Kifejlesztettek egy módszert, amivel döbbenetesen pontosan meg lehet állapítani, ha használtad a dogához a ChatGPT-t. Egyre kevésbé érdemes próbálkozni.

2023.11.13. – Bár eltarthat egy darabig, mire a tanáraid is alkalmazni fogják, megszületett az eddigi legpontosabb megoldás arra, hogy ellenőrizhető legyen: az adott irományhoz igénybe vették-e és milyen arányban a ChatGPT-t. A szöveggeneráló mesterséges intelligencia sokaknak jelenthet megváltást, akik gyorsan szeretnének összefoglalót kérni bizonyos információkról, de nagy csapda azoknak, akik ezzel akarják megúszni az igazi munkát. Mutatjuk, miért!

Forrás: Freepik

A Kansasi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy algoritmust, ami tudományos dokumentumokban tudja meghökkentő pontossággal kimutatni, hogy azok megírásához használtak-e ChatGPT, és ha igen, mekkora arányban gépi és nem emberi munka eredménye a szöveg. Erre főleg a tudományos folyóiratok kényesek (megértjük), szóval először alighanem ők lesznek azok, akik felkarolják az új szoftvert, de lévén az nem kereskedelmi céllal készült, könnyen lehet, hogy egy ingyenes változatát hamarosan az egész világ – és minden tanár – elérheti. Bár ezzel a kijelentéssel kissé előre szaladtunk.

Ezt tudja az AI-vadász AI

Az intézmény tudósai a Cell Reports Physical Science közöltek cikket a gépi tanulással működő algoritmusukról, ami egyelőre csak egy adott tudományág szövegeiről képes magabiztosan kimutatni a ChatGPT generálta tartalom jelenlétét. Nem kódokban turkál, nem-nem, és ezzel már létező, elfogadott és előszeretettel használt AI-szűrők teljesítményét is felülmúlja.

A titka az, hogy nem általános szövegelemző megoldásra, hanem kifejezetten egy tudományra, a kémiára koncentrál.

Az elllenőrző algoritmus húsz különböző jellegzetességre figyel a vizsgált szövegben. Elemzi többek között a mondathosszúság változásait, illetve bizonyos szavak és írásjelek gyakoriságát, hogy megállapítsa: a szöveget egy tudós vagy a ChatGPT írta-e. A HVG úgy tudja, hogy az AI eszközt az American Chemical Society által megjelentetett tíz kémiai folyóirat cikkeinek bevezető részén képezték ki. A csapat azért választotta ezt a megoldást, mert a cikknek ezt a részét a ChatGPT meglehetősen könnyen meg tudja írni, ha hozzáfér a háttérirodalomhoz. Az algoritmus egyébként nem csak ebből, hanem száz, biztosan ember által írt szövegen is okosodott, és a kísérletek azt mutatják, hogy az ingyenesen hozzáférhető ChatGPT 3.5-ös verzióval írt bevezetők 100, míg az összefoglalók 98 százalékát kiszúrta.

A siker kulcsa a tudósok szerint az, hogy az algoritmusuk a generatív AI stílusát ismeri fel, nem pedig a szövegminta prediktív jellemzőit, mint más eszközök. Ha továbbfejlesztik, nem csak kémiai, hanem más tudományos írások szűrésére is alkalmas lesz.

Persze közben a ChatGPT fejlesztői se pihennek:

Félelmetes: a ChatGPT heteken belül lát, hall és BESZÉL!

×