Az elmúlt években folyamatosan nőtt a telefonok memória igénye, főleg Android környezetben. Úgy tűnik, hogy most jön csak az igazi ugrás.

2023.11.13. – Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy Android vagy iOS rendszerrel felvértezett okostelefonok valójában miniatűr számítógépek. Felépítésükben szinte teljesen megegyeznek egy-egy PC vagy laptop komponenseivel, természetesen más formába öntve. Szintén szükség van memóriára, háttértárra vagy számítást végző egységekre. A legnagyobb különbséget a használt architektúra adhatja manapság. A legtöbb mobilban, tabletben ARM architektúrára épülő chipeket találunk. Ezekkel az Apple M1/M2/M3 gépeit leszámítva jelenleg nem sok számítógépben találkozunk. Hamarosan azonban ez is megváltozhat, az Intel és az Nvidia is az almás cég útjára léphet.

Éppen ezért a fentiek alapján nem meglepő, ha folyamatos fejlődést tapasztalunk a telefonok piacán. Több processzormag, még több tárhely, de az AI számítási egységek is évről évre gyarapodnak. A rengeteg memórián meg aztán tényleg senki nem rökönyödik meg. Már évekkel ezelőtt felbukkantak a 8, netán 12 GB RAM-ot alkalmazó készülékek. Főleg androidos fronton találkozhattunk ilyenekkel, az Apple csak az iPhone 15 Pro és Pro Max készülékek esetében vetette be a 8 GB-ot. Androidos készülékeknél egy-egy kiviteltől eltekintve manapság a 16 GB-ot tekinthetjük a csúcsnak, ezt már több gyártó is meglépte.

20 GB alá már nem is érdemes adni Android telefonokon?

A Macquarie az elmúlt időszakban több felmérést és kutatást készített a telefonok aktuális és várható RAM igényéről. Hamar kiderült, hogy jelenleg valóban a 8 GB-ot tekinthetjük átlagnak. Az AI képfunkciókkal felvértezett telefonoknál azonban már 12 GB lehet az alap. A készülékeken futó AI asszisztensek azonban 20 GB memóriával éreznék igazán jól magukat. Jól tudjuk, hogy a legtöbb gyártó ebbe az irányba halad, a Samsung is erre készül, de az Apple is hosszú hónapok óta kísérletezik a saját megoldásával. Az AI fejlődése megállíthatatlan, így nem kell meglepődni, ha 2024 végére, 2025 elejére már valóban nem igazán találunk 20 GB memória alatti androidos telefont.

Forrás: PCFórum

Ennyi: ez az AI simán lebuktat, ha ChatGPT-vel írod a beadandót

×