Nem csitul a botrány egy itthon is sok helyen kapható, valószínűleg eléggé elterjedt külső SSD körül: a hardverrel lehet probléma.

2023.11.21. – Most már elég valószínű, hogy nem szoftveres, hanem hardver bajok vannak egy nálunk is forgalomban lévő külső SSD-típussal. A gyártó azt állítja, hogy a frissítés igenis segít a problémán, ami adatvesztéssel kezdődik és a meghajtó működésképtelenné válásával ér véget.

Illusztráció: Freepik

A HVG hívta fel rá a figyelmet, hogy gyártási bajok lehetnek a SanDisk Extreme Pro-kkal, amelyek hiába tartoznak a legnagyobb adatsebességet produkáló külső SSD-k közé, elég sok panasz éri őket. Korábban olyan hírek jelentek meg a típusról, hogy amint félig megtelt (mind a 4, mind pedig a 2 gigás változat), írási-olvasási hibákat produkálhat, sőt, egy az egyben elveszhet róla minden adat. Akik formázással próbálkoztak, majd újra használni kezdték az eszközt, ismét belefutottak a vérlázító hibába, szóval a harag egyre csak gerjed. Közben az Ars Technika megfigyelte, hogy a 2022 novembere előtt gyártott SanDisk Extreme Pro-kkal lehet a gond.

Forrás: Western Digital

A gyártó Western Digital idén kiadott egy firmware-frissítést, amiről azt állították, sikeresen orvosolja az eszköz problémáját, de továbbra is záporoznak a reklamációk. Ezekben a felhasználók azt állítják, az update ellenére tönkremennek a SanDisk Extreme Pro-k, mert azok „forrasztási eljárása alapjaiban problémás: a forrasztóanyag buborékosodik, így könnyebben el is engedi a nyáklapra forrasztott komponenseket” – írja a HVG, az Attingo Data Rescue szakvéleményére hivatkozva. A portál megjegyzi: a FutureZone is gyártási hibát vélt feldezni a nem hétköznapi gondok mögött.

Mivel a reklamációk nem szűnnek, azt javasoljuk, hogy a Western Digital állítólag zajló vizsgálatának eredményéig készíts biztonsági mentést a biztonsági mentésedről is, ha tárolsz adatokat SanDisk Extreme Pro-n!

Ha már SSD, jó, ha tudod:

Nem érdemes már sokat várnod az SSD vásárlásra – Ilyen drágák lehetnek

×