A jelenlegi felhozatal október közepén változott, így ünnepi gép építésnél hasznos a lista. Januárban azonban több új CPU is érkezhet a piacra.

2023.11.21. – 2020 novemberében az AMD megjelentette a “Zen 3” architektúrára épülő, de 5000-es számozást viselő asztali  AMD processzorokat, melyek már játékok alatt is elég szépen megszorongatták, megelőzték az Intel egységeit. A válaszlépésre egészen 2021 novemberéig kellett várnunk, ekkor érkeztek meg az Alder Lake széria első darabjai. Ekkor a legerősebb CPU-kat lőtte el az Intel a 12700K, 12900K és 12600K modellek személyében. Januárig kellett várnunk arra, hogy megérkezzenek a szerényebb árcédulával rendelkező 12. generációs processzorok és alaplapok, melyeket már sokkal többen megengedhetnek maguknak, mint a 250 ezres i9-et. Azóta pedig már a Zen 4-es AMD és a 14. generációs Intel processzorok is megérkeztek. Az október közepén debütált 14600K, 14700K és 14900K párosa végre felkerült a táblázatokra, átfogó képet kaphatunk a jelenlegi felhozatalról. 

Nem is kellett csalódnunk, hiszen az Intel i5-12400-ról hamar kiderült, hogy kellemes ár-érték aránnyal rendelkezik, talán a 4 mag – 6 mag váltásnál debütáló 8400-hoz lehetne hasonlítani. A 6 mag azóta is maradt, de az IPC jelentősen nőtt, illetve immár 12 szállal gazdálkodhat a rendszer. Sokáig egyértelműen ez volt az ár-érték bajnok egy középkategóriás B660 lap társaságában. Manapság azonban egy Ryzen 5500 jobb vételnek bizonyulhat, ha fontos az ár-érték arány. Nem szabad azonban itt leragadni, hiszen rengeteg processzor vár még ránk a boltok polcain. A Tom’s Hardware gárdája minden egyes CPU megjelenésnél és hosszas tesztelésük után összesíti a processzorok erejét egy grafikonban, hogy a felhasználók pillanatok alatt leolvashassák nyers erőben mely processzorokat érdemes választaniuk.

Nézzük is, hogy mi a helyzet 2023 novemberének közepén!

Aktuális CPU generációk – Windows 11 alatt

Átlag FPS – 1080p 

Ebben a szekcióban azt láthatjuk, hogy a Tom’s Hardware sokrétű és rengeteg játékot, programot futtató tesztjén mennyi FPS-t produkáltak az egyes processzorok 1080p felbontásban, Windows 11 alatt.

Átlag FPS – 1440p

Ebben a szekcióban azt láthatjuk, hogy a Tom’s Hardware sokrétű és rengeteg játékot, programot futtató tesztjén mennyi FPS-t produkáltak az egyes processzorok 1440p felbontásban, Windows 11 alatt.

Többszálas eredmények

Itt a processzorok nyers erejét olvashatjuk le, az összes szál bevetésével. Többféle szintetikus benchmark eredményét mosták össze a Tom’s Hardware szakemberei. Ezeknek köszönhetően pontos képet kaphatunk, hogy mely processzorokat érdemes választanunk, ha végtelen szálat is ki tud használni a célszoftver/játék.

Egyszálas eredmények 

Itt szintén processzorok nyers erejét olvashatjuk le, ám ezúttal csak egy-egy szál bevetésével. Többféle szintetikus benchmark eredményét mosták össze a Tom’s Hardware szakemberei. Ezeknek köszönhetően pontos képet kaphatunk, hogy mely processzorokat érdemes választanunk, ha a legfontosabb az adott CPU egyszálas ereje.

Több CPU generáció – Windows 10 alatt

A Windows 10-es táblázatban már megtalálhatunk akár 8. generációs Intel processzorokat és első generációs Ryzen egységeket is. Ha pár generációval régebbi, akár használt hardverekre vadászunk, akkor jól jöhet a 1080p és 1440p táblázat az erőviszonyok eldöntésére.

Átlag FPS – 1080p 

Ebben a szekcióban azt láthatjuk, hogy a Tom’s Hardware sokrétű és rengeteg játékot, programot futtató tesztjén mennyi FPS-t produkáltak az egyes processzorok 1080p felbontásban, Windows 10 alatt.

Átlag FPS – 1440p

CPU hierarchia

Ebben a szekcióban azt láthatjuk, hogy a Tom’s Hardware sokrétű és rengeteg játékot, programot futtató tesztjén mennyi FPS-t produkáltak az egyes processzorok 1440p felbontásban, Windows 10 alatt.

Integrált GPU egységek

Nem mehetünk el a processzorokra integrált grafikus egységek mellett sem. A mostani helyzetben sokan ezekben bíznak, bár a felárak már azért lassan teljesen eltűnnek. Az iGPU-k 720p és 1080p felbontásokon lettek megizzasztva, felette már nem igazán érdemes bevetnünk őket 1-2 kompetitív cím kivételével.

720p – Átlag FPS

CPU hierarchia

1080p – Átlag FPS

CPU hierarchia

Nagy eséllyel januárig már új processzorokat nem köszönthetünk. Akkor azonban ismét izgalmas időszak köszönthet be, hiszen az Intel olcsóbb, 14. generációs egységei mellett az AMD új, grafikus gyorsítóval felvértezett APU egységei is debütálnak majd.

Elképesztő módon üríti ki a raktárakat az Nvidia – Erre készülnek

×