Összeszedtünk hat egészen különleges, elképesztő és inspiráló videojátékos rekordot, amit még a Guiness is büszkén jegyez.

A cikk 2022. novemberében íródott.

Nem csak úgy lehet valaki világrekorder, ha a legtöbb albumot adja el Dél-Koreában, mint a BTS, vagy elképesztően hosszú időn keresztül adja a hangját csodálatos dokumentumfilmekhez, mint David Attenborough, esetleg jó magasra nő, mint Sultan Kösen, vagy jó hosszúra megnöveszti a körmét, mint Lee Redmond.

Tulajdonképpen mindenből lehet rekord; csak süsd meg a világ legnagyobb rétesét, töltsd meg a legnagyobb hurkát, vagy készítsd el a világ legnagyobb matyó hímzését. de gyakorta az is bőven elég lehet, ha jó sokat játszik az ember, vagy sokáig alakít egy videojátékos karaktert. A lényeg, hogy legyél a végletekig elhivatott, kitartó, és imádd a játékokat. Legalább annyira, mint az alábbi hat rekorder, akik csodálatra méltó szenvedéllyel állították fel a saját rekordjukat, melyekre méltán lehetnek büszkék.

1. Az igazi Super Mario

Ezt a rekordot manapság aligha fogja már bárki is megdönteni, legalábbis nem sok az esély még egy olyan sokáig tartó videojáték-sorozat szárba szökésének, mint amilyen a Super Mario. Így alakulhatott, hogy Charles Martinet Guiness-rekordot döntött,

rajta kívül ugyanis senki más nem kölcsönözte annyiszor a hangját egyetlen karakternek, mint amennyiszer ő.

Persze Mario első megjelenéseikor nem sok hangot adott ki, így Charles először 1996-ban bújhatott a legendás olasz vízvezetékszerelő bőrébe. Ez a Nintendo 64-re készülő első teljesen 3D-s Mario-játék volt, azóta pedig elválaszthatatlan cimborák. A színész azóta több mint 104 alkalommal szólaltatta meg Mariót, de mivel a rekordot 2019-ben kapta meg, ez a szám egyre csak gyarapodik.

Ha pedig engem kérdezel, akkor bizony nagyon sokáig ő marad ennek a rekordnak a csúcstartója – függetlenül attól, hogy a filmben Chris Pratt keltette életre a figurát, illetve a 2023. októberében megjelent Wonder óta már egy másik szinkronszínész, Kevin Afghani Mario elsődleges megszólaltatója a játékokban.

2. Victory Royale szájjal

Sokaknak hagyományos módon, billentyűzet+egérrel és kontrollerrel is nehéz Fortnite-meccset nyerni, nemhogy szájjal. Ezt a rekordot azonban szájjal játszva állította fel a nyaktól lefelé teljesen lebénult, a Fortnite-közösségekben legendának számító Rocky Stoutenburgh, azaz RockyNoHands.

A fiú még 2006-ban szenvedett súlyos balesetet, ami következtében szinte teljesen mozgásképtelenné vált. Ez azonban nem tartotta vissza, hogy hódoljon a kedvenc hobbijának, a videojátékoknak, ezért némi internetes kutakodás után rendelt magának egy quadsticket, aminek segítségével a szájával irányíthatja a játékot.

Aztán jött a Fortnite, és teljesen rákattant, így elég jól is játszik. Így jöhetett össze neki 2019-ig 509 győzelem, amit kizárólag quadstickkel ért el. Egy másik rekordot is felállított, amikor egy meccsen belül 11 ellenfelét vadászta le, amire korábban nem volt még példa a quadstickes játékosok körében.

