Ma már szinte mindenből készíthetünk speedrun kategóriát, ami az elektronikus térben történik. Így van, akár a Duolingo nyelvtanfolyamaiból is…

2023.11.24. – Volt idő, amikor a speedrun, mint versenykategória szinte csak a videojátékokra volt lekorlátozva. Az emberek nekivágtak kedvenc játékuknak és az volt a cél, hogy a lehető leggyorsabban kipörgessék. Természetesen idővel felbukkantak a különféle gamebreaking játékhibák, amik szignifikánsan felgyorsították a folyamatot. Ezért ma már több speedrun kategóriában is lehet „indulni”, vannak glitchless, vagyis a hibákat nem kihasználó, illetve any%, „bármit szabad” menetek. Utóbbi a legismertebb és legkedveltebb versenykategória. Viszont abban a világban, amiben a geolokátor esport tud lenni, a speedrun is ki tudta nőni magát.

speedrun

Minecraft speedrun

Ma már nem csak játékok esetén vehetjük fel a kesztyűt villámgyors felhasználókkal, gyakorlatilag bármire lehetőségünk van, ami virtuálisan történik. Van a Wikipedia, Google Earth, de a címből kisilabizálhatóan, Duolingo speedrun is. Utóbbi egy nyelvtanulást segítő alkalmazás, amiben szinte bármilyen nagyobb nyelvet, játszva tanulhatnak meg a fejlődni vágyók. Na, de hogyan lehet egy ilyen programban speedrun kategóriákat kijelölni? Nos, pont a gamifikációnak köszönhetően lehet ezt szépen kontrollálni, hiszen magában a programban is vannak szintek. Pont olyanok, mint a videojátékokban. Így tehát el lehet arra a pontra is jutni, hogy egy nyelvet „kipörgetünk”.

 

A Reddit felhasználó, quilqon, akit JoZapinskiként is ismerhettek a YouTube-on, közzétette azon kísérletét, hogy a lehető leggyorsabban teljesítse a Duolingo spanyol nyelvtanfolyamának mind a 205 egységét. A Reddit-bejegyzésében tisztázta, hogy a kísérletet azért hajlandó megejteni, mert már beszél spanyolul. Így kíváncsi arra, hogy az előzetes ismeretei mekkora mértékben gyorsítják fel az előrehaladást. Úgy saccolta, olyan 10-14 óra alatt fog végezni a tanfolyammal. Ez nem jött össze…

Maga a folyamat a youtuber szerint irdatlan nehéz volt és a kihívás mértékét jócskán elmérte. A kísérlet 24 órát vett igénybe, aminek a teljes folyamatát feltöltötte a srác a csatornájára. Mivel a Youtube csak maximum 12 órás videót tud kezelni, így a menet középső 12 óráját felgyorsította nekünk. Így „csak” 12 óra alatt megtekinthető a Duolingo spanyol tanfolyamának 24 órás „speedrunja”. Hát nem szuper?!

Ezt olvastad már?

Folytatódik a valaha készült egyik legjobb túlélő-felfedezős horrorjáték

×