Bődületes fejlesztést tesz közzé hamarosan az OpenAI. A cég a ChatGPT nyelvi modellt gyakorlatilag teljesen funkcionáló digitális lénnyé alakította.

2023.09.27. – Az egészen eddig csak szöveges formában kommunikáló, de még így is mindent felforgató ChatGPT óriási frissítést kap, néhány héten belül. A nyelvi modell megújítását a gyártó és üzemeltető OpenAI jelentette be. Azt írják, „kezdjük bevezetni a ChatGPT új hang és kép funkcióit. Ezek egy új, intuitívabb típusú felületet kínálnak azzal, hogy

lehetővé teszik a hangos beszélgetés lefolytatását, illetve azt is, hogy megmutasd a ChatGPT-nek, miről beszélsz”.

A hang és a kép hamarosan többféleképpen is használható lesz a ChatGPT-vel. Készíts egy képet valamiről, például valami nevezetességről utazás közben, és már beszélgethetsz is az AI-val, ami további érdekességeket mesél róla, ha kéred. Ha otthon vagy, befotozól a hűtőbe, és ő kitalálja, mi legyen a vacsora, amihez a receptet is összedobja neked. Gondban vagy a gyerek matekleckéjével? Nem gond! A ChatGPT-nek befotózod a feladatot, bekarikázod a problémás részt és már adja is a tippeket a megoldáshoz. Csak néhány példa, hogy mi változik… A blog videón is demonstrálja, hogy hogyan fog működik a beszélgetés.

Újdonságok a ChatGPT alkalmazásaiban

A válaszolgató AI-nak ötféle hangja lehet (Juniper, Sky, Cove, Ember, Breeze), és az audió tartalom mellé új text-to-speech megoldás is jár: néhány másodperc alatt generál teljesen emberszerű beszédet a begépelt szövegből. A Whisper nevű, nyílt forráskódú beszédfelismerő beépítésével ez persze fordítva is működik: amit bemondasz neki, azt már gépeli is le.

A képfelismerés még meredekebb, hiszen akár azt is lefotózhatod neki, ha valamilyen problémád támadt egy otthoni eszközzel, például a fűnyíróval. Megjelölöd a képen, hogy miről vannak kérdéseid, és jönnek válaszban a javítási, vagy szervíztippek. A fotókról nyilván a fent írt módon is beszélgethetsz: rámutatsz valamire, amiről többet akarsz tudni, és felteheted a kérdéseidet, majd visszakérdezhetsz a válaszokra – az AI folyamatos diskurzust fog lebonyolítani veled, az igényeid szerint.

Az OpenAI az X-bejegyzésben tett ígéret szerint már a következő két hét során kigurítja a felhasználóknak az új funkciókat, amelyek iOS és Android rendszerű készülékeken egyaránt elérhetővé válnak.

Lassan már tényleg csak ez az egy dolog marad, ami hiányzik belőle:

Itt a ChatGPT konkurenciája: ÉRZŐ chatbot veheti fel a versenyt a többi AI-val

×