Volt egy kor, amikor úgy tudunk csalni a játékokban, hogy csak gombkombinációt kellett beütünk. Kár, hogy ilyen már nincs?

2023.11.09. – Bármennyire is utáljuk a csalókat az online játékokban, valójában a csalás azóta velünk él, amióta csak léteznek videojátékok. Régen, amikor még az online lehetőség a kanyarban sem volt, a single player játékmenetet segítettük meg azzal, hogy csalókódokat, gombkombinációkat használtunk. Ezeket a kódokat, kombinációkat akkor persze a fejlesztők is támogatták, sőt gaming magazinok, korai gaming oldalak is közzétették őket. Jobb, bal, le, fel, X és máris megszűnt a körözés a GTA-ban. Olyan világ volt, amit mindenki ismer, aki a 90-es, 2000-es években volt gamer.

Csalókód

Fontos megjegyezni, hogy ezek a csalások akkoriban nem bántottak senkit. Mivel csak single player játékokban használtuk őket, csak arról szóltak, hogy szorult helyzetből húztuk ki magunkat. Akkor még nem igazán volt arra mód, hogy segítségünkre legyen egy tutorial vagy egy Youtube videó. Minden nehéz helyzetet nekünk kellett megoldani, és ha nagyon nem ment, hát jött a csalókód. Számtalan papírfecnin kaptak helyet a gombkombinációk, vagy a külön kis eszközhöz elérhető csalókódok, amikkel együtt kellett elindítani a játékot. Ilyen volt például az Action Replay a PlayStation 2-höz.

Action Replay V2 PlayStation 2-höz

A kódokat persze nehéz volt felkutatni, de szerencsére rengeteg korai gaming oldal és nyomtatott magazin osztotta meg velünk azokat.

Visszasírjuk?

Nos, úgy tűnik, hogy vannak olyanok, akik ezt a kort, vagy éppen ezt a csalókódos lehetőséget visszasírják. Mint az kiderült, sokan reménykednek abban, hogy ez a rendszer egyszer visszatér. Fontos megjegyezni, hogy ezek a csalások nem csak a szabályok áthágását segítették, de némelyik szórakoztató és vicces volt. A legjobb példa erre a GTA San Andreas csaláskód listája, amik között volt olyan, amivel őrült fegyvereket és járműveket lehetett elővarázsolni. Vagy épp ami megváltoztatta az NPC-k viselkedését.

 

Vannak, akik egyetértenek abban, hogy nagy kár, hogy ezek a vicces csalások már eltűntek, még akkor is, ha sokakat zavar ma már minden, ami csalás. Manapság a csalás az online világban jellemző, ami megkeseríti a tiszteséges játékosok életét. A régi kódok azonban tényleg nem bántottak senkit. Persze az is igaz, hogy a nehéz helyzeteket ma már könnyebb megoldani a játékokban, mint régen, például a nehézségi szint beállításával.

A Redditen valaki nemrég pont azt a kérdést tette fel, hogy „hová is tűntek ezek a régi cheat-kódok”? A kommentek alapján bár sokan vannak, akik mosollyal az ajkukon emlékeznek a kódos időszakra, mások szerint nem lenne jó visszahozni. Egyesek szerint teljesen feleslegesek ma már, hiszen a játékproblémák megoldására már sok-sok más megoldás létezik. Ráadásul a kódokkal előhozható különleges tárgyakat már inkább a shopban adják el a fejlesztők.

  • „A csalások azért voltak ilyenek, mert a devkitek drágák és ritkák voltak akkoriban. A tesztelők a játék sima példányával együtt használhatták a csalásokat, hogy gyorsan átnézhessék a teszteléshez szükséges szegmenseket. Manapság a fejlesztők speciális buildeket készíthetnek a teszteléshez, és a tesztelők hozzáférése már nem igényel beépített csalásokat. Legalábbis én így értelmezem” – írta egy kommentelő.
  • „Régen árultak olyan gaming magazinokat, amikben ott voltak a játékokhoz a csalókódok” – írta egy másik.
  • „A rajongók által készített modok, a mikrotranzakciók és az achievementek miatt haltak ki.”

Nyilvánvalóan jó oka van annak, hogy a csalókód már nem érhető el a játékokban. Abban azonban viszont talán mindenki egyetért, aki akkor játszott, hogy felejthetetlen időszak volt. Szerinted vissza kéne hozni?

Ezt láttad már?

Azta! – 7 perces gameplay érkezett az Alone in the Dark reboothoz

×