Az RTX 4090 megjelenése után felröppentek a pletykák, hogy égésre hajlamos az Nvidia új kártyája. Akkor a felhasználókat hibáztatta a cég. Jogosan?

2023.11.13. – Az Nvidia 2022 szeptemberében mutatta be az első RTX 40-es kártyáit. Azt már az RTX 3090 Ti alapján sejteni lehetett, hogy szakítanak a korábbi, 6+2 pines PCIe csatlakozóval. A helyét egy friss fejlesztés, a 12VHPWR névre hallgató, 12/16 tűs megoldás vette át. A gyártók azt ígérték, hogy akár 400-500 wattot is gond nélkül kezelnek ezek a csatlakozók, így egyetlen egy darab is elég belőlük. Aztán hamar kiderült, hogy valami nem stimmel ezekkel. Több RTX 4090, 4080 felhasználó is égésről, olvadásról számolt be.

Tesztelik az új Nvidia csatlakozót

Tesztelik az új Nvidia csatlakozót

2023 augusztusának környékén aztán kiderült kiderült, hogy nyár óta már ennek az átdolgozott, papíron jóval hibatűrőbb változata teljesít szolgálatot az újabb kártyákban. Az sem titok, hogy a csatlakozó külső szemmel megkülönböztethetetlen lett a jelenlegi, égésre hajlamos példányoktól. Hogy ez mennyire jó vagy épp rossz dolog, arról lehet vitatkozni. Az biztosan pozitív, hogy ennek köszönhetően a korábbi tápok és adapterek is gond nélkül meghajthatják a kártyákat. A felhasználókat azonban összezavarhatja az azonos kialakítás, ha a biztonság az elsődleges cél. A tesztek alapján jelesre vizsgázott az új típus, ám felmerült a kérdés, hogy a korábbi példányokkal mi a helyzet. Nos, nem túl rózsás.

Rengeteg Nvidia RTX 4090 kártyát visznek javítani

Néhány nappal ezelőtt a NorthbridgeFix csapata megszólaltatott több olyan szakembert, aki videokártyák javításával foglalkozik. Nem meglepő, hogy az RTX 4090 is azonnal szóba került az elmúlt egy év hírei alapján. Állítása szerint HETENTE 20 és 25 közötti, leégett, hibás 4090 kerül hozzájuk. Ez a szám rávilágíthat arra, hogy mennyire gyakori problémáról is beszélhetünk.

A szerelő azt is elárulta, hogy légtisztítót és maszkokat is kellett vásárolni, hogy ne károsítsa az egészségét, amikor a megolvadt csatlakozókat javítja. Magabiztosan kijelenthető tehát, hogy nem felhasználói hibáról beszélünk, ahogy annak idején az Nvidia el akarta simítani a dolgot. A jó hír, hogy ez már „csak” a régi kártyák tulajdonosait érinti, hiszen szépen lassan minden egységre a fentebb taglalt, új típusú csatlakozó kerül. Ez azonban nem vigasz azoknak, akik az első percben bizalmat szavaztak a cégnek.

Forrás: Tomshardware

Tovább zuhan az AMD videokártyák ára – Házon belüli verseny?

×