Ezek a régi címek akkora Élményt adnak, hogy akkor se szabad kihagyni őket, ha elavultnak tűnnek. Kérdezd a szüleidet – ezekre tuti, hogy felcsillan szemük!

2023.11.20. – Apád-anyád ezekkel tolta! Bár inkább az előbbi, mert amikor ők voltak tizen-huszonévesek, akkor a gamereket (a ’90-es évek ún. „kockáit”) még csak furcsa szubkultúrához tartozó gizda fiúcskáknak tartották a lányok, akiket jobb elkerülni. Jegyezzük meg: ez ugyanolyan felháborító sztereotípia volt akkor, mint ma, de jelen esetben ez mindegy is, hiszen most azok a game-ek jönnek, amelyeket anno a „kockák” (áldassék a nevük!) felkaptak. Íme a 6 legkirályabb régi játék, amitől apád még ma is elmorzsol néhány örömkönnyet, ha eszébe jut.

Forrás: Quake Champions – Bethesda

Half-Life

Semmiképpen se kezdhetjük mással, miután a Valve volt akkora király, hogy a 25. évfordulóra felújított változatát ingyen adja a Steamen! 1998-ban a Half-Life történetmesélése és fiktív világának meggyőző ereje messze felülmúlta a műfaj minden más játékát. A Valve egy olyan világot alkotott, ami tele van aprólékos részletekkel és bonyodalmakkal. Idegenek elleni harcok és fizika alapú fejtörők növelték a kihívást, az FPS perspektíva kiválósága pedig a valaha készült egyik legjobb játékká avatta a ’90-es évek végén. A jubileumi kiadás tökéletes ürügy az újrakezdésére apádnak, és a megismerésére Neked!

Diablo I-II.

Bizony: ez egy ANNYIRA régi franchise, hogy az első két részével (1996-ban és 2000-ben) vígan nyomhatta a tizenéves öreged. Különösen a második felvonás okozhatott neki örömet, hiszen az már rendelkezett online háttértámogatással (akkor nagy szó volt), így jöttek hozzá a javító és fejlesztő patchek, mint annak a rendje. Ha szeretnéd látni, hogy honnan jutott el a franchise a Diablo IV kiválóságáig, kihagyhatatlanok az alapok. Le fogsz fagyni, hogy a sorozat milyen szépen örökítette tovább napjainkig a régi játékok hagyományait, miközben őrülten szép RPG lett. Intenzív, brutális, élvezetes loot-‘em-up, ami a korral csak nemesedett.

Quake

Áldott idők! Ha csak egy játékot mondhatnál, aminek van bármiféle esélye, hogy egy napon emlegessék a klasszikus DOOM-mal, akkor az az id Software és a Bethesda legendás FPS-e, a Quake. Vérmocskos, démoni folyosókon rohangálós, klausztrofób shooter, aminek a szörnyei is félelmetesebbek voltak, mint a nagy vetélytársé. Ami talán még valahol a Doom fölé is emelte, az a hibátlan hangdizájn, nem beszélve az okkultista képi világról, amitől még ma is keresztet vetnek a templomba járók. A nehéz fegyverek kifogástalan arzenálja még mindig próbára tehető: Steamen ott figyel az eredeti game, meg a Quake Champions is.

Unreal Torunament

AZ az Unreal. Amivel megalapozta napjaink legfejlettebb játékmotorja, az Unreal Engine hírnevét, szóval ennek a régi, 1999-es játéknak lehet szépen oltárt emelni és imába foglalni érte az Epic Games nevét. A kampány a 23. század végi Földre dobja le a játékosokat, egy olyan mocskos, utópisztikus világba, amikor az elnyomó hatalom újra gladiátorjátékokkal szórakoztatja a népet. Az ókori Rómához képest persze teljesen más az arzenál: a viadalokat szupermodern, minden korábbinál pusztítóbb fegyverekkel vívják. A game-et talán nem is a story mode, hanem a Deathmatch és a Team deathmatch tette naggyá: LAN-partik tömegét szervezték rá kisebb-nagyobb baráti társaságok.

Baldur’s Gate I-II.

1998-ban és 2000-ben küldte ki égnek álló haja alól a szüleid szüleit. A BioWare régi remekművei nem kevésbé addiktívak, mint az új, és máig finom élmény ízlelgetni őket. A nézőpont izometrikus, a képernyő nincs a karakterekhez kötve, szóval szabadon mozgatható, ami menő kis innovációnak számított. Már akkor is lehetőség volt rá, hogy a játékosok meghatározzák a karakterük nevét, nemét, faját, osztályát, képességeit – szóval a korhoz képest nagy szabadságot adott a kezedbe, hogy szépen személyre szabhasd az egészet. Nem véletlen, hogy generációkon átívelő sikert arattak, és ezzel alaposan megágyaztak a Baldur’s Gate III sikerének. A kiegészített, bővített remake-eket a mai napig beszerezheted Steamen.

StarCraft

Ezt a nagysikerű franchise-t, aminek a rajongók még évtizedek után is nagyon tudnák értékelni a folytatását, még azelőtt indították útjára, hogy az Activision felvásárolta volna a Blizzard anyavállalatát, a Vivendit. Régi, valós idejű stratégiai játék, ami az űrben játszódik, és nem kisebb eredményt ért el 1998-ban, mint hogy forradalmasította a műfajt. A játékosok három faj közül választhattak, bázisokat építhettek, és addig gazdálkodhattak az erőforrásokkal, amíg elég erőssé nem váltak ahhoz, hogy mindenki mást kifosszanak. A cím a megjelenés évében a legkelendőbb PC-s játék volt, Dél-Koreában pedig egyenesen kulturális jelenség lett. A StarCraft 2: Wings of Liberty 2010-ben jelent meg, de az eredeti is kapott egy pofás remastert, 2017-ben.

Érdekel még több kult-klasszikus, régi játék? Ezeket se szabad kihagyni:

7 kult-klasszikus retro játék, ami jobb, mint a legújabb AAA-s címek

×