2014-ben az Assassin’s Creed Unity abszolút megelőzte a korát, amibe anno bele is bukott, mára viszont abszolút beérett – legfőkébb látványban.

2023.11.15. – Korábban már rommá vertem szerencsétlen billentyűzetem a méltatlanul elfeledett Assassin’s Creed etap, a 2014-ben valóban borzalmas állapotban megjelent, de azóta remekművé érett Unity miatt, aminek sosem adatott meg az a luxus, ami a CD Projekt RED-es Cyberpunk 2077-nek. Erről valószínűleg a Ubisoft fejlesztési stratégiája tehet, hiszen akkoriban minden évben tettek arról, hogy az újabb részek árnyékában hamar elfelejtsük a francia forradalom idején játszódó kalandot.

Szóval arra, hogy miért is érdemes újra elővenni ezt a lassacskán 10. esztendős AC-t, külön nem térnék ki, arra ott a másik írásom. Az okot, amiért újfent szóba hozom az egyik legjobb Assassin’s Creedet, a játéktuningjairól ismeretes Digital Dreams egy videója szolgáltatta, amiben olyan csodájában mutatja meg az 1700-as évek népes francia utcáit, ahogyan videojátékban még nem láthattuk.

Persze, grafikai modok eddig is voltak a játékhoz, de jellemzően a DD (csapata?) szállítja a legdurvább tuningokat hozzá – már évek óta. Kevesen tudják (valószínűleg, mert a videók leírásáig csak kevesen jutnak el), hogy a Digital Dreams nem csak videós tartalmakat, hanem mod-, leginkább ReShade-csomagokat is készít, melyeket a Patreon és Ko-fi felületeken lehet elérni némi alamizsnáért cserébe. Itt nem csak a Unity-hez, hanem mindenféle más játékhoz, például

  • az Alan Wake 2-höz,
  • a Cyberpunk 2077-hez,
  • a Starfieldhez,
  • a The Witcher 3-hoz,
  • a Red Dead Redemption 2-höz,
  • a GTA V-höz,

és még nagyon sok minden máshoz elérhetünk különböző összeállításokat, melyekkel minden korábbinál szebbé és jobbá tehetjük azokat. A DD épp most frissített egy nagyot a Unity-hez elérhető tuningon, ami még gyönyörűbbé teszi a 2014-es – önmagában is remekül festő – grafikát. Ebbe pedig minden bekerült, ami szem-szájnak ingere: ray tracing, magasfelbontású textúrák, ReShade, fizikai és más in-game javítások – némelyiket viszont külön kell letölteni a Nexusmodsról (videó leírásában).

Az így csutkára húzott Assassin’s Creed: Unity pedig lélegzetelállítóan néz ki, nem túlzás azt mondani, hogy több 2023-as megjelenésnél is szebb lett. Szóval, ha esetleg újra elővennéd ezt az elfeledett, csúnyán mellőzött AC-t, vagy most ismerkednél vele össze először, van hozzá elég erős PC-d, akkor mindenképp így vágj bele:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezért tűnt el nyomtalanul a Windows legendás flipperjátéka, a Space Cadet

×