Az AMD processzorok kiemelkedően jó hatékonysággal rendelkeznek. Van azonban olyan kategória, ahol mindez egyáltalán nem számít.

2023.11.21. – Volt időszak, amikor az AMD processzorai nem számítottak jó vételnek, ám a Ryzen széria óta ez megváltozott. Manapság mindkét gyártó mellett nyugodtan letehetjük a voksunkat. 2023-ra az egyéni preferenciák határozzák csak meg, hogy melyik jobb választás számunkra. Az AMD Ryzen 7800X3D az Intel 14. generációjának megjelenése után is a legjobb gamer CPU, ám, ha már videóvágás és render is terítékre kerül, akkor jobban járhatunk egy Intellel. Ha fontos a fogyasztás, de nem értünk annyira a gépekhez, hogy finomhangolhassuk a feszültségeket, akkor szintén jobb választás lehet az AMD.

A fogyasztásban verhetetlen a vörös óriás, jóval kevesebb wattal is beérik az AMD processzorok. A cégnek azonban van egy olyan szériája, ahol a nyers erő kerül a középpontba. A Threadripper portfólió 2017 környékén debütált a piacon. Már a név is elárulja, hogy itt bizony nem finomkodik a gyártó, a lehető legtöbb magot és szálat igyekszik a kupak alá pakolni. A Zen 4 magokkal felvértezett 7000-es széria embargója néhány órája járt csak le, ám máris több rekordot megdöntött. A tuningmesterek már lassan egy hónapja dolgoztak az egységekkel, így teljesen kiismerték azok működését.

Brutális fogyasztással tartott erődemonstrációt az AMD processzora

AMD Cinebench

AMD Cinebench

A Cinebench R23 továbbra is biztos pontnak számít, ha egy adott CPU erejére kíváncsiak az emberek. Természetesen itt már sem a lég, sem a folyadékhűtés nem elegendő. Előkerült a folyékony nitrogén, mellyel jóval 0 fok alá sikerült hűteni a processzorokat. Az októberi rekord 184 ezer pont körül alakult, ám november 21-én ezt 201 ezerre sikerült feltornászni, sikeresen átlépve a 200 ezres lélektani határt. 

A processzor közel 1600 wattot fogyasztott, mely önmagában lefedne két i9 + RTX 4090 kombóval felvértezett gamer PC-t. Az AMD hatékonysága azonban még itt is megvillant. A legerősebb Intel Xeonok csak fele ennyi pontszámot hoznak ennél több fogyasztással. A ThreadRipper Pro 7995WX végfelhasználói ára 10000 dollár, azaz közel három és félmillió forint, így nagy eséllyel nem sok példánnyal találkozhatunk a professzionális felhasználók gépeit és szervereit leszámítva.

Forrás: Videocardz

Gépet építenél? – Íme az ultimate CPU ranglista 2023 novemberében

×