2023 nyara kifejezetten kedvező volt azok számára, akik SSD vagy RAM vásárláson gondolkodtak. Úgy tűnik, hogy a Samsung bekeményít.

2023.10.12. – Az elmúlt időszakban igazán kedvező árakat olvashattunk le a NAND és a különféle memóriachipeket tartalmazó komponenseket vizsgálva. Ide vehetjük az SSD-ket, a Pendrive-okat, de a RAM kategóriáról sem érdemes túlságosan megfeledkezni. A DDR5 modulok ára hatalmas zuhant az elmúlt fél év alatt, lassan tényleg elérkezhetünk a korszakváltáshoz.

Samsung 980 1TB M.2 PCIe (MZ-V8V1T0BW) – Árukereső

Samsung 980 1TB M.2 PCIe (MZ-V8V1T0BW) – Árukereső – Október 12.

Sokan vannak azonban, akik ilyen-olyan okok miatt továbbra is kivárnának. Többen a nyári munka leteltével építenek össze egy-egy számítógépet, míg mások friss processzorokra, olcsóbb alaplapokra vadásznának majd az őszi, netán az ünnepi időszakban. Az tény, hogy hosszú ideje nem találkozhattunk ilyen kellemes RAM és SSD árakkal. DDR4 memóriából már 30 ezer forint környékén is kapunk 32 GB-ot, de DDR5-nél is már 45 alá estek az ekkora méretű RAM párok. Az 1TB-os SSD-k pedig szintén átlépték a 20 ezer forintos álomhatárt, már ez alatt is válogathatunk minőségi modellekből. Jogosan merülhet fel a kérdés sokakban, hogy meddig érdemes még kivárni, mit hozhat 2023 vége, 2024 eleje.

A Samsung nem sok jóval kecsegteti az SSD-re várakozókat

Jól látható már a fenti, első képen is, hogy a nyári árakhoz képest pár százalékot emelkedtek már a háttértárak árai. Ez még teljesen menedzselhető árkülönbség, ám ezt megfigyelve még égetőbb lehet egy-egy SSD beszerzése. A világ egyik legnagyobb NAND flash gyártója továbbra is a Samsung Electronics, mely a BusinessKorea magazin információi szerint combos áremelésre készülhet.

Samsung NAND chipek, ilyenek kerülnek az SSD-kre is

Samsung NAND chipek, ilyenek kerülnek az SSD-kre is

A lap információi szerint a chipek árának emelkedése két számjegyű lesz, azaz legalább 10%-ra készülhetnek a vásárlók. Ennek köszönhetően megemelkedhet az SSD-k ára is, de akkor sem kell meglepődni, ha a RAM-ok árcédulája is emelkedésnek indul. A cég emellett az év során megvágta a termelést is, mely a fenti döntéssel együtt sokkal drágább végfelhasználói árakat jelenthet. Nem elképzelhetetlen drágább modellek esetében tízezres ugrás sem. A legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy a Kioxia, az SK Hynix vagy épp a Western Digital szintén tervez-e árat emelni. A korábbi tapasztalatok alapján nem lenne meglepő, ha a többiek is csatlakoznának, nekik sem volt túl kedvező az elmúlt időszak.

Forrás: PCFórum

A Seagate 4 TB-os PlayStation 5 SSD-t dob piacra, a konzol áráért

×