A Sony közel 9 millió játékost képviselő, 7,9 milliárd dolláros csoportos perrel néz szembe a PlayStation Store árazás miatt.

2023.11.22. – Az utóbbi időben nagyon sokat beszélünk a játékok árairól, az irreális árakat pedig úgy tűnik, a játékosok egy csoportja is megelégelte. Legalábbis a Sony most 7,9 milliárd dolláros csoportos perrel néz szembe a PlayStation Store játékárazása miatt. Ahogy arról a Reuters beszámol, a Sony ügyvédei abban reménykedtek, hogy a PlayStation Store miatt indított pert ejtik, de az ügyet engedélyezték. Az eredeti per a PlayStation azon feltételei miatt indult, amiket a store-ben a játékokat kínáló fejlesztők és kiadók számára szabott meg. Mivel a Sony 30%-os jutalékot kér a PlayStation Store-on keresztül eladott játékok után, a

cég állítólag túl sokat kér a vásárlóktól is a digitális játékokért.

Drágább játékok?

A digitális áruházak ilyen gyakorlata miatt persze nem most indítanak először pert. Az Apple pont emitt nézett szembe több perrel, sőt ez a fő vita az Epic és a Google Apple elleni perében is. Ezúttal azonban nem a játékkiadók perelnek, hanem a játékosok. Több mint egy év után úgy tűnik, hogy a per folytatódik, ami akár dollármilliárdokba is kerülhet a Sony-nak.

A Reuters szerint a Sony ellen benyújtott csoportos keresetet egy londoni bíróság engedélyezte. Állítólag a Sony „visszaél erőfölényével” azzal, hogy a szoftvereket csak az PS online boltban lehet megvenni és eladni. Mivel a Sony 30%-os jutalékot kap minden PlayStation Store-ban eladott játék után, a gamerek szerint mind kénytelenek vagyunk magasabb árat fizetni a szórakozásért, mint amennyit egyébként kellene. A Sony ügyvédei persze ismét megpróbálták elérni, hogy az ügyet ejtsék, arra hivatkozva, hogy az „elejétől a végéig hibás”. Ez azonban nem járt sikerrel.

Fontos megjegyezni, hogy a bíróságok végül az Apple javára döntöttek a Fortnite perben. Persze itt kicsit más a helyzet, hiszen itt teljesen más cégről van szó, és egy teljesen más országban indult a per. Ennek ellenére az az érv, miszerint a PlayStation egyfajta monopóliumként viselkedik a játéktérben, hasonló az Epic Apple-lel szembeni állításaihoz.

Ironikus módon a Sony tiltakozott a Microsoft Activision-Blizzard felvásárlása ellen, mivel az állítólag fogyasztóellenes volt. A vita persze inkább a Call of Duty-ról szólt és az exkluzivitásról. Szerinted is rossz, hogy digitális PlayStation játékokat csak a PlayStation Store-ban lehet megvenni?

Ezt láttad már?

Filléres játékok a Steamen – Mutatjuk a nagy Őszi Vásár legjobb vételeit

×