3. A legmagasabb Xbox Gamerscore valaha

Ez egy nagyon érdekes kategória, ugyanis a Guiness-rekordok hivatalos oldalán Raymond “Stallion83” Coxot tartják a rekordernek, akit még 2018-ban tüntettek ki az akkori 1,746,820 Gamerscore-jáért. Ha nem tudod mi ez: a Gamerscore az Xbox saját pontrendszere, ami konkrétan a játékosok e-péniszét mutatja. A  pontok achievementekért járnak, vagyis minél jobban és többet játszik valaki, annál több pontja lesz.

Stallion83 nyolc éve vezette a TrueAchievement ranglistáját, ezért nem nagyon gondolta senki, hogy ez olyan gyorsan meg fog változni. Nos, a legendás rekorder 2022-re a 26. helyig csúszott, és jelenleg 2,293,063 Gamerscore-ja van. A világ legmagasabb pontszámával egy RedmptionDenied nevű játékos büszkélkedhet,

aki a 3,353,138 pontjával majd egy millióval ver a korábbi Guiness-rekorderre.

A legtöbb pontot egyébként a Halo: The Master Chief Collection-ben szerezte, ami 651 achievement teljesítése után 6,145 Gamerscore-t jelent. Emellett irdatlan sok játékot maxolt ki, többek között a Forza Horizon 4-et, a Minecraftot, a Dead Cells-t, a Goat Simulatort, és még hihetetlen sok mindent.

4. A leghosszabb Football Manager menet

A Football Managerről nem pont a világrekord, ami az eszünkbe jut, pedig van két egészen érdekes, amit a népszerű foci menedzserhez köthetünk. Eddig ugyanis soha senki nem játszott annyit a sorozat egy darabjával, mint a lengyel Pawel Sicinski, aki a Football Manager 2018-ban 416 évet és 134 napot tolt le.

Ennyi ideig a valóságban sem volt egy csapat élén senki, valószínűleg azért, mert ennyi idő alatt szinte az összes edző kiöregedett vagy meghalt. Pawelnek viszont ez is sikerült, amiért 2022 áprilisában Guinesstől is elismerést kapott.

Pawel csapatai ez idő alatt 22.300 meccsen közel 59 ezer gólt szereztek.

5. A leghosszabb FIFA-maraton

Sokaknak egyetlen meccs is bőven elég ahhoz, hogy az idők végezetéig – vagy a következő indításáig – megutálják az éppen aktuális FIFA-etapot, egy játékosnak azonban erre még 50 óra sem volt elég. A FIFA 16 megjelenése után jött a hír, hogy megszületett a legtovább tartó FIFA-játék Guiness-rekordja.

A birminghami Chris Cook 47 órán, 19 percen és 41 másodpercen keresztül játszott a FIFA 15-tel, ami azért is hihetetlen teljesítmény, mert a legtöbben egészen biztosan már a második órában agyvérzést kaptak volna. Az pedig külön üdvözölendő, hogy Chris nemcsak simán lehozta a maratont, de a közvetítésből és a rekordból származó bevételt teljes egészében a Special Effects jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel.

6. A világ legfiatalabb esportolója

Sosem lehet elég fiatalon kezdeni, így az 1998-ban megszületett Victor De Leon III, azaz Lil Poison már kétéves kora óta aktívan játszik. Az első találkozása a játékokkal még a Dreamcasten történt, amin sokat pörgött akkoriban az NBA 2K-sorozat aktuális része, majd az Xbox és a Halo megjelenése után teljesen ráfüggött a sci-fi FPS-re.

Első versenyén – egy Halo versenyen szülőhelyén, New Yorkban, az USA-ban – négyévesen indult, egy évvel később pedig már a Major League Games-ben versenyzett. 2005-ben, hétévesen Lil Poison exkluzív szerződést kötött a Major League Gaming szervezőivel, és ezzel ő lett a legfiatalabb szerződtetett profi videojátékos.

Youngest professional videogamer

Na és neked van valamilyen személyes játékos rekordod, amire büszke vagy?

Ezt is érdemes elolvasnod:

Egy forint elköltése nélkül, INGYEN játszhatsz ezzel a 82 remek játékkal

×