Az eddig ismertté vált mesterséges intelligenciák főleg nagy technológiai cégek munkái, pedig vannak IJESZTŐ független projektek is ám.

Elég hátborzongató belegondolni annak a chatbotnak a lehetőségébe, amit a nagy technológiai cégek által bemutatott AI-k (ChatGPT, Bard) versenytársának szán egy kisebb fejlesztő. A céget a LinkedIn és a DeepMind társalapítói hozták létre, szóval nem kispályásokról beszélünk. Az Inflection AI (és most hagyjuk mennyire rossz belehallani a névbe az „infection”, vagyis fertőzés szót) egyenesen arra megy rá, hogy ne csak egy nyelvi modell legyen, hanem képes legyen reagálni az emberi érzelmekre és kommunikálni róluk.

Illusztráció: Ex Machina film (Film4, ‎DNA Films)

Nagyobb léptékű befektetéseket követően az Inflection AI lerántotta a leplet a Pi-t hajtó nyelvi modellről, az Inflection-1-ről, ami nagyjából a ChatGPT-t is hajtó GPT 3.5-tel egyenértékű, a tudását, képességeit tekintve. Érdemes azonban hozzáfűzni, hogy nagyobb, jobb képességű, a GPT-4-hez és a Google-féle PaLM-2-höz mérhető nyelvi modellen is dolgoznak – hívja fel a figyelmet a HVG.

Bár egyelőre nem világos, hogy az Inflection AI első termékét mikor próbálhatják ki nyilvánosan is a tesztelők,

izgatottan várhatjuk mi derül ki róla, hiszen a nyelvi modell által hajtott Pi kissé különutas az eddig ismertté vált AI-khez képest. A technológia ismerői „személyes eszközként, egyfajta kedves és támogató társként” írják le. Ha engem kérdezel, eddig ez a leghátborzongatóbb ötlet AI-fronton. Szerinted? Hagyj kommentet a cikk Facebook-bejegyzése alatt!

Van itt baj a fejlettebb AI-kkal is rendesen:

Akkorát hazudott a ChatGPT egy műsorvezetőről, hogy az be is perelte érte

×