Ritka dolog, de most az Apple szünetelteti az iPhone, az iPad, a Mac és más készülékek szoftverfrissítéseinek fejlesztését, egy érdekes okból.

2023.11.08. – Gondolom, mindenki nagyon örült, amikor az Apple bemutatta a legújabb iOS verziót, ami számtalan új és érdekes funkciót hozott be az iPhone világába. Az iOS 17 ugyanakkor úgy tűnik, nem sikerült olyan jól, mint azt várták, ami most hatással lesz az összes termék operációs rendszerének fejlesztésére. Az Apple ugyanis a múlt héten az alkalmazottaknak bejelentette, hogy a sok-sok hiba miatt csúsztatják a fejlesztést,

amíg a jelenlegi hibákat ki nem javítják.

A Bloomberg szerint a korai verziókban elszaporodó hibák után, új funkciók hozzáadása helyett a vállalat mérnökei a hibák kijavítását és a szoftver teljesítményének javítását kapták feladatként. Ez vonatkozik az iPhone, az iPad és a Mac szoftvereire is. Az Apple szoftverei és azok előnyei persze nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy miért is fogynak olyan jól a termékek, így azok működése és minősége nagyon fontos szempont a vállalatnál. Ezért most a minőségellenőrzés elengedhetetlen.

Az elmúlt években az Apple nagy hangsúlyt fektetett a minőségre – még akkor is, ha ez az új funkciók késését jelentette. 2018-ban Craig Federighi, a szoftverfejlesztésért felelős vezető több, még ki nem adott iPhone funkciót a következő évre halasztott, mivel aggódott amiatt, hogy a szoftver hibás. Federighi elvei aztán segítettek: az Apple rendszerei az elmúlt években kevésbé voltak hibásak.

iOS 17

A fejlesztés azonban legutóbb nem ment ilyen simán. A leállás egyik oka az iOS 17 gyatra megjelenése, ami tele volt hibákkal, sőt egyes telefonok tönkre is mentek. Most emiatt szünetel az iOS, a macOS, az iPadOS, a watchOS és a tvOS fejlesztése is, amíg a hibákat ki nem javítják. A jövőre megjelenő új operációs rendszerek átnézésekor a fejlesztőcsapata túl sok hibát talált. Ezért a részleg szokatlan módon leállította az összes új funkció fejlesztését, hogy a hibák kijavításán dolgozzanak.

„Az a probléma, hogy 10 ezer ember gépel kódot, és teljesen tönkreteszi az operációs rendszert” – mondta az egyik fejlesztő a Bloombergnek. A múlt hónapban a vállalat elkészítette a következő iPhone, iPad és Mac operációs rendszerének első verzióját. Az iPhone és iPad szoftvert, amiből aztán az iOS 18 és iPadOS 18 lesz, belsőleg „Crystal”-nak nevezik. A Mac szoftver, a macOS 15 a „Glow” nevet kapta.

Bár jelenleg az Apple a szoftverhibák kijavításán dolgozik, ezek a fejlesztési késések nem befolyásolják majd az új termékek megjelenését. Az Apple valószínűleg hamarosan folytatja a munkát, amint a súlyos hibákat kijavították. Ha minden igaz, jövőre már olyan iOS rendszer érkezik, ami nagy hangsúlyt fektet az AI bevezetésére.

Ezt láttad már?

Ilyen is volt Póki – A legemlékezetesebb Spider-Man játékok valaha

×