az átlag már az SSD felé kacsintgat. Az árak is mérséklődtek, 20 ezer forint környékén már bőven találunk 1 TB-os változatokat is, mely már minden igényt lefedhet. A mozgó alkatrészek hiányán kívül extra sebességet és válaszidőt is kapunk. Ezt a játékok és a rendszer előszeretettel szeretik is kiaknázni, így hatalmas minőségbeli ugrással járhat a HDD -> SSD csere.

A kezdeti időszakban szinte kizárólag SATA csatlakozós, 2.5 inch méretű adattárolókat találtunk a boltok polcain. Aztán pár évvel ezelőtt egy új formátum, az M.2 kezdte átvenni az uralmat. Ebből létezik szintén SATA sebességekkel operáló változat, de a legtöbb alaplapon az NVMe/PCIE hódít, elképesztő számokkal. Hatalmas különbség a mindennapi használat során egyelőre még nem tapasztalható, de már csak a kábelmentesség miatt is megérheti az M.2 foglalatot választani. A legolcsóbb példányok PCIe 3.0-ás csatlakozóval, míg az aktuális csúcsmodellek már PCIe 5.0-val érkeznek.

Vízhűtés kell a leggyorsabb SSD-khez?

A leggyorsabb PCIe Gen 4.0 háttértárak is szeretnek melegedni. Ezeket szerencsére az esetek nagy részében még passzív hűtőbordával kordában lehetett tartani. Az azonban már a 5.0-ás változatok fejlesztésénél világos volt, hogy a csúcsmodelleknél már aktív hűtés is elkélhet. Az első időszakban találkoztunk a klasszikus CPU léghűtésekhez hasonlító megoldásokkal, ám végre itt is sikerült szintet lépni. Megérkezett az első SSD AiO.

SSD AiO

SIREN GD120S AiO

A T-Force megoldása is hasonlít a processzoroknál megszokott kialakításra. Ebben az esetben azonban nem a CPU kupakjára, hanem az SSD felületére kerül fel a blokkrész. Az SSD-khez természetesen egy 12 centiméteres radiátor is elegendő, ezt pedig egy 12 centis ventilátor hűti majd. Az RGB ebben az esetben is elengedhetetlen, a szokásos ASUS Aura Sync, ASRock Polychrome Sync, MSI Mystic Light, Gigabyte Fusion támogatások sem maradhatnak el. Az első mérések alapján SIREN GD120S remekül teszi a dolgát, ám felmerülhet a kérdés, hogy kellenek-e a PCIe 5.0 sebességek ilyen árakon.

Forrás: T-Group

Ha már SSD:

Az ASUS végül bejelentette a videokártyát, amibe SSD-t is tehetsz

